Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Dagboek: "Nadat ik ontbeten had, heb ik een wasje gedraaid. Vervolgens kwam Jan Kleefstra (met wie ik ook in Piiptsjilling zit) op bezoek om een project door te nemen waarvoor ik de mix doe. Eind van de middag pakte ik de trein naar Haarlem om met vrienden uit eten te gaan. Meestal sta ik rond acht uur op en ga ik rond negenen de studio in, tot een uur of zes. Net een kantoorbaan dus. Het is inmiddels 0:45."
Tempo en focus
"Het liefst focus me ik op één project tegelijkertijd, en dan heel geconcentreerd. Maar nu en dan lopen er toch meerdere dingen naast elkaar, en dan kost het me soms iets meer moeite om de concentratie goed te verdelen. Verder is er echt geen geheim of wondermiddel voor wat betreft mijn tempo van creëren. Ik ben gewoon ongeduldig en wil niet te lang bij dingen blijven hangen. Bovendien - en dat vind ik toch wel belangrijk - blijft de spontaniteit op deze manier in de muziek zitten."
"Als ik thuis aan muziek werk, onstaat de muziek vaak door met geluiden te gaan knippen, bouwen, schuiven - een beetje als bouwen met Lego, zonder van tevoren te weten wat het resultaat wordt. Of beeldhouwen met geluid. Er is vaak wel een grof idee, maar verder ontstaat een stuk spelenderwijs. Geluiden worden gecombineerd, het ene moment dicteert het volgende. Wat dat betreft is het een soort improviseren, maar niet in realtime."
Geluid
"Ik zie mijn muziek niet als iets dat je moet begrijpen. Meer als iets dat je - hoe cliché dat ook klinkt - op je eigen manier moet voelen of ervaren. Voor mij gaat het ook vooral om mijn fascinatie voor geluid op zich. Dat fenomeen verken ik, en hoewel daar wel meer ideeën aan ten grondslag liggen, zie ik mijn werken graag als opzichzelfstaande entiteiten van geluid. Niet zozeer als een doorgeefluik van emoties."
Het geluid van Sneeuwstorm
"Ik heb een grote liefde voor de saxofoon en spelers als John Butcher, Colin Stetson, Mats Gustafsson en Keir Neuringer. Ook Terry Rileys 'Chanting the Light of Foresight' en Dickie Landreys '15 Saxophones' zijn grote favorieten. Hoe dan ook, het leek me mooi om het krachtige geluid van dit instrument te gebruiken in combinatie met elektronica. Een beetje zoals Thomas Ankersmit soms doet, maar met meer nadruk op het melodieuze karakter van de sax."
"Hoe het precies moest worden wist ik nog niet, maar ik besloot Colin Webster en Otto Kokke te vragen om te improviseren op een elektronische basistrack die ik had gemaakt. In eerste instantie dacht ik hun improvisaties over mijn elektronica te leggen en "that's it", maar toen ik hun partijen kreeg, hoorde ik daar zo veel mogelijkheden in dat het stuk nog veel verder evolueerde. Op een gegeven moment vond ik de balans tussen openheid en gelaagdheid goed en de compositie spannend. Toen was Sneeuwstorm klaar."
Beeld en tekst van Sneeuwstorm
"Eerst was er de muziek. De titel was vrij laat, eigenlijk terwijl ik aan het artwork werkte. Het beeld dat ik gebruikt heb is in principe abstract (het is een betonnen muur), maar je kunt er van alles in zien. Het heeft iets chaotisch en tegelijkertijd iets heel minimalistisch. Voor de titel zocht ik ook een woord dat iets heftigs combineerde met iets desolaats. Sneeuwstorm vond ik de beste optie. Sneeuwvlokken die de lucht vullen, je kunt nauwelijks de omgeving zien en je verliest stukje bij beetje je oriëntatiegevoel. De titels van mijn werk bestaan meestal uit één woord, heel simpel, maar dat woord moet voor mij wel een poëtische kracht en een zekere abstractie in zich hebben. De rest kun je dan zelf invullen."
Marco Douma maakte een video bij het hele stuk:
Foto door Jetske de Boer
http://www.kindamuzik.net/interview/machinefabriek/rutger-zuydervelt-de-rest-kun-je-zelf-invullen/25959/
Meer Machinefabriek op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/machinefabriek
Deel dit artikel: