Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince - A Place Called Bel-Air
Eind jaren tachtig is de harde rap van Public Enemy en N.W.A. de standaard en DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince zetten daar hun onschuldige feelgood-variant tegenover. Met het album He's the DJ, I'm the Rapper spelen ze zich al flink in de kijker, maar de wereldwijde doorbraak wordt geforceerd met het themanummer van de onschuldige NBC-sitcom The Fresh Prince of Bel Air. De serie wordt een grote hit, en binnen een mum van tijd weet iedereen (nou ja, bijna iedereen) de regels die volgen op: "Now this is the story all about how / My life got flipped, turned upside down." De serie blijft lang succesvol en met 'Summertime' weet het duo het succes van 'A Place Called Bel-Air' nog eens dik te overtreffen.
Jace Everett - Bad Things
Omdat internet je in staat stelt om een compleet seizoen van een serie in één keer binnen te halen, heb je nog maar een paar dagen nodig om het seizoen te verslinden in plaats van wekelijks te wachten op een nieuwe aflevering. Bijkomend voordeel is dat je het intronummer kunt doorspoelen. Dat doe je dus niet bij True Blood. De southern vibe van Jace Everetts 'Bad Things', een mix van moderne country en rockabilly, blijft keer op keer een aangename zit, zeker in combinatie met de broeierige highspeedcamerabeelden van Lousiana, het ultieme verlengstuk van Everetts donkere stem. Toch jammer dat het nummer de enige echte uitschieter is op het anderszins degelijke debuutalbum, dat dankzij de inmiddels vijf seizoenen tellende vampierenserie volop in de kijker stond. (RvE)
The Rembrandts - I'll Be There for You
The Rembrandts horen niet helemaal thuis in dit rijtje. Phil Solem and Danny Wilde, die de band in 1989 oprichtten, hadden namelijk al wel eerder enig succes gehad. Zo was Wilde al lid van cultact The Quick geweest en had hij samen met Solem ook al in powerpopkwartet Great Buildings gezeten. En ook The Rembrandts waren niet helemaal onbekend voor hun grote doorbraak, dankzij hitje 'Just the Way It Is, Baby', dat wereldwijd aan de randen van de hitparades had geroken. En er was zelfs al een filmdebuut geweest met het nummer 'Rollin' down the Hill' in het onvergetelijke Dumb and Dumber. Maar toch werden ze pas in 1995 echt over de hele wereld beroemd. Het gebeurde met een nummer dat door They Might Be Giants en R.E.M. was afgewezen, zodat ze het zelf maar opnamen. De titel: 'I'll Be There for You'. En geef maar toe dat je meteen de grijnzende koppen van Joey, Rachel, Chandler, Phoebe en hoe heten ze ook allemaal weer voor je ziet... Verder overigens best een leuk bandje, die Rembrandts.
Nerf Herder - Buffy Theme
In de hoogtijdagen van de geek rock scoorde Nerf Herder een bescheiden hitje met het hilarische 'Van Halen' ("Is this what you wanted, Sammy Hagar?"). Leuk, maar een verder bestaan in de vergetelheid dreigde. Ware het niet dat actrice Alyson Hannigan de band oppikte en voordroeg toen Joss Whedon zocht naar passende muziek als theme song voor zijn nieuwe tv-serie, Buffy the Vampire Slayer. Een kleine doorbraak volgde, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het nummer waarschijnlijk altijd wel de signature song van de band zal blijven. Leuk weetje: de band kwam pas bij Buffy in beeld toen de herkenningsmelodie van de aanvankelijk gevraagde componist werd afgekeurd en het geld op was. (PB)
Alexi Murdoch - Orange Sky
Soms moet je het ene kwaad met het andere bestrijden. Alexi Murdoch bracht en brengt nog steeds al zijn werk in eigen beheer uit, hoewel hij veel aanbiedingen heeft gehad van platenmaatschappijen om 'een ster' van hem te maken. In plaats daarvan verkoopt hij zijn muziek aan tv-series. Het balletje ging in 2004 rollen. De singer-songwriter woonde toen in L.A. en deed het goed bij lokale deejays. Via via kwam het nummer 'Orange Sky' (van zijn ep Four Songs) in de laatste aflevering van het eerste seizoen van The OC terecht (2004). Hierna belden meer tv-producenten hem. 'Orange Sky' zou vervolgens gebruikt worden voor House en Prison Break en nog veel andere series. Het album dat hij vervolgens opnam in 2006 - Time without Consequence - werd zelfs een van de meest 'gebruikte' platen van het decennium. Het gevoel van thuiskomen dat in zijn muziek zit, blijkt namelijk perfect te passen bij scenes waarin karakters tot een inzicht komen. Wel een beetje ironisch: de man zei zelf in interviews nooit tv te kijken. (EvdE)
Israel Kamakawiwo'ole - Wonderful World
Bijna iedereen kent zijn medley van Wizard of Oz-klassieker 'Over the Rainbow' en Louis Armstrongs 'Wonderful World', maar veel minder mensen kennen zijn naam: Israel Kamakawiwo'ole. Reden: de cover met warme zang en spaarzame ukelelebegeleiding van de Hawaïaanse zanger vindt het grote publiek voornamelijk via films (50 First Dates, Finding Forrester, Meet Joe Black) en televisieseries (E.R., Scrubs, Cold Case). Het oorspronkelijk in 1993 uitgebrachte nummer bereikt zo steeds weer een nieuw publiek, afhankelijk van de respectievelijke kijkerdoelgroep. Kamakawiwo'ole zelf maakte zijn internationale succes nauwelijks mee: hij stierf in 1997 op 38-jarige leeftijd aan de gevolgen van overgewicht. 'Over the Rainbow' leidt echter een eigen leven. In Nederland hoorden we het nummer voor het laatst in een commercial van verzekeringsmaatschappij Menzis. (IH)
John Boutté - Treme Song
Treme (spreek uit: tremmee) is een razendknappe HBO-serie uit Amerika, gesitueerd in de gelijknamige wijk in New Orleans, die zwaar getroffen werd door de orkaan Katrina. Natuurlijk kan muziek niet ontbreken in de serie en de stad die - met Memphis - de bakermat is van jazz, soul en rock-'n-roll. De muziek spat dan ook van het scherm, met fictieve muzikanten, lokale helden als Dr. John en Allen Toussaint en relatief onbekende lieden, zoals de engel John Boutté, die soul en jazz zingt zoals je het niet meer hoorde sinds het heengaan van Sam Cooke. Boutté is een 53-jarige zanger met al tien elpees op zijn naam. Hopelijk maakt de titelsong van de serie, geplukt van één van Bouttés platen, de man zo populair dat hij ook in Europa mag optreden. In de tweede jaargang van de serie speelt Boutté zelf een rolletje en zingt hij de sterren van de hemel. Niet te missen voor de soulfans. (RB)
Bon Iver - Skinny Love
Hoewel Bon Iver zijn succes niet enkel te danken heeft aan series, is de band rondom Justin Vernon wel bij het grote publiek bekend geworden door Grey's Anatomy en een klein beetje door Chuck. Laatstgenoemde is een Amerikaanse sitcom die niet over de hele wereld door een groot publiek wordt bekeken, in tegenstelling tot Grey's Anatomy. De dramaserie, die bekend staat om het gebruik van melancholische nummers, gebruikte 'Skinny Love' in de eerste aflevering van het vijfde seizoen - een paar maanden nadat For Emma, Forever Ago uitkwam. Elk zwijmelend meisje wilde weten wie achter die hoge kopstem zat. Hierna werd 'Skinny Love' al snel veel op de radio gedraaid en bombardeerde de iTunes Store het nummer tot 'Single of the Week'. Plotseling steeg de bekendheid van Bon Iver in een sneltreinvaart en Vernon plakte er snel een concerttoer aan vast. Hij mag Grey’s Anatomy dan ook zeer dankbaar zijn. Helaas keek Birdy ook naar de serie. (DV)
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/various-artists/bekend-van-televisie-acht-acts-die-hun-faam-aan-een-serie-te-danken-hebben/23249/
Meer Various Artists op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/various-artists
Deel dit artikel: