Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Kiezen is soms moeilijk. Dat moet Tom Holkenborg de afgelopen jaren ondervonden hebben. Na het enorme wereldsucces van zijn Elvis-remix ‘Little Less Conversation’ ging de deur van zowat elke grote ster voor hem open. Holkenborg remixte onder meer Coldplay, Fischerspooner en Britney Spears, maakte filmmuziek voor kaskrakers als Matrix Reloaded en Kingdom of Heaven, en leverde bijdragen aan reclames en games.
Ook op zijn vorige album Radio JXL - a Broadcast from the Computer Hell Cabin (2003) barst het van de grote namen: Robert Smith (The Cure), Solomon Burke, Dave Gahan (Depeche Mode), Gary Numan, Peter Tosh, Chuck D (Public Enemy). Zeg daar als muzikale veelvraat maar eens nee tegen.
Toch is veel niet altijd goed, en Radio JXL was niet echt een evenwichtig album. Sommige samenwerkingen werkten, anderen, zoals de vreselijke single met Solomon Burke) niet. Dat moet dit keer anders, moet Holkenborg gedacht hebben en dus beperkt hij zich dit keer tot één stijl, één zanger (de onbekende Amerikaan Nathan Mader) en één hoofdthema: vergankelijkheid.
"Back to basics", noemt Holkenborg het zelf, en "een momentopname". Today combineert de trance-achtige bigbeat die we van hem gewend zijn met atmosferische jaren tachtig rock, waarbij vooral grote namen als U2, The Cure en Depeche Mode als inspiratiebron gelden.
Maar ook nu schiet Junkie XL zijn doel voorbij: zo gevarieerd als Radio JXL was, zo eenvormig is Today. Het getuigt wel van lef om met een openingsnummer van dik tien minuten te beginnen, maar het werkt niet echt. De eerste beat in ‘Youthful’ is pas na twee en eenhalve minuut te horen, en pas na een kleine vier minuten is het album op volle kracht.
Het is geen uitzondering, want heel Today wordt gekenmerkt door langdradigheid. Zo compact en doelgericht als hitsingle ‘Little Less Conversation’ was, zo richtingloos is Today. Titelnummer ‘Today’ heeft het wel in zich, maar staat in een veel te lange versie op het album, down tempo tracks als ‘Drift Away’ en 'We Become One' zijn simpelweg saai. Hij mag dan succes hebben in Hollywood en in de hele wereld, Junkie XL moet wel oppassen dat hij niet eindigt als een tweederangs Faithless.
http://www.kindamuzik.net/recensie/junkie-xl/today-1574/12608/
Meer Junkie XL op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/junkie-xl
Deel dit artikel: