Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Het gebeurt niet vaak, maar soms komt er zo’n plaat uit die Het Waarom duidelijk maakt. Dan is alle overdaad aan middelmatige cd-releases in één keer goed gemaakt. Doet het er niet meer toe dat alles toch wel op elkaar lijkt. Want plotseling weet je als luisteraar door die ene plaat waarom je –in dit geval- van metal houdt.
The Opposite from Within van Caliban is zo’n plaat. De vierde cd al van deze Duitsers, maar dat valt niet te horen. Voor een groep veteranen klinkt Caliban namelijk opvallend vitaal. Dat in combinatie met een vette productie staat garant voor een plaat vol furieuze en strakke post-metalcore.
Op zich niks nieuws, iedereen doet dat (denk bijvoorbeeld aan Killswitch Engage). Alleen wordt er hier zo perfect gemusiceerd dat Caliban met kop en schouders boven de grijze middenmoot uitsteekt. De afwisseling tussen In Flames-achtig geschreeuw en supercleane zanglijnen is zo akelig fout- en accentloos (niet onbelangrijk voor een Oosterbuur), dat het moeilijk te geloven is dat Caliban maar éeacute;n zanger heeft. Vooral de cleane stukken in ‘The Beloved and the Hatred’ en ‘Certainly… Corpses Bleed Cold’ (hitpotentieel!) maken indruk. Prima meezingbaar en loepzuiver.
Het is echter niet alleen post-hardcore op The Opposite from Within. Caliban heeft namelijk verdomd goed door dat variatie een plaat alleen maar dynamischer en hoorbaarder maakt. ‘Stigmata’ en ‘Salvation’ zouden zo op een cd van At The Gates kunnen staan, terwijl het dreigende ‘My Little Secret’ stuwende Nevermore-ritmes gebruikt. ‘Senseless Fight’ is tenslotte een song waar Arch Enemy alleen maar van zou kunnen dromen.
Variatie, agressie, een juiste dosis techniek. Ja, Het Waarom is duidelijk. Caliban heeft het antwoord gegeven. Of beter gezegd: Caliban ís het antwoord.
http://www.kindamuzik.net/recensie/caliban/the-opposite-from-within/7281/
Meer Caliban op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/caliban
Deel dit artikel: