Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Een NASA-beeld in pasteltinten van een andere planeet? Een drooggevallen meer waar nog een boot ligt? Her en der liggen stenen en je ziet plukjes vegetatie; geen erg uitnodigende, lommerrijke aanblik. The Geologic Imagination - het overkoepelende thema van de Sonic Acts-editie in 2015 - is dan ook niet bepaald een dijenkletser. Wel een brede en diepe waaier aan invalshoeken die het festival presenteert in zijn bundel. Ter inlezing dus en bovendien ter verhoging van de voorpret.
Uit het programma en uit deze verzameling stukken spreekt een dartele wil tot delen van hetgeen op het pad van de curatoren kwam. Wist jij dat er derivaten op de financiële markten worden verhandeld waarmee gegokt wordt op het uitsterven van diersoorten? Of dat frequenties van negentien Hz en lager op hoog volume je oogbollen van vorm doen veranderen en zo je zicht letterlijk vervormen? Heb jij wel eens stilgestaan bij de plekken op aarde waar nucleair afval wordt opgeslagen?
Om kort te gaan: deze bundel geeft talloze aanknopingspunten voor verder lezen, discussiëren en interpreteren van het Anthropoceen. Dat is de geologische periode waarin menselijke activiteit de samenstelling van de atmosfeer, de oceanen en zelfs de aardkorst heeft veranderd; waarin de mens een geologische factor is geworden. Gek genoeg spelen geologische veranderingen zich af op tijdschalen die diezelfde mens niet kan bevatten. Daar komt voorstellingsvermogen en verbeelding om de hoek kijken.
Een treffend humaan voorbeeld is de reis die BJ Nilssen met het negende Godspeed You! Black Emperor-lid Karl Lemieux maakte. Laatstgenoemde schoot stemmige beelden, terwijl Nilssen de brongeluiden opnam voor het nieuwe soundartwerk dat bij het boek geleverd wordt. Het Hoge Noorden, koud, onherbergzaam, rijk aan delfstoffen: een wereld op zich met arbeidersflats, mijnen en vreemd ruikende luchten. Ook hier weer die twinkeling van verbazing, gevolgd door vastleggen, verbeelden en delen.
Tast- of minimaal voelbaar maken van het niet bevatbare dus, met als bottom line de paradox: leuk hoor dat wij dit doen, dat deze artiesten dit maken, maar we moeten ons als mens eens wat minder tot het middelpunt van de wereldpunt maken. Of zoals Douglas Kahn betoogt: draai de Icarus-mythe om!
http://www.kindamuzik.net/recensie/sonic-acts-xi/the-geologic-imagination/25686/
Meer Sonic Acts op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/sonic-acts-xi
Deel dit artikel: