Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Als het debuutalbum van Arcade Fire een feestje ter ere van de dood was, dan is Neon Bible een kerkdienst over oorlog, angst, het geloof en het einde der tijden. Het verwerken van persoonlijk verdriet heeft plaatsgemaakt voor doemdenken over de staat van de wereld.
Een logische volgende stap, want nadat op Funeral de dood van geliefden is verwerkt, moeten de achterblijvers verder met hun leven. Het uitbundige feest is voorbij en er is geen mogelijkheid meer om te ontsnappen aan de werkelijkheid. Sterker nog: deze dringt zich dagelijks op. De bandleden van Arcade Fire kijken weer om zich heen, richten de blik naar buiten en vragen zich opeens verschrikt af: hoe nu verder?
Arcade Fire besluit logischerwijs een nieuwe plaat op te nemen. Voor de opnames van het album koopt het Canadese gezelschap een kerk in de buurt van Montreal. Er is dientengevolge zowaar twee keer een zwaar pijporgel te horen, in de dramatisch klinkende afsluiter ‘My Body is a Cage’ en het gedragen ‘Intervention’. De songteksten van Neon Bible zijn in het begeleidende boekje ingedeeld in verzen, waardoor je het gevoel krijgt in een bijbel te bladeren.
Het geloof biedt echter geen houvast, vindt zanger Win Butler. Tenminste, niet het soort houvast dat hij zoekt. Zo zingt hij in het titelnummer: "Oh God! Oh! You lost it, but you don’t know how! In the light of a golden calf, oh God! I had to laugh!". In ‘Intervention’ gaat het als volgt: "Working for the church while your life falls apart/Singin’ hallelujah with the fear in your heart."
De angst regeert en tegelijkertijd is ook Arcade Fire in de ban van die angst. Het geluid is meer gestroomlijnd, met als gevolg dat de band meer naar binnen gekeerd klinkt. Alsof de vrees voor krachten van buiten de band in haar schulp heeft doen kruipen. Zo uitbundig en euforisch als Funeral wordt Neon Bible daardoor nooit.
Gelukkig is de intensiteit van voorheen nog steeds aanwezig. Misschien niet zo overweldigend als gehoopt, maar voor een band die leeft in angst en vrees is het eindresultaat overtuigend genoeg om te blijven geloven. Blindelings geloven is het niet meer, maar het is zeer waarschijnlijk dat Win Butler en zijn collega’s dat alleen maar toejuichen.
http://www.kindamuzik.net/recensie/the-arcade-fire/neon-bible
Meer Arcade Fire op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-arcade-fire
Deel dit artikel: