Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Het waterrijke recreatiegebied De Groene Ster bij Leeuwarden is in 1992 het toneel van een popfestival. Met namen als onder anderen Urban Dance Squad, Khaled en 24-7 Spyz is er een goed programma. De publieke belangstelling valt nogal tegen en daarom het blijft bij één keer. Ruim twintig jaar later vindt op dezelfde plek Welcome to the Village plaats, een driedaags festival met een meer realistische doelstelling. De vijftienhonderd weekendkaarten raken zelfs uitverkocht, hetzelfde geldt voor de dagkaarten van de zaterdag.
Toch is het terrein bij aanvang op de vrijdagmiddag nog behoorlijk leeg en moet alles nog duidelijk op gang komen. Een goede leerschool voor Ashtraynutz [foto rechts] uit Amsterdam, die na de winst in een 3FM Serious Talentwedstrijd het festival mag openen voor een niet al te druk veld. De uitstekend op elkaar ingespeelde band speelt een stuwende mix van soul, hiphop en jazz en maakt met een opwindende set duidelijk waarom ze de contest wonnen. Desondanks is de soms wat glad klinkende muziek geschikter voor een strandtent in Bloemendaal dan voor een dunbevolkt Fries grasveld, maar de bravourezanger en de prima gitarist dwingen respect af.
De eerste joints gaan al in de brand bij het optreden van het Australische Sticky Fingers [bovenste foto] en dat is goed voorstelbaar.De bandleden ogen als karakters uit een tekenfilm over skatepunkers en mengen reggae met lichtpsychedelische rock. Hoewel het een aantal boeiende momenten oplevert, zijn de nummers enigszins inwisselbaar en stijgt de zang eveneens niet boven de middelmaat uit. Desondanks bouwen ze al vroeg een feestje en krijgen ze het publiek aan het dansen,maar misschien komt dat ook door de wiet.
Vroeg muzikaal avontuur is te beleven bij het Deense Pinkunoizu [foto hierboven].Op de kaleidoscopische platen van het viertal gaat het van esoterisch gezweef naar twangy filmmuziek, folktronica en rock. Live draait het om het veroorzaken van een trance met krautrockritmes, bliepjes uit effectapparatuur, postrock- en shoegazegitaren. Rond een dwingend ritme bouwen ze psychedelische torens van drones, een enkele noise-uitbarsting en synthcement; en ze doen denken aan The Lapse, Suuns en Health. De interactie tussen de bandleden tijdens de improvisaties is boeiend om te zien, maar die met het publiek is minimaal. Pinkunoizu geeft een zeer boeiend optreden dat helaas niet iedereen kan bekoren. Het is lekkerbekkenmuziek die op een festival als Incubate niet zou misstaan. Het is handenwrijvend uitkijken naar de nieuwe plaat die in augustus verschijnt.
Oscar and the Wolf [foto hierboven] komt uit België en maakte eerder dit jaar indruk op Eurosonic met dromerige muziek tussen indiefolk en jarentachtigsynthwave. En hoewel de tent van Welcome to the Village niet echt groot is, halen ze met een bombastisch geluid de subtiliteit uit hun klanken. En dat is jammer, want dat subtiele is nou juist het sterke punt in de uitstekende nummers van Oscar and the Wolf. De zanger is al geen nachtegaal en door in de geluidsafstelling de nadruk op zijn vocalen te leggen, klinkt hij als een misthoorn, wat een beetje gaat irriteren na een tijdje. De band pakt uit elke invoed een beetje, maar door de wrakkige sound blijven de gitaren en de toetsen te veel op de achtergrond. Tijdens de afsluitende synthwavenummers gaat het wat beter, maar het optreden is een beetje een gemiste kans voor de sympathieke Vlamingen.
Ook de Britten van Tall Ships [foto links] lopen tegen probleempjes op, alleen dan van technische aard. De apparatuur die het gitaargeweld van loops moet voorzien, begeeft het halverwege het optreden. Voor die tijd weten ze bij vlagen te boeien met mathrock, shoegaze en postpunk. De nerveuze spanning van de eerste keer weten ze niet op te roepen, zodat het soms behoorlijk stuurloos klinkt. Natuurlijk baalt iedereen wanneer vervolgens apparatuur dienst weigert, maar om constant te herhalen richting publiek hoe vervelend dit wel niet is, heeft geen zin. Het advies uit het publiek om maar gewoon te spelen, nemen ze uiteindelijk wel ter harte en ze sluiten af met een verschroeiend noiserocknummer en een gortdroge mathrocksong zodat er toch nog iets van voldoening komt.
Het soms iets te luid afgestelde geluid op de podia van het festival is bij ... And You Will Know Us by the Trail of Dead [foto hieronder] meer dan welkom, want de Texanen moeten het zeker live niet van het subtiele hebben. Ze hebben maar een uurtje en dus trekken ze vanaf de eerste tonen ongemeen fel van leer met hun verzengende noiserock. Zanger en gitarist Conrad Keely baadt in het zweet, de eerste moshpit van het festival is daar en de muzikale energiemeters slaan fel in het rood. Hoogtepunten zijn het met een waverandje opgesierde klassieke schreeuwnummer 'Homage' en een briljant groovend 'Caterwaul'. ... And You Will Know Us by the Trail of Dead geeft een nietsontziend goed optreden, een ontlading waarna je er weer even tegen kunt.
Met emotioneel geladen Sturm und Drang-pop tussen The Twilight Sad en U2 sluiten de Schotten van We Were Promised Jetpacks [foto hieronder] de dag op het hoofdpodium af. Waar ze op plaat met gruizige en gierende gitaarklanken je bij de strot pakken, lukt dat tijdens optredens in kleine clubs minder omdat ze daar meer de popkant van hun muzikale spectrum benadrukken. De geringe podiumuitstraling helpt daarbij ook niet mee. Zanger en gitarist Adam Thompson oogt in zijn korte broek ook nu weer niet echt rock-'n-roll,maar de muziek krijgt op een openluchtpodium veel meer lucht. De weidse gitaarklanken landen uitstekend en de bevlogen band speelt de ene intense prachtsong na de andere voor een enthousiast publiek. We Were Promised Jetpacks maakt grootse muziek voor grote festivalweides, waarschijnlijk zonder dat ze het zelf doorhebben. En dat maakt ze weergaloos goed. Een indrukwekkende afsluiting van een zeer geslaagde eerste festivaldag.
http://www.kindamuzik.net/live/welcome-to-the-village/welcome-to-the-village-de-vrijdag/24156/
Meer Welcome to the Village op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/welcome-to-the-village
Deel dit artikel: