Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Zaterdag 7 augustus: na een dagje Haldern Popfestival zijn we pas met een heerlijk ‘waauw’-gevoel ontwaakt als de telefoon rinkelt. Aan de andere kant van de lijn de overenthousiaste persattaché van datzelfde festival. Blijkt dat z’n oversten net de nieuwste sensatie uit de States geboekt hebben en dat die komende nacht in absolute Europese première te aanschouwen is in een uithoek van het festivalterrein. Mis het niet, prevelde Herr Linneweber ons in extremis nog toe! Wat dacht die wel, dat wij in een handomdraai nog even zevenhonderd kilometer gingen overbruggen voor het zoveelste over het paard getilde snoepje van de week?
Tot even later zou blijken dat de vriendelijke Duitser die ochtend spijkers met koppen sloeg! Het bandje dat hij lyrisch de hemel in prees, was ... The Dresden Dolls. Intussen weten we wel beter, want het fenomenale, titelloze (en voortreffelijk vormgegeven) debuut van de excentrieke Amanda Palmer en haar muzikale wederhelft Brian Viglione draait al goed twee weken onophoudelijke rondjes in mijn bovenkamer. Het ziet er overigens niet naar uit dat daar de eerstkomende tijd (weken? maanden?) nog iets tegenin te brengen valt.
Hoe het allemaal zover is kunnen komen, zullen we u hier eens bondig uit de doeken doen! Als een hedendaagse incarnatie van Sally Bowles en Brian Roberts halen The Dresden Dolls zonder verpinken het decadente Berlijn van de jaren dertig voor de geest. Provocerende tekstuele thema’s, revolutionaire branie, dissonante melodieën, asymmetrische songstructuren en een buitengewoon sterk gevoel voor ritme: als betrof het een lofzang aan het adres van Weill en Brecht, maar we hebben het hier wel degelijk over Amanda Palmer en Brian Viglione. En de songs dan? Die laveren tussen goed en geniaal en steunen overwegend op het dreigende, manische pianospel van Palmer en de zalvende drumsalvo’s van Viglione, die zich sporadisch ook vergrijpt aan de gitaar en wat percussie.
Overrompelen doen The Dolls vooral in de eerste speelhelft. Het tragikomische ‘Coin-Operated Boy’ (let op het meesterlijke bruggetje halfweg!) heeft iets kinderlijk ontwapenends en onthullends. De single ‘Girl Anachronism’ verdient één maand lang de hoogste rotatie op de betere alternatieve stations en dit omwille van het heerlijk neurotische vakwerk van een artieste die het vrouwelijke geslacht eerder verafschuwt dan verafgoodt. Het cabareteske ‘Missed Me’ is très poppy en verleidt ons middels de magistrale dynamiek die Palmer (nu eens het lieve, schuchtere meisje, dan weer de nietsontziende bitch) op charmante wijze tentoonspreidt. Et voilà, in het over hermafroditisme handelende ‘Half Jack’ jaagt ze je alweer onverminderd de stuipen op het lijf ... maar hoe?! Vergiffenis en zelfverminking vormen de hoofdmoot in ‘Gravity’ en ‘Bad Habit’, nog maar eens twee parels waarin het duo zijn virtuositeit met een opzienbarende accuratesse voor de leeuwen gooit.
Na de grimmige en met doornrozen bezaaide ballad ‘The Perfect Fit’ en het naar DD-normen erg toegankelijke ‘The Jeep Song’ vertikken Palmer en Viglione, met de hun typerende tegendraadsheid, het echter om nu reeds de meest begeerde plek van ons eindejaarslijstje in te nemen. ‘Slide’ is niet meer dan een matig doorslagje van al het fraais waarvan we eerder mochten smullen en ook ‘Truce’ had vinniger en vooral korter (acht minuten!) gekund.
Toevallig had het uur des oordeels allang geslagen en kwamen we reeds tot de conclusie dat dit veruit de spannendste plaat is die we dit jaar al gehoord hebben. The Dresden Dolls bruisen van de vitaliteit en passie en dragen genoeg dramatiek in zich om alle (epische) theaterzalen van de voormalige Weimar-republiek nieuw leven in te blazen. Hopelijk vergeten Amanda en Brian ook Brussel niet, want het is precies daar (uitverkochte AB) waar ze komende woensdag acte de présence geven. U moest al in de Anspachlaan staan!
http://www.kindamuzik.net/recensie/dresden-dolls/the-dresden-dolls/7366/
Meer Dresden Dolls op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/dresden-dolls
Deel dit artikel: