Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Grunter Mark 'Barney' Greenway toont zich aan de vooravond van de release van het nieuwe album en een optreden als headliner op de vrijdag van Neurotic Deathfest over een zeer slechte telefoonlijn tussen al digitale ruis en rare echo-effecten door vooral erg tevreden over de terugkeer van het politieke activisme. Vooral het gemeenschapsgevoel dat uit bijvoorbeeld de Occupy-beweging spreekt, spreekt hem zeer aan. Zijn hoop is dat het huidige enthousiasme lang genoeg blijft om daadwerkelijk iets te bereiken. De powers that be zullen immers alles proberen om de beweging dood te laten bloeden. Greenway denkt overigens niet dat Napalm Deaths activisme in de jaren dat het neoliberalisme nog hoogtij vierde veel heeft bijgedragen aan het vormen van de huidige protestbeweging. Wie Napalm Death kent en vatbaar is voor de ideeën die de band uitdraagt, is al lang overstag gegaan.
Vakbond
Greenway gelooft dus heilig in organisatie en toont dat ook: hij is actief in de Britse muzikantenvakbond. Daar krijgt hij te maken met een andere belangrijk fenomeen van de laatste jaren: muziek zelf is onderwerp van het politieke debat geworden bij de strijd tussen auteursrechtenverdedigers en zij die vooral de vrijheid van het internet willen verdedigen.
Beide zaken gaan Greenway nauw aan het hard. Hij ziet in internet een belangrijk middel om weerstand te bieden aan de gevestigde belangen, een plaats waar regels waar geen mandaat voor is niet kunnen worden afgedwongen. De SOPA-wet waar zoveel om te doen was en die het in zijn huidige vorm niet gehaald heeft, was volgens Greenway vooral een grote hamer gericht tegen die vrijheid, vermomd als een wet om auteursrecht beter te beschermen. Hij geeft daarbij wel toe dat hij toen de hele controverse speelde, erg druk was met de opnamen voor Utilitarian en het dus niet zo nauw gevolgd heeft.
Wel moet het Greenway ook van het hart dat mensen moeten beseffen dat voor kleine tot middelgrote bands als Napalm Death in tijden dat ze niet live spelen auteursrechtbetalingen de enige vorm van inkomsten vormen. Dat wegnemen is net zo min gerechtvaardigd als het wegnemen van salaris van iemand die in een fabriek werkt. Als mensen muziek met elkaar delen via sites op internet, wordt daar door de site-eigenaren ook geld aan verdiend met advertenties. Muzikanten zien niets van dat geld.
De muzikantenvakbond neemt uiteraard stelling in dit debat en lijkt voor een wat restrictievere koers te zijn dan Greenway hier uitdraagt. Hij zegt dat het er heftig aan toe gaat in de discussies bij de comités die hier over gaan en dat het verbazingwekkend is hoe rechts sommige leden van een vakbond kunnen zijn.
Peter Singer
Wat hier al uit spreekt, is hoe belangrijk het is dat je nadenkt over wat de gevolgen zijn van wat je doet. Meer in het algemeen komt dat tot uiting in de albumtitel. Utilitarisme is een filosofische stroming. Verschillende denkers geven verschillende uitleg aan het begrip, maar Greenway zelf geeft de voorkeur aan "good actions promote good consequences." Greenway leest veel – hij is een spons voor ideeën zegt hij zelf – maar zich filosofie kan ook enorm saai zijn. De grote man achter het utilitarisme, John Stuart Mill, heeft hij dan ook niet gelezen. Hij is vooral beïnvloed door Peter Singer, een filosoof die veel heeft nagedacht over dierenrechten, ook een onderwerp waar vegetariër Greenway zich veel mee bezighoudt. Uiteindelijk is ethisch, goed proberen te leven voor Greenway zelf ook een vorm van verzet tegen oppressie en tirannie, zij het op een laag niveau.
(Foto's: Cindy Frey)
http://www.kindamuzik.net/interview/napalm-death/napalm-death-ethisch-leven-als-vorm-van-verzet/22606/
Meer Napalm Death op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/napalm-death
Deel dit artikel: