Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De hele middag zijn technici bezig geweest om door middel van witte en roze ruis het geluid af te stemmen op de ruimte. Vooraan in de zaal staan twee opvallend kleine boxen opgesteld. Het systeem is bedoeld voor huiskamers, maar er is gecompenseerd voor de grotere ruimte door twee subwoofers toe te voegen. Met een verkoopprijs van rond de tienduizend euro zal het echter voor de gewone muziekliefhebber enkel een droom blijven om thuis van deze uitzonderlijke geluidskwaliteit te kunnen genieten.
Presentatrice Evelien Bosch leidt de avond in door een praatje met de band. Eng vinden ze het wel: zanger Ralph Mulder vond het zelfs té confronterend om het nieuwe werk en plein public op een nietsverhullend systeem te horen en is thuisgebleven. Na de inleiding worden de eerste twee nummers van het album afgespeeld. Het geluid dat uit de twee speakers komt vult de hele zaal. En het klinkt geweldig; elk detail komt hard binnen, drums knallen levensecht uit de speakers en iedere aanslag van gitaar en piano klinken zo helder alsof de band live staat te spelen op het podium.
Het is een mooi beeld: ingespannen luisterend en zichtbaar genietend knikt de band op de bank met hun hoofden mee op de maat van de muziek. Toch is het geluid even wennen. Het is eerlijk en onopgesmukt, zonder de opgeblazen lage tonen die menigeen gewend is van systemen als Beats by Dr. Dre. Dit systeem is er niet op uit om alles zo sexy mogelijk te laten klinken, het neemt je oren serieus.
Na de eerste twee nummers mag de band reageren. Producer Frans Hagenaars is er ook bij. "Wat een ongelofelijk goede installatie", vindt hij. "Ik krijg er echt tranen van in mijn ogen. Mag het nummer 'Risers' nog een keer?" Het nummer wordt nogmaals afgespeeld. Meer dan ooit experimenteerde de band bij het opnemen van dit album met geluid, vertellen ze daarna. Een drumstel kun je namelijk ook opnemen door een microfoon op de gang te zetten. De banjo van het nummer 'It's Bad Luck' kreeg uiteindelijk de beste klank door hem op te nemen in het toilet.
Het zijn leuke anekdotes, waarvan er nog wel meer verteld hadden mochten worden. Per nummer had de band bijvoorbeeld kunnen vertellen welke productionele en compositionele keuzes ze hebben gemaakt. Maar ach, het gaat om het geluid en dat spreekt voor zich. Na het slechts één keer beluisteren van de nieuwe muziek is een volledige recensie van het nieuwe album nog lastig, maar de eerste indruk is veelbelovend. De nummers hebben een rijke, gelaagde sound. Het instrumentarium gaat van banjo's tot synthesizers, er zijn warme vocalen en hier en daar koortjes. Het klinkt als een warm bad: natuurlijk met dank aan het geluidssysteem.
Zoals vanavond zou je elk album wel voor het eerst willen horen en recenseren. Een goed geluidssysteem laat muziek horen zoals het door de muzikanten echt bedoeld is. Vanavond is niets minder dan een aansporing voor elke muziekliefhebber om te investeren in een goed geluidssysteem. En nee, dan maken we écht geen reclame voor de Scandinavische elektronicaketen. Het hoeft immers niet meteen een peperduur systeem van Steinway-Lyngdorf te zijn.
Live foto (groep) van Guus Krol Guus Krol (CC BY-NC-ND 2.0)
Groepsfoto van Nick Helderman Nick Helderman (CC BY-NC-ND 2.0)
Live foto (zanger tamboerijn) van Dimi15 Guus Krol (CC BY-NC-SA 2.0)
Live foto (zanger handen aan microfoon) van Anne Helmond Guus Krol (CC BY-NC-ND 2.0)
http://www.kindamuzik.net/achtergrond/alamo-race-track/hi-fi-scenen-het-nieuwe-album-van-alamo-race-track-op-een-geweldig-geluidssyteem/25661/
Meer Alamo Race Track op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/alamo-race-track
Deel dit artikel: