Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Vooraleer onze ervaringsdeskundigen hun licht lieten schijnen over onze nationale rocktrots, schotelden we hen twee prangende, doch eenvoudige, vragen voor:
1) Wat zijn de voornaamste artistieke capaciteiten van dEUS?
2) In welke mate is dEUS geëvolueerd sinds hun doorbraakplaat Worst Case Scenario, dik tien jaar geleden?
Jaap Boots (programmamaker, radiofenomeen en gevierd performer, zowel solo als met zijn Natte Honden)
1) “dEUS heeft hoegenaamd in zijn eentje België weer als hipste, muzikaalste, eigenzinnigste, fijnste en meest sexy land van West-Europa op de kaart gezet, waarbij ze talloze – voorheen kansloze outcasts – in hun kielzog meesleurden. Bovenal hebben ze mijn leven de afgelopen vijftin jaar enorm verfraaid en luister toegevoegd. Ik zal wel niet de enige zijn bij wie dat gebeurd is.”
2) “Als een koraalrif: breder, rijker, groter, harder, breekbaarder. Nu ook aantrekkelijk voor dagjesmensen en haaien, maar evenzeer voor de vrolijke clownvisjes en de murene.”
Luc Waegeman (oprichter annex labelbaas Kinky Star en gelouterd muzikant die vele muzikale watertjes doorzwom)
1) “dEUS is steeds een zeer avontuurlijke band geweest, zowel muzikaal als territoriaal. Ze hebben in het buitenland de eerste deuren geopend voor Belgische muziek specifiek en nieuwe Europese muziek in het algemeen. Ze hebben duidelijk vernieuwing gebracht in de Belgische muziekscene.”
2) “In grote mate. De band is steeds blijven evolueren en heeft altijd een samenstelling van zeer interessante muzikanten rónd Tom Barman gekend. Met Stef Kamil Carlens, Rudy Trouvé, Danny Mommens, Tim Vanhaemel, Craig Ward en nu mensen als Mauro, Stéphane Misseghers en Alan Gevaert kan dEUS niet anders dan een fijne evolutie kennen. Uiteraard blijft Tom Barman hierbij steeds de onmiskenbare vaste factor.”
Kurt Overbergh (artistiek directeur en programmeur van AB, vorig jaar genomineerd voor prijs van de Vlaamse gemeenschap voor muziek)
1) “Dwarsheid, grilligheid en dit alles in het kader van een flinke, ja zelfs klassieke, uit de kluiten gewassen popsong.”
2) “Songwriting, melodieën, produktie. De grillige zoektocht van dEUS om popsongs te deconstrueren heeft door de jaren heen tot een tegenovergestelde aanpak geleid: dEUS graaft sinds enkele jaren (euh, wat is enkele jaren in een dEUS-kalender?) terug naar de essentie van een popsong. En dat terwijl beide routes even interessant waren/zijn. Noem het de evolutie van de e.p. My Sister = My Clock tot de x-karaat popsong 'Nothing Really Ends’.”
» website Jaap Boots
» website Kinky Star
» website AB Concerts
http://www.kindamuzik.net/artikel.php?id=10393
Meer dEUS op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/deus
Deel dit artikel: