Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Het verhaal van GEM is bekend. De Utrechtse band stond bij zijn eerste optreden in het voorprogramma van The Libertines en stal nog voor het verschijnen van de debuutplaat de show op Noorderslag. Toen naar aanleiding van dat optreden een paginagroot artikel over de band in de Volkskrant verscheen, was de GEM-trein definitief in gang gezet. Debuutalbum Tell Me What’s New verscheen vervolgens met veel succes op Excelsior en GEM tourde zich anderhalf jaar lang suf. Amper twee jaar later ligt de opvolger er al: Escapades. Met dit nieuwe album zet de band een stap verder, want er was ook kritiek op GEM. Het bandgeluid deed sommigen te veel aan The Strokes denken, de podiumposes van zanger Maurits Westerik te veel aan die van Liam Gallagher.
Met het nieuwe album zouden die klanken zomaar eens kunnen verstommen, want GEM toont meer volwassenheid en eigen identiteit. Maurits Westerik en gitarist Bas de Graaff zijn tevreden mannen. Westerik: “We wilden deze plaat heel erg breed maken. We wilden dat het allemaal puntige liedjes zouden worden met een mooi warm geluid. Het moest een soort energie en bravoure hebben, maar tegelijk een luisterplaat zijn.”
Oud-Daryll-Ann gitarist Anne Soldaat stond de vijf bandleden bij in het opnameproces. Zijn invloed is duidelijk hoorbaar, want Escapades klinkt poppier en meer gelaagd dan zijn voorganger. Nog steeds rock ’n roll, maar met Achtergrondkoortjes en speels handgeklap, meer durf in het gitaarspel en vooral meer tempowisselingen. “We hadden daar nu de tijd en de ervaring voor. We wisten beter wat we wilden opnemen en hebben dat bovendien kunnen toepassen.”
Duitsland
Terug naar de oorsprong van het nieuwe album. Na de release van Tell Me What’s New gaat GEM alles voor de wind. De band speelt in 2004 op Lowlands en in januari 2005 opnieuw op Noorderslag. Ook de Nederlandse clubtournee is een succes, met maar liefst drie keer in een maand de Utrechtse EKKO. Een trip naar Duitsland is het logische vervolg, en blijkt achteraf bepalend in het jaar van GEM. Het optreden in thuisbasis Tivoli na de Duitslandtrip liet een opvallend sterkere band zien. Wat was er gebeurd in Duitsland?
De Graaff: “Vanaf de eerste show van die Duitse tour gingen we er helemaal voor. Ik snap niet hoe dat kan, het was een soort prestatiegevoel.”
Westerik: “We hadden echt het gevoel dat we het moesten laten zien. Dat alles ervan afhing. Het was back to basics. We hebben in Nederland veel getourd in mooie zalen, en daar zijn we trots op. De aandacht voor GEM was altijd goed, we hebben mooie festivals gedaan, maar in Duitsland begin je gewoon weer op nul. Dan sta je weer voor tien, twintig man de longen uit je lijf te schreeuwen. Dat werkte voor ons heel inspirerend voor die nieuwe plaat.”
De Graaff: “Duitsland is een ander verhaal dan Nederland. In Nederland speel je overal gestructureerd: alles is heel goed geregeld en we hebben subsidies. Duitsland is de omgekeerde wereld. Daar moet je het hebben van enthousiaste mensen die een clubje draaiende houden en je goed ontvangen. Het zijn merendeels oude gebouwen. Ik kan me bijna niet één zaal herinneren die zo flitsend en modern is als bijvoorbeeld De Helling. Het zijn vaak oude theaters of kelders, van klein tot groot.”
Alles of niets
De basis voor het nieuwe album ligt ook in de tour. De nieuwe nummers zijn hoofdzakelijk tijdens de soundchecks ontstaan en werden af en toe op het podium uitgeprobeerd. “Tijdens zo’n tour zit je in zo’n drive. Het had me niet verbaasd als we langer over de plaat hadden gedaan als we minder hadden getourd. Ik denk dat het GEM een schop onder de reet heeft gegeven, dat alles of niets gevoel.”
Het typeert het album, dat gezien mag worden als een verslag van de escapades van het afgelopen jaar. Dat alles of niets gevoel zit zowel in de muziek als in de teksten van Westerik: “Ik heb het laatste jaar min of meer zonder verwachtingen geleefd. Geprobeerd alles eruit te halen wat erin zit. Dat uit zich in de liefde, het maken van muziek en in de relatie tot mensen. Mijn liedjes eindigen vaak met een gevoel: ik weet niet meer precies wat er aan de hand is, maar we moeten gewoon weer verder. Dat je niet meer weet waar je echt staat, maar wel absoluut voelt dat je verder kunt.”
Het typeert ook de situatie van de band. “Alles is hard gegaan. We moesten keuzes maken en we speelden ineens honderd keer per jaar. We hebben afstand gedaan van werk, studie en relaties, en echt voor de band gekozen. Daar slaat de titel ook op.”
Vooruit
Zelfverzekerd vooruit. Het heeft vanaf het begin bij GEM gepast. Die goede voorprogramma’s kun je geluk noemen, je kunt ook stellen dat GEM vaak de juiste keuzes maakt. Ook de controversiële reclamesingle ‘Good to Know You’ - de band schreef het nummer niet zelf, de commotie die volgde was groot. Zien de heren het nog steeds als een goede stap?
De Graaff: “We wisten natuurlijk wel dat sommige mensen het niet zouden trekken. Alsof wij hun eigendom zijn. Wij doen gewoon wat we willen en verder kan het me niet zo veel schelen. Ik denk dat het alleen maar duidelijker is geworden wat wij willen. Dat we niet alleen afhankelijk willen zijn van een paar kritische muziekspecialisten. Het is nooit onze bedoeling geweest om een klein bandje te blijven voor een klein publiek. Wij willen goede muziek spelen, en we vinden ‘Good to Know You’ een nummer dat goed bij ons past. We kregen de kans om onze muziek veel breder te presenteren, en die kans hebben we gepakt.”
Westerik sluit zich erbij aan: “Je moet verder. Je hebt een mooie plaat gemaakt en je speelt honderd keer per jaar. Op een gegeven moment wil je dan gewoon een breder publiek bereiken. Het is nu ook makkelijker om een nieuwe single te pluggen: ‘Laat maar horen, kom maar dan.’. Niet alleen bij de radio, maar ook gewoon bij de mensen.”
http://www.kindamuzik.net/interview/gem/het-alles-of-niets-gevoel-van-gem/12019/
Meer Gem op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/gem
Deel dit artikel: