Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Alex Christensen
Alex wie? Alex Christensen, de man die in de jaren negentig succes had onder de naam U96 ('Das Boot', 'Love Sees no Colour', 'Club Bizarre'). Tegenwoordig heeft hij de synthesizer aan de wilgen gehangen en z’n muzikale koers verlegd: hij is de swingende helft van de Duitse inzending Alex Swings, Oscar Sings en maakt een mix van mambo en jazz.
Andrew Lloyd Webber
De Britten zijn al jaren de wanhoop nabij. Het land eindigt steevast in de onderste regionen en zelfs Terry Wogan (die tientallen jaren commentator was) heeft het bijltje erbij neergegooid. Dit jaar heeft de BBC een ultieme poging gedaan: niemand minder dan Andre Lloyd Webber [foto links] heeft een speciaal liedje geschreven en via de televisie talentenjacht Your Country Needs You werd de musicalzangeres Jade Ewen uitgekozen. Overigens verzorgt dit jaar comedian Graham Norton het commentaar bij de BBC. Een aanrader.
Barbara Dex Award
Al jaren uitgereikt aan die deelnemer of groep die het slechtst gekleed op het podium staat. Genoemd naar de Belgische zangeres Barbara Dex [foto rechts], die in 1993 laatste werd, vermoedelijk daarbij 'geholpen' door haar zelf ontworpen jurk die door critici werd omschreven als een vitragegordijn. Een recente winnaar is t.A.T.u..
Drie minuten
Om te voorkomen dat heel Europa zich tot drie uur ’s nachts door ellenlange composities heen moet worstelen, heeft de European Broadcasting Union (EBU) als regel dat liedjes niet langer dan drie minuten mogen duren. Niet elk land kan daar even goed mee omgaan. Zo zijn er veel liedjes die bijna versneld lijken te worden afgespeeld en op 2 minuut 59 worden afgekapt (zie de Nederlandse inzending 'Shine') en andere landen proberen in die drie minuten zoveel mogelijk invloeden bij elkaar te gooien: een weinig coherent geheel als gevolg.
Grote Vier
De vier landen die het meest aan de organisatie van het Eurovisie Songfestival bijdragen, zijn verzekerd van deelname. Dat betekent dat Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland altijd direct in de finale zitten. Of dit een voordeel is, valt te betwijfelen, want de inzendingen eindigen al jarenlang in de onderste regionen. Overigens is het Nederland dat na de 'Grote Vier' het meeste geld bijdraagt.
Kanshebbers
Daar valt weinig over te zeggen, maar de inzendingen van Portugal, Noorwegen, Frankrijk, IJsland, Denemarken, Ierland en Zwitserland zijn verrassend sterk. Opvallend genoeg allemaal westerse landen en er bestaat natuurlijk altijd een gerede kans dat een typische 'Oostblok-act' er met de hoofdprijs vandoor gaat.
Patricia Kaas
Frankrijk stuurt al jaren voortreffelijke liedjes in voor het Eurovisie Songfestival. Vorig jaar nog werd Sébastien Tellier bereid gevonden die zijn lied 'Divine' (gedeeltelijk op heliumlucht) zong. Daarvoor was er nog Les Fatals Picards, een door hiphop beïnvloede popgroep. Het Europese publiek weet het maar matig te waarderen. Dit jaar is het de beurt aan de respectabele chansonnière Patricia Kaas [foto links] met het bijzonder stijlvolle 'Et S’Il Fallait le Faire'.
Ralf Siegel
Siegel levert al sinds 1974 Songfestivalliedjes op bestelling, echter met wisselend succes: in 1982 schreef hij het winnende liedje, Nicole’s 'Ein Bisschen Frienden', maar de laatste jaren gaat het wat minder. In 2006 schreef hij een liedje voor Zwitserland en dat eindigde als 17de. Dit jaar heeft Montenegro om Siegels hulp gevraagd. Het is z’n negentiende liedje.
Ronan Keating
De Deense zanger Niels Brinck heeft een stem die als twee druppels water op die van Ronan Keating [foto rechts] lijkt, vroeger lid van Boyzone, daarna man achter Westlife en tegenwoordig betrokken bij het Songfestival: hij schreef namelijk deze Deense inzending. Het is de eerste keer, dus of hij net zo succesvol wordt als z’n landgenoot Johnny Logan (drie overwinningen), zal moeten blijken.
Sakis Rouvas
De naam zal misschien onbekend zijn, maar de Griekse zanger Sakis Rouvas [foto links] werd drie jaar geleden in heel Europa beroemd als presentator van het Songfestival. Helemaal toen hij bij de puntentelling besloot op Paul de Leeuws avances in te gaan en z’n telefoonnummer (‘it’s 06-69696969’) aan hem gaf, inclusief alle dubbelzinnige woordspelingen.
Slecht
De tijd dat er heel erg vals zingende kraaien naar het festival werden afgevaardigd is voorbij. Jammer, je zou het bijna nog gaan missen. Niettemin zitten er nog flink wat zapmomenten bij: Zweden, Wit-Rusland, Slovenië, Azerbeidzjan, Finland, Letland, Bulgarije en Tsjechië bijvoorbeeld.
Televoting
Dit heeft dit jaar weer wat minder invloed. De helft van de stemmen wordt bepaald door het publiek, de andere helft door een jury. Althans, in de finale. Een hele vooruitgang, want het stemmen geven werd voorspelbaar: Nederland en Duitsland geven al jarenlang 12 punten aan Turkije, 10 punten aan Armenië en 8 punten aan Bosnië-Hercegovina.
Toppers
Over 'Shine' van De Toppers [foto rechts] is al veel gezegd, maar het moet toch nog even vermeld. Het is geen goed nummer. En dat is een understatement. Dat er een remix van is gemaakt, deed nog een beetje hopen op een vooruitgang, maar DJ John Marks heeft het gepresteerd om van een slecht nummer in de remix een nog veel sléchter nummer te maken. Gordon mag dan gedroomd hebben over een overwinning, bij de bookmakers staat het trio momenteel 34ste. Dat is ook niet zo gek; zit Europa wel te wachten op drie dikke oude kerels in glitterpakken?
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/songfestival/klein-abc-der-songfestival-editie-2009/18587/
Meer Songfestival op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/songfestival
Deel dit artikel: