Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Jeff Mills levert hier met zijn hier met een gecombineerde 12"-, cd- en dvd-release op Music Man zowaar het eerste techno-multimediapakket af. Met over drie uur speeltijd, zomaar eventjes vier Mills-mixen en twee matig tot zeer interessante interviews is dit Uw geld meer dan waard.
De mixen op de dvd zijn vooral interessant om te weten te komen waarom de man nu eigenlijk "The Wizard" genoemd wordt: hij heeft namelijk zowat de snelste DJ-vingers ooit. Men moet het zien om het te geloven. Dat wordt trouwens ook wel erg makkelijk gemaakt door zij- en bovenaanzichten van Mills' activiteiten achter de draaitafels. En op de één of andere manier wordt zo veel Mills feitelijk nooit echt vervelend, zeker omdat de man zijn vroegere beukwerk achterwege laat en zich meer toespitst op de spirituele aspecten van zijn oeuvre (laten we zeggen de echte Detroit techno). Laten we echter ook eerlijk blijven: de experimental dancer die de Tomorrow Mix moet opfleuren laat weinig indruk achter. Dat concept bevindt zich overduidelijk in een nog iets te embryonaal stadium en komt bovendien nogal pretentieus over. Ook wordt nooit echt duidelijk waarom Mills de Burden Brothers (van Octave One en hier als Random Noise Generation) heeft uitgenodigd om tijdens zijn Purpose Maker Mix een korte live-set te komen geven. Wel interessant dan weer was de bekentenis van de broers dat ze vooral door Mills' Purpose Maker-werk op een andere manier aan techno zijn gaan doen (omdat ze toen voor het eerst beseften dat je zowat elk stukje muziek in een technoplaat kon integreren, zonder steeds weer terug te grijpen naar dezelfde machinegeluiden. Wat ze er spijtig genoeg niet bij vertellen is dat de rest van de technowereld nog altijd verderborduurt op 's mans vroege releases, maar dat is dan weer een ander verhaal).
Maar zonder twijfel het interessantste wat er op de dvd terug te vinden is, is het meer dan een half uur durende interview met Jeff Mills zelf. Wij gaan niet in detail treden (dat zou veel te ver voeren binnen het bestek van een recensie) maar de man heeft zo veel intelligente en interessante dingen over techno, de elektronische scene en haar evolutie en toekomst te vertellen dat wij alleen al daarvoor dit pakket stevig kunnen aanraden. Jeff Mills blijkt bovendien een van de weinige mensen in die scene (zijn al even mystieke ex-maatje Mike Banks is een van de weinige anderen) die stevig in zijn conceptuele schoenen staat. Hij komt er, en dat is echt heel zeldzaam in het danswerelDJe, gewoon voor uit dat hij een intellectueel is en dat er best mag nagedacht mag worden over muziek. Treffend is dat Mills heel het Axis-concept (met de typische gouden, zilveren en zwarte kleuren en het befaamde logo) bedacht had nog voor dat er bij wijze van spreken een noot op papier stond. In ieder geval was het toch een tijDJe geleden dat wij een technomuzikant zo verheffend bezig hebben gehoord over zijn kunst. Mills komt er naar voor als iemand die weet waar hij mee bezig is en (vooral) waar hij naartoe wil. En het is altijd prettig om te vernemen dat een van je favoriete artiesten ook buiten zijn muziek een boeiend man is. Misschien wel het grootste compliment dat wij aan deze dvd kunnen geven is dat we zin kregen in een goed gesprek met Jeff Mills. Missie geslaagd. En hoe!
De bijgevoegde mix-cd (met zomaar eventjes 45 nummers in de mix) is op het eerste gehoor niet spectaculair. Een oordeel dat je natuurlijk moet bijstellen als je bedenkt dat het Mills zelf was die de krijtlijnen van de beukende techno-DJ-set heeft vastgelegd. En dan moet je ook al gauw besluiten dat de meeste van zijn directe collega's na plusminus tien jaar 's mans definitieve DJ-set willens nillens blijven herhalen. In ieder geval kom je uitstekende nummers tegen van Octave One, Rolando, Andreas Saag, Samuel L, John Arnold en natuurlijk negentien nummers van de meester zelve. Dat je daartussen veel irritant minimale beukers moet dulden neem je er dan ook al snel bij. En de man mag zich dan wel heel wat foutjes permitteren op het technische vlak, voordat U dit afdoet als een overrijpe herhalingsoefening, zouden wij zeggen: probeer het zelf maar eens even uit. En dan zal U snel tot de constatering komen dat Jeff Mills nog wel even voorblijft op het gros van zijn collega's, hoe zeer die zich de laatste jaren ook blindstaren op allerlei technische prullaria die weinig tot niets aan de zaak toevoegen. Ook hier geldt: Missie geslaagd.
http://www.kindamuzik.net/recensie/jeff-mills/exhibitionist/5367/
Meer Jeff Mills op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/jeff-mills
Deel dit artikel: