Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De laatste releases van Bad Religion zorgden vooral voor verbazing. De vijftigers krijgen opbeurende en overwegend positieve reacties, maar in geen enkel schrijven ontbreekt verwondering. Christmas Songs - dat in 2013 vlak voor kerst uitkwam - telt negen nummers, maar de compilatie is vooral in een vloek en een zucht voorbij. 30 Years Live, de verzamelaar uit 2012, kreeg een vinylrelease in 2016. Na zestien nummers zijn de dertig jaren in een half uurtje voorbij. Voor een groep die vanaf 1979 podia beklimt, is 30 Years Live een vreemde titel, maar geen fan die hier op let.
De bezoekers van het tweede Nederlandse concert in 2016 zouden zo maar de indruk kunnen krijgen dat de groep uitverkoopt. Bad Religion bracht al jaren geen nieuw materiaal uit, maar laadt een tafel vol met dure merchandise en vraagt behoorlijk wat geld voor een concertkaartje. Een ongeëvenaard optreden kan die zure conclusie verdrijven. Voorprogramma Note to Amy speelt een korte, felle set met nummers van Life Is Not Enough (2014) voor de binnenkomende bezoekers. Zorgeloos, fanatiek en met veel energie trekt de Nederlandse groep de binnenkomers naar het podium. Na het concert liggen de releases van de groep voor een appel en een ei op de tafel in de hal. Note to Amy mag met nieuw materiaal komen.
Tussen Bad Religion [foto's] en het publiek is meer dan een meter ruimte. Voor het podium staat een hek en verschillende beveiligers zorgen er voor dat crowdsurfers niet op het podium landen. 'Crisis Time' opent en na '1000 More Fools' is er tijd voor een korte groet. Zanger Greg Graffin roept met schorre stem wat in de microfoon en 'Stranger Than Fiction' volgt. Voor het podium zijn tien rijen publiek in beweging. De bezoekers daarachter kijken geamuseerd en rustig toe.
Bad Religion heeft structuur in de setlist gebracht. Na vijf of zes nummers speelt de groep een hit en kunnen de mensen voor in de zaal even meeschreeuwen. Daarna neemt de band een korte pauze en kan Graffin de keel smeren. De zanger heeft vanavond weinig anekdotes en lijkt zijn stem te willen sparen, al vermeldt hij wel dat Bad Religion het eerste Europese concert ooit in Amsterdam gaf, maar dat is nieuws met een baard van meer dan dertig jaar.
Toen gitarist Brett Gurewitz en bassist Jay Bentley in 1979 de punkgroep Bad Religion oprichtten, kreeg student Gregory Walter Graffin kreeg een microfoon in handen gedrukt om zijn zelfgeschreven, politiek getinte teksten te zingen. Gurewitz is inmiddels vooral labelbaas van Epitaph en Graffin doceert een deel van het jaar paleontologie en biologie aan de universiteit van Los Angeles. Bad Religion is een leuke hobby geworden met meer geschiedenis dan toekomst.
Ondertussen spreekt Graffin de teksten in de microfoon en met handbewegingen vraagt hij steun van het publiek. De eerste rijen stappen uit de moshpit en willen graag helpen. Vervolgens is 'Sorrow' het laatste nummer van de reguliere set. De groep heeft achtentwintig maal grotendeels dezelfde song gespeeld, maar de gemakkelijk mee te brullen teksten maken Bad Religion speciaal. De refreinen zijn vanavond nauwelijks te verstaan, maar de hulp vanuit de zaal is ontroerend.
Bad Religion komt terug voor drie nummers. 'Punk Rock Song', 'You' en 'American Jesus' nemen nog geen tien minuten in beslag en dan kan de fan naar de dure merchandise in de hal. De vinyluitgave van 30 Years Live ontbreekt.
http://www.kindamuzik.net/live/bad-religion/bad-religion-note-to-amy/26804/
Meer Bad Religion op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/bad-religion
Deel dit artikel: