Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Jim White - (The mysterious tale of how I shouted) Wrong-Eyed Jesus!
Geboren in Pensecola, Florida, groeit Jim White (1957) op in een door weirdo's bevolke religieuze omgeving die hem voor de rest van zijn leven inspiratie oplevert. White kiest voor een combinatie van schrijverschap en muziek om zijn verhalen te vertellen. Dit resulteert na kortstondige carrières als bokser, fotomodel, professioneel surfer en taxichauffeur in 1997 in zijn debuutalbum Wrong-Eyed Jesus op David Byrne's Luaka Bop label. Veertien van de achttien pagina's van het cdboekje worden in beslag genomen door het uitgeschreven titelverhaal. Hoewel het album strikt genomen geen conceptalbum is, vallen de alt.countryliedjes van White thematisch allemaal op hun plaats binnen dit concept. De surrealistische teksten verhalen over White's ontmoetingen met religieuze fanaten en andere outlaws en de manier waarop ze White gevormd hebben tot wat hij is geworden. Muzikaal laat het rommelig geproduceerde album wel wat steekjes vallen, maar de verhalen maken veel goed. Ook op het podium toont White zich een verteller. Met een scherp oog voor detail beschrijft hij fragmenten uit zijn zichzelf schrijvende autobiografie en drijft daarbij niet zelden het publiek wat naar een concert denkt te komen tot wanhoop en verveling. (FV)
Prince Paul - A Prince Among Thieves
Veel rappers spreken vandaag de dag al van 'conceptalbums' als er tussen hun nummers ook maar enige gevoelsmatige eenheid bestaat. Prince Paul neemt het begrip een stuk serieuzer op zijn A Prince Among Thieves (1999). Op dit album volgen we de jonge Tariq, die ervan droomt om ooit door te breken als MC. Aanvankelijk lijkt het goed te gaan, maar via verkeerde contacten (onder meer een meesterlijke Kool Keith als wapenverkoper) komt hij als drugdealer te werken, al gauw zijn de slechte gevolgen niet meer te overzien. Indrukwekkend hoe de tientallen gastartiesten stuk voor stuk in hun personage kruipen, terwijl de muzikant Prince Paul de regie telkens strak in handen houdt. Een van de origineelste hiphopalbums aller tijden.(THvV)
Ponoka - Outtakes from the Revival Songbook
Outtakes from the Revival Songbook van het Utrechtse Ponoka is geen verhaal op zich, maar de prachtige soundtrack bij het boek 'Nineve' van (Ponokazanger) Rick de Gier. Elk hoofdstuk van het boek over de 24-jarige Daan die na een beschermde christelijke opvoeding de verleidingen van de grote stad ontdekt – en vervolgens succes krijgt met zijn rockband, wordt met een liedje ondersteund. Soms zijn het kleine schetsjes, meestal bijzonder verzorgde composities, waarbij het geluid vaak dicht bij dat van geestverwanten als This Beautiful Mess komt. Vertwijfeling, onrust en de moeilijke relatie tussen de moderne tijd en het geloof worden raak verklankt in liedjes als 'Left Behind: The Song' en 'Last Stop: World's End', met de nodige subtiele Bijbelverwijzingen. Zonder overigens vervelend te worden. Illustraties en verwijzingen naar speciaal voor het boek opgenomen YouTubefilmpjes maken dit project helemaal 2011. (MK)
The Mars Volta – De-Loused in the Comatorium
Leuke band hoor, dat At the Drive-In, maar een deel van de band, Omar Rodriquez-Lopez en Cedric Bixler-Zavala, wilde meer. Dus toen At the Drive-In begin deze eeuw implodeerde, startten zij samen The Mars Volta, waarin ze al hun muzikale fantasieën de vrije loop konden laten. Emorock was slechts een basis voor het duo, het (fantastische) debuutalbum De-Loused in the Comatorium (2003) bracht de overtreffende trap van progrock. En zoals dat nu eenmaal hoort bij progrock werd het een conceptalbum. Het album is opgebouwd rond het verhaal over ene Cerpin Taxt, die zichzelf van het leven wil beroven maar door zijn zelfmoordpoging in een coma raakt. Zeven dagen langt stuitert hij door een droomwereld, genaamd het Comatorium. Als hij uiteindelijk wakker wordt, besluit hij alsnog zelfmoord te plegen. Rodriquez-Lopez en Bixler-Zavala schreven het verhaal als eerbetoon Julio Venegas, hun jeugdvriend die een einde aan zijn leven maakte. De bizarre teksten maken het concept trouwens lastig te volgen, liefhebbers die meer willen weten verwijzen we graag naar het boek dat gelijktijdig met het album werd uitgebracht: http://www.tmvfr.info/miscfiles/DeLoused_storybook.pdf (RvL)
Pink Floyd – The Wall
Alles wat goed is aan Pink Floyd volgens de één, alles wat fout is aan Pink Floyd volgens de ander. Maar eigenlijk zou je The Wall niet eens een volwaardig Pink Floyd-album mogen noemen. Het is vooral een album van bassist Roger Waters, die het voortouw nam tijdens de opnames, maar er ook zijn persoonlijke levensverhaal in verwerkte. Het is het album met het beroemde nummer waarin die schattige groep kinderen meezingen ("We Don't Need No Education... etc"), maar ook het album dat live pas echt legendarisch werd. Tijdens de korte reeks concerten die Pink Floyd gaf naar aanleiding van The Wall werd langzaam maar zeker letterlijk een twaalf meter hoge muur opgebouwd tussen de band en het publiek, die uiteindelijk ook live werd afgebroken. De muur geldt in het verhaal van The Wall als metafoor voor alle dingen die Pink, de hoofdpersoon van deze rockopera, meemaakt. Steeds weer is het een stuk baksteen in die muur, die hem uiteindelijk isoleert van de samenleving. Net zo goed stond de muur voor de afstand die er was tussen Waters en de andere bandleden en de afstand tussen band en het publiek waar Waters soms zo hevig naar verlangde. Ben je beroemd, is het wéér niet goed. Maar dat terzijde. (RvL)
Mary Gauthier - The Foundling
De jeugdjaren zijn - zeker als ze niet lekker verlopen - een bron voor inspiratie van muzikanten. Mary Gauthier gaat op The Foundling echt terug naar de oorsprong. Naar de stoep waar ze te vondeling werd gelegd. Op het album volgen we haar omzwervingen langs de zelfkant van de maatschappij. Vlak voor kerstmis krijgt ze veertig jaar na haar geboorte haar moeder aan de telefoon. Een pijnlijk gesprek in een prachtige song ('March 11, 1962') op een album over hoe het begon. (PH)
Electric Light Orchestra - Eldorado
In dromen kun je de harde werkelijkheid vergeten, kun je boven alles uit vliegen. De slapende gek wordt met een diepe basstem geïntroduceerd in het openingsnummer van Eldorado. Op het album, met op de cover een still uit de 'Wizard of Oz'-film, zijn de eigen strijkers van ELO aangevuld met een koor en een orkest. In dit symfonische bad dwaalt de dromer door de bossen, komt de dame uit het schilderij wel erg dichtbij en wordt gevaren over de zeven wereldzeeën. De dromer vindt de sleutel tot het eeuwige dromen en komt niet meer terug. Hij is vrij van de wereld in het mythische goudland. (PH)
Foto Richmond Fontaine: Vivian Johnson
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/various-artists/het-muzikaal-verhaal/22255/
Meer Various Artists op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/various-artists
Deel dit artikel: