Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Cosmo Sheldrake
De 24-jarige Cosmo Sheldrake is een van de meest excentrieke verschijningen op deze editie van Motel Mozaïque. Met slechts één officiële single en een handjevol YouTubefilmpjes op zak (die overigens zéér de moeite waard zijn) komt de Brit zijn speelse geluidscollages opvoeren in Rotterdam. Moeiteloos samplet de multi-instrumentalist (Sheldrake bespeelt ongeveer dertig instrumenten) tal van ongebruikelijke geluiden aan elkaar om verrassend pakkende melodieën te creëren. De roep van verschillende bosuilen, Tibetaanse monnikenzang en Pygmeeënzang zijn slechts enkele van de klanken uit zijn opmerkelijk rijke geluidspalet. Ook fraai: Sheldrake is een behoorlijk vaardige improvisator, en zorgt er met een laptopje en microfoon voor dat briljante beats live spontaan tot stand komen. Een artiest om te volgen, deze begenadigde twintiger.
Daryll-Ann
De jarennegentigband waar het dit jaar allemaal om te doen is: de gebroeders Paulusma, Anne Soldaat, Jeroen Kleijn en Jeroen Vos kwamen na een decennium afwezigheid van de vaderlandse podia weer terug voor een reünietour. Onlangs werd de succesvolle clubtour afgesloten in Paradiso, maar de band gooit er nog enkele festivaloptredens achteraan. Als er één ding is wat de terugkeer van Daryll-Ann heeft uitgewezen is het wel dat de vele ambachtelijke indiepoppareltjes uit de jaren negentig niets aan zeggingskracht hebben ingeboet. De snerpende zang van Jelle Paulusma, de knappe gitaarsolo's van Anne Soldaat en de o zo fijne samenzang: alles is nog steeds even relevant als twintig jaar geleden. Een absolute must see op Motel Mozaïque, zowel voor nostalgici als voor jonge nieuwsgierigen!
Omar Souleyman
Het opmerkelijke verhaal van de Syrische zanger Omar Souleyman brengt hem op de zaterdag van Motel Mozaïque naar het centrum van Rotterdam om naar verwachting een kolkende danceshow te geven. De 57-jarige zanger, immer uitgedost met zijn kenmerkende rood-witte keffiyeh (een soort bedoeïenenhoofddoek) en hippe zonnebril, is al jarenlang een gevierde zanger op bruiloften in Syrië, waarvan in zijn thuisland een stuk of vijfhonderd cassettes in omloop zijn. De Amerikaan Mark Gergis ontdekte de dabkemuziek van Omar Souleyman toen hij diens muziek op een reis door Damascus uit een marktkraampje hoorde schallen, en sindsdien is de ster van Souleyman gestaag rijzende in de westerse wereld. Hij werd door Björk uitgenodigd een track van haar laatste album te remixen en werkte al samen met Damon Albarn aan een tot dusver onuitgebrachte track van Gorillazalbum Plastic Beach. Vorig jaar bracht Souleyman zijn eerste studioalbum Wenu Wenu uit, waarop elektronica en traditionele Arabische muziek hand in hand gaan. Niet verwonderlijk, gezien de producer niemand minder is dan Kieran Hebden (Four Tet). Ga naar de show voor hét bewijs dat Syrië tegenwoordig meer voortbrengt dan verderf en ellende!
Temples
Dat de psychedelische klanken van de jaren zestig en zeventig al enige tijd weer populair zijn hebben acts als Tame Impala, Pond, Jacco Gardner en The Black Angels de afgelopen jaren met verve bewezen. Het Engelse viertal Temples is een van de jongste aanhangers van deze retrostroming, en wat voor een! Sinds de band enkele singles op YouTube plaatste is er een grote buzz rond Temples ontstaan, wat ervoor zorgde dat de Britten al hun opwachting mochten maken op onder meer het Reading & Leeds Festival. Na enkele fraaie shows op Nederlandse bodem is het op zaterdag 4 april tijd om de pakkende songs van debuutalbum Sun Structures live ten gehore te gaan brengen in Rotterdam. Verwacht een fijne show met meer psychedelische pop dan spacende experimenten, meer Syd Barrett dan 13th Floor Elevators.
Angel Olsen
Angel Olsen. Die naam gonst nu al weken nadrukkelijk rond in folkminnend Nederland. Jaren geleden behaalde ze bescheiden succes als achtergrondzangeres in de band van Will Oldham, beter bekend als Bonnie "Prince" Billy, die haar ook zou helpen met haar eerste album. Begin dit jaar verscheen haar absolute doorbraakplaat BurnYour Fire For No Witness, een album vol verstilde liedjes over eenzaamheid. Olsen bezingt haar leven in elf prachtige nummers, soms rustig, dan weer lekker gruizig. Haar karakteristieke stem wordt op het nieuwe album niet meer enkel begeleid door akoestische gitaar; mede dankzij producer John Congleton heeft Olsens muziek aan pit gewonnen. Rammelende gitaren en melancholische teksten: dat wordt het aangename recept van Angel Olsen op Motel Mozaïque. Toch is het hopen dat ze niet vergeet tijd in te ruimen voor de intieme folk van haar debuut.
Jonathan Wilson
Jonathan Wilson belichaamt als geen ander folkmuziek zoals die in de jaren zeventig werd gemaakt. Niet voor niets heeft de dertiger al gewerkt met grootheden als Crosby, Stills & Nash en Jackson Browne en ontving hij lovende reacties op zijn Gentle Spirit uit 2011. Zijn nieuwe plaat Fanfare kwam vorig jaar uit en staat bol van de psychedelische en knap in elkaar gestoken nummers, die overigens vaak boven de zes minuten klokken. Verwacht live dus vooral weids uitgesponnen muziek, niet zelden uitlopend op een subtiele climax. Een aanrader voor liefhebbers van bovengenoemde invloeden, Pink Floyd en Neil Young.
Foto Angel Olsen door Zia Anger
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/motel-mozaique/voorbeschouwing-motel-moza-que-2014/24854/
Meer Motel Mozaique op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/motel-mozaique
Deel dit artikel: