Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Na de luisteraars nog maar kortgeleden ademloos te hebben achtergelaten met het overweldigende darkambient-epos Cosmos, bestijgt de Mexicaanse act Murcof, oftewel Fernando Corona, alweer de ondergrondse hitlijsten. Ditmaal met de heerlijke traktatie The Versailles Sessions.
Het betreft hier een liveplaat die is opgenomen tijdens een festival nabij een chateau in de gelijknamige plaats in Frankrijk. Corona geeft op zijn website aan dat de luisteraar deze release niet moet beschouwen als een opvolger van Cosmos. Daar is in te komen, omdat dit album op veel punten van zijn voorganger verschilt. De Mexicaan gebruikt op deze schijf alleen zeventiende-eeuwse barokinstrumenten die enigszins digitaal zijn gemodelleerd. In de zes tracks die de luisteraar worden voorgeschoteld zijn die moderne aanpassingen vaak nauwelijks merkbaar. Alleen op de achtergrond vormt zich een dichte, galmende textuur als een auditief toneel waarop instrumenten als viool, fluit, klavecimbel en soms fantastische operazang hun entree maken.
Het blijkt dat Corona ook live de touwtjes stevig in handen heeft. Elke klank wordt voorzichtig gedoseerd en is perfect op zijn plaats in het geheel van de sfeervolle compositie: vaak duister en mysterieus, maar soms verbazingwekkend frivool.
Voor het evenement in Frankrijk heeft Corona dus deels afstand genomen van het typische Murcof-geluid: experimentele ambient gemixt met klassieke (snaar)instrumenten. En dat is een volgende stap in de muzikale ontwikkeling van de artiest. Op zijn cd Martes domineerden de beats en het toen populaire cuts-'n-clicksgeluid. Op Remembranza werd het geheel subtieler en meer een geluidslandschap, om vervolgens op Cosmos de ambientdiepten in te duiken waar een voorganger als Brian Lustmord furore mee maakte. Nu dus een plaat die eerder als modern klassiek dan als ambient valt te bestempelen: een proeve van Corona's kunnen.
Deze unieke plaat is een fantastisch intermezzo dat nog nieuwsgieriger maakt naar de 'echte' opvolger van Cosmos, genaamd Oceano. Tot die tijd hebben de Murcof-adepten een tijdreis naar de late middeleeuwen te koesteren van ongekend hoog niveau.
http://www.kindamuzik.net/recensie/murcof/the-versailles-sessions/17671/
Meer Murcof op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/murcof
Deel dit artikel: