Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De shoegazers Swervedriver, wie kent ze nog? Samen met de weinig gedenkwaardige acts Bardots, Some Have Fins en Jennifers stond de band in juli 1992 op het affiche van de eerste editie van London Calling. In de jaren die volgden groeide het festival langzaam maar gestaag en in 1996 werden voor het eerst twee volle avonden gevuld.
Tegenwoordig is het recept bekend: een weekend met redelijk nieuwe bands, soms Brits al is dat geen vereiste, die allemaal de volgende Arctic Monkeys willen worden (die band speelde zelf trouwens nooit op het festival). Dat gaat uiteraard niet altijd voorspoedig. In 2000 was KindaMuzik, toen nog als Engelstalige website, voor het eerst aanwezig. De band Urusei Yatsura kicked ass, zo schreef onze verslaggever achteraf. Gelukkig zijn er door de jaren heen ook London Calling-bands geweest die niét zijn vergeten. Een overzicht van 20 jaar festival, waarbij we The XX niet eens noemen (maar dat optreden was dan ook een anticlimax)
1. BLUR
Op 22 april 1994 stonden britpopppers Blur als headliner geprogrammeerd, naast de wat, ehm, minder gedenkwaardige acts Slowdive, Jacob’s Mouse, Beatnik Filmstars, Big Geraniums en Auratone. Het was omstreeks de release van het enorm succesvolle album Parklife. Blur is achteraf gezien waarschijnlijk de grootste band die ooit op London Calling heeft gespeeld. In ieder geval de grootste in belang die de band wordt toegedicht in de popgeschiedenis.
2. SNOW PATROL
Tegenwoordig zingt iedereen braaf mee met 'Chasing Cars', maar in 2001 had in Nederland nog nauwelijks iemand gehoord van Snow Patrol. Tweede album When It's All Over We Still Have to Clear Up werd goed ontvangen, maar een meezingband worden op 3FM: nou nee, dat zat er nog niet in. Een optreden geven tijdens London Calling wel trouwens, op 14 april 2001 speelde de Schotse band op het festival. Samen met onder andere Ladytron.
3. SIMIAN
Euh, wie? Juist, Simian. In 2002 gewoon een leuk bandje, dat met Chemistry Is What We Are een erg goed, psychedelisch debuutalbum op zak had. Zeker even terugluisteren, als je bijvoorbeeld van Animal Collective versus Beach Boys houdt. Echt bekend werd de band niet, maar toch waren ze belangrijk. Bandleden James Ford en James Shaw gingen later namelijk verder met een andere act: Simian Mobile Disco, waarmee ze in 2007 succesvol doorbraken.
4. THE LIBERTINES
Na de opkomst van The Strokes begin deze eeuw, waren daar opeens The Libertines. Net zo rammelig, maar dan wat Britser. Lekker punk, en met een snotterig duo als frontmannen. In 2002 stonden ze op London Calling, samen met bijvoorbeeld The Frames. Debuutalbum Up The Bracket werd een klassieker, daarna ging het toch wat bergafwaarts. Ok, het tweede album was prima, maar toen was de koek op. Pete Doherty ging door als probleemjongere en frontman van Babyshambles, Carl Barat probeerde het nog even met Dirt Pretty Things. Maar ach, die Libertines, dat was nog eens een rockband.
5. FRANZ FERDINAND
Waar was jij, toen je voor het eerst die fantastische break hoorde in Franz Ferdinands prijsnummer 'Take Me Out'? In november 2003 kwam de (toen) nieuwe sensatie het live voordoen, terwijl de rest van het festivalprogramma trouwens ook niet onaardig was (The Veils, The Darkness, Fiery Furnaces). Het werd feest, zo schreef onze verslaggever over het concert. En dat zou niet de laatste keer zijn, bij een concert van Franz Ferdinand.
6. BLOC PARTY
Er was nog niet eens een debuutalbum, toen Bloc Party in november 2004 naar Amsterdam kwam voor een optreden tijdens London Calling. Hedendaagse klassieker Silent Alarm verscheen namelijk pas in 2005. Wel was er een gelijknamige ep, waarop al direct te horen was dat we te maken hadden met een nieuwe, frisse postpunkband. Helaas is dat frisse er anno 2012 wel een beetje vanaf, maar dat terzijde.
7. EDITORS
In april 2005 traden zowel Editors als Kaiser Chiefs op tijdens London Calling. Onze verslaggever schreef dat Editors tot de middenmoot behoorde (Haha-zin: "Eén kanjer van een échte hit zou al een fiks verschil maken"), terwijl Kaiser Chiefs zorgde voor een waar knalfeest. Allemaal leuk en aardig, maar achteraf kan je zeggen dat Editors van de twee toch de meeste kans maakt op eeuwigheidswaarde.
8. THE KOOKS
Daar stonden ze dan in 2006: publiekslievelingen Bromheads jacket, The Long Blondes, Dirty Pretty Things en The Sunshine Underground. Iedereen was benieuwd wie de volgende grote band zou worden, maar uiteindelijk kwam de winnaar misschien wel uit onverwachte hoek. The Kooks scoorden een hit, haalden 3FM en verkochten uiteindelijk zelfs meer platen dan de Arctic Monkeys. Toch jammer van de matige muziek die ze daarna uit hebben gebracht.
9. THE MACCABEES
Dit jaar stond er opeens een rij voor Paradiso. Wat bleek? The Maccabees hadden de grote zaal uitverkocht, een beetje dankzij zichzelf, en een beetje dankzij airplay op 3FM. Al in 2006 speelde de band tijdens London Calling en in 2007 stonden ze er weer, steeds ter promotie van het erg leuke debuutalbum Colour It In. Terwijl de meeste andere acts van toen allang zijn vergeten (The Rifles? The Wombats?), lijkt het voor The Maccabees dit jaar pas echt te zijn begonnen.
10. FLORENCE & THE MACHINE
Al in april 2008 stond Florence & The Machine op London Calling. Het zou nog ruim een jaar duren voordat Florence met haar debuutalbum Lungs zou komen (juli 2009), en daarna nog een paar maanden voordat muziekliefhebbers haar 100% hadden omarmd. Uit dit rijtje acts is ze de kleinste naam, en ook de act waarvan het minst zeker is dat ze over 10 jaar nog herinnerd zal worden. Maar dat past dan wel weer bij London Calling, een festival waarvan je maar moet hopen dat je die ene groeibriljant ontdekt.
Foto uit het KindaMuzik archief door Niels Vinck
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/london-calling-festival/10-london-calling-bands-die-niet-zijn-vergeten/23260/
Meer London Calling Festival op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/london-calling-festival
Deel dit artikel: