Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
In 2011 verscheen Within and Without van Washed Out, de beste soundtrack voor een zonsondergang van dat jaar. Puttend uit dromerige muziekstijlen maakte Washed Outs Ernest Greene met lome beats, ijle synths en zalvende zang een sublieme plaat voor een groter publiek dan romantische dromers en hippe vogels. Het valt niet mee om dit te evenaren, laat staan overtreffen. Toch lukt het hem met opvolger Paracosm gewoon, want de plaat is nog mooier dan de vorige.
Bij het maken van Paracosm ging Greene planmatiger te werk dan ooit en dat hoor je terug. Het schetsmatige is verdwenen en maakt plaats voor negen caleidoscopische composities die alle behoren tot het beste wat hij ooit schreef en een nog groter publiek dan de voorganger kunnen aanspreken. Niet dat hij de dromerige invalshoek van zijn muziek vergeet, integendeel. De plaattitel verwijst er zelfs naar: het is een term uit de psychologie die verwijst naar een gedetailleerde fantasiewereld, een droomtoestand.
Om deze wereld te bereiken maakt Washed Out wederom gebruik van aan hiphop ontleende beats, analoog toetsenwerk en Greene's beeldende zweefvocalen. De stap voorwaarts zit hem in het gebruik van meer instrumenten zoals een harp, maar ook in het toevoegen van geluiden uit de natuur, zoals kinderen die spelen of vogels die fluiten. Het levert de meest rijke en organische muziek op die Washed Out tot nu toe maakte, en tevens de meest toegankelijke. Die combinatie maakt van Paracosm verreweg de beste nazomerplaat van dit jaar.
In de basis zijn het allemaal kwalitatief hoogwaardige popsongs, die geluidskunstenaar Greene aankleedt met groovende en zomers melancholieke geluiden die ook live overeind zullen blijven, want ze zijn meestal zeer dansbaar. En nog altijd schatplichtig aan de chillwave, zoals de uitermate melancholieke hoogtepunten 'Weightles' en 'Paracosm'. Toch krijgt uitbundigheid eveneens ruim voldoende aandacht met dansvloervullers als 'All I Know' en 'Falling Back'. Ernest Greene bewijst met Paracosm dat het combineren van begenadigd songschrijverstalent met het kiezen van een originele invalshoek van muziek maken tot een geweldig resultaat leidt.
http://www.kindamuzik.net/recensie/washed-out/paracosm/24290/
Meer Washed Out op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/washed-out
Deel dit artikel: