Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Hoe bereiden we ons voor?
Wees ervan verzekerd dat er op de donderdag verkenners naar het festival gaan, die een goede plek op de camping veroveren en alvast wat tentjes opzetten. Heb iets hoogs en herkenbaars mee, zodat je kamp makkelijk te onderscheiden is van een afstand. Een partytent is eigenlijk onmisbaar om een comfortabel kamp te creëren. Ontbijt is hét belangrijkste om van tevoren in te pakken. Koop de kleffe en dure ochtendmaaltijden niet, maar bak lekker zelf een eitje. Knakworsten (koud of warm) zijn natuurlijk ook prima. Een goede start is nodig voor een lange warme muziekdag. En om niet al te gek te worden van de zon zijn zonnebrand, een pet en een zonnebril erg handig. Ga niet met je pinpas, identiteitskaart en rijbewijs naar het terrein toe: een speciale portemonnee zonder belangrijke pasjes is daarom een must. (DV)
Hoe verwordt kamperen niet tot creperen?
Wees er vooraf zeker van dat de tent die je vorig jaar na de zomer op zolder smeet nog altijd waterdicht is. Smeer de gaten van je luchtbed dicht met bandenplak, want je rug kan enige nachtelijke ondersteuning hard gebruiken. En dé gouden tip: zorg voor een campinggaspitje en voor het nodige eenvoudig klaar te maken voedsel: knakworsten, noodles of een soepje. Vooral producten met zout kan je lichaam bij hete weersomstandigheden naast alle uitdrogende middelen prima gebruiken. Dé tip daartegen: zet een partytent over je puptentje heen. En voor de meisjes: neem een emmer mee. Zodat je niet naar het toiletgebouw hoeft als je moet plassen, maar gewoon even je tent induikt. Met je emmer. (NS)
Hoe kost een festival zo min mogelijk?
Zorg dat je op de dichtstbijzijnde camping staat met de tent. Je mag niks op het festivalterrein meenemen, dus dan kun je tussen twee acts even op en neer lopen om versnaperingen te nemen. Neem altijd je eigen ontbijt en bier mee van huis. Betalen voor douchen is niet nodig, want jezelf wassen op een festival is overbodig. Eten op het festivalterrein hoeft niets te kosten. Even een half uurtje langs alle tafels en je sprokkelt zo een maaltijd bij elkaar. Daarnaast, van bietsen is ook nog nooit iemand doodgegaan. Als je geld wilt besparen op drank, moet je dronken naar het festivalterrein. Hoef je daar alleen nog maar te drinken om de dronk te rekken. Zou alleen wel jammer zijn voor de prijs die je voor het kaartje hebt betaald. Kun je net zo goed in een weiland gaan liggen. (DV)
Hoe houden we het droog?
Een week voor aanvang van een festival rijst vrijwel altijd de vraag: gaat het wel of niet regenen? Zon betekent elke ochtend om negen uur uit je tent gebrand worden, regen betekent een grasweide die na één dag is veranderd in een grote modderpoel. Gelukkig vinden op de meeste festivals concerten tegenwoordig plaats in grote tenten, waar je dus niet natregent. Sta je voor het gigantische onoverdekte hoofdpodium, neem dan zeker geen paraplu mee. Die zijn onhandig en belemmeren het zicht van anderen. Een regenjas of poncho is natuurlijk wel zeer aan te raden. Bij regen is ook de kans op vieze en natte schoenen (en sokken) groot. Als je heel erg op droge voeten gesteld bent, kan je het beste kaplaarzen meenemen. Of je voeten in boterhamzakjes doen en dan in je schoenen. Voor diegenen die van de modderromantiek van festivals houden, is er in Engeland het Glastonbury festival. Daar regent het altijd. (TK)
Hoe horen we het beste muziek?
Bij een eerste blik op het festivalterrein zal je opvallen dat je niet alleen bent. Raak niet in paniek, je komt er wel doorheen. Je bent tenslotte op een plaats met beperkte hygiënische voorzieningen en mensen gaan vaak aan de kant zodra ze je ruiken. Loop richting het podium waar de band speelt die je wilt zien. Wil je rustig genieten, zoek dan naar een plekje in de buurt van een bar, drink iets en wacht af tot het feest begint. Wil je echter je helden van dichtbij zien, dan zul je naar voren moeten. De makkelijkste manier is als volgt. Zoek naar een breedgeschouderde beer, die mensen ruw opzij duwt op zijn weg naar voren. Zorg dat je precies een stap achter hem bent en laat je rustig meevoeren tot aan de dranghekken. Zo kom je veilig en snel binnen enkele meters van het podium. Daarnaast is er vreemd genoeg links voor het podium vaak genoeg ruimte om een optreden van dichtbij te zien. (BB)
Wat eten we eigenlijk?
Het festivalcliché aangaande eten is natuurlijk lauw bier, verlepte frietjes en hamburgers met aangebrande uitjes. Dat is misschien wat overdreven, zeker is wel dat je in de kraampjes op het festivalterrein geen oesters, gevulde parelhoen en eendenborst kan krijgen. Toch is er vaak genoeg variatie te vinden, zeker met de intrede van de Oosterse snackbar. Op Pukkelpop kan je net buiten het terrein vaak goedkoop spaghetti eten bij particulieren die hun eigen kraampje hebben opgezet. Een supermarkt is daar ook op loopafstand. Op Lowlands kan je op terrein zelf uit een kartonnen bakje curry eten of op bezoek gaan bij de vissnackbar. Zelf aanprutsen met een wankele brander en een klein snijplankje kan natuurlijk ook, maar dan moet je wel oppassen dat je niet net het concert van het weekend mist. (TK)
Hoe pieken we twee keer op een dag?
Zolang je op tijd eet en slikt, kan het bijna niet missen dat je om 5 uur 's middags en 5 uur 's nachts met een grote grijns staat te springen. Het is de tweede dag. Je wordt wakker met een kater. Probeer meteen te drinken: sap, koffie, liefst geen thee. Toch is meteen weer aan het bier het wijste om te doen. Rond een uurtje of drie naar het festival. Nog een paar biertjes of cocktails en na een uur acclimatiseren een halve of hele erin. Twee uur Pret verzekerd. Tussen zeven en negen is de transitiefase: het zonnige middaggebeuren wordt een kleurrijk nachtspektakel. Je doet er goed aan ook een transitie te ondergaan; even terug naar de camping, chillen, klein beetje dutten en na een paar uur omkleden en nieuwe deo onder. Bij terugkeer op het festival meteen iets eten (geen pannenkoeken). Vanaf dan nog maar één soort alcohol drinken met af en toe fris. Rond middernacht een hele erin, deze roes duurt de hele nacht en voor je het weet word je van het festivalterrein geveegd. (RL)
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/va/kindamuzik-s-ruige-festivalgids/18875/
Meer VA op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/va
Deel dit artikel: