Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Opgedeeld in vijf aktes is Lady GaGa's Monster Ball-show een heuse opera. GaGa is met haar vrienden onderweg, krijgt tegenslag, raakt de weg kwijt en bestrijdt ondertussen innerlijke monsters en negatieve invloeden van buitenaf om te zegevieren in pure vrijheid en viering daarvan. In dit theater van de zelfbevrijding is er geen ruimte voor idoolverering. GaGa herinnert het publiek herhaaldelijk de liefde niet op haar te richten, maar op zichzelf en dat geld en bekendheid je niet beroemd maken, maar dat het een factor is die je in jezelf hebt en naar boven kunt halen.
Lady GaGa heeft geen last van divatrekjes. Ze staat stil bij de vliegramp bij Tripoli, praat de show grappig aan elkaar, dankt haar Nederlandse homovrienden, roept het publiek tijdens 'Just Dance' op de piemel tevoorschijn te halen aangezien ze heeft gehoord dat die in ons land van nogal fors formaat zijn en, ook niet onbelangrijk: ze draait haar vaardige stembanden er niet voor om om live te zingen. Hoogtepunt wat dat betreft, is het moment waarop GaGa 'Stand by Me' inzet, haar band en geluidsmensen verrassend. Zonder galm en andere effecten toont ze puur en direct haar grote vocale talent.
Lady GaGa is niet de knapste vrouw ter wereld, ook niet de beste danseres of zangeres; ook al heeft ze soms minder dan weinig aan: sexy past haar niet. Ze kent haar beperkingen en buit wat haar gegeven is maximaal uit. De show staat verder bol van de verwijzingen naar niet-muzikale kunst. Extravagante haute-couture, maar ook iconografische elementen zoals je die kent van Robert Indiana of Robert Rauschenberg. Andy Warhol is alomtegenwoordig en de video's tijdens de changementen doen aan Bill Viola en Robert Mapplethorpe denken.
Makkelijke popdeunen en een klein gehouden pianoballaddeel in het midden van de show, met GaGa achter een brandende piano, beukende dance en rauwe glamrock, stoere cabaret-style theateraliteit en lieftallige eerlijkheid in haar gebabbel; Lady GaGa wisselt net zo eenvoudig van stijl als van outfit en brengt seksuele en geestelijke bevrijding in een opera vol zang, dans, livemuziek en bijzonder decor; één indrukwekkend Gesammtkunstwerk dat barst van het empowerment.
Deze opera brengt Lady GaGa november alweer naar Nederland, al is het echte wachten op haar volgende stap, concept en statement(s). Gezien de opmars van de Melkweg tot het Gelredome in minder dan twaalf maanden en haar niet-aflatende doorontwikkeling van de performances, bestaat alle reden aan te nemen dat Lady GaGa popidolen als Madonna en Kylie spoedig ver achter zich zal laten. Als dat nu niet al zo is.
Foto's uit het KindaMuzik archief, door Tim Broddin.
http://www.kindamuzik.net/live/ldy-gaga/lady-gaga/20170/
Meer Lady GaGa op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/ldy-gaga
Deel dit artikel: