Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Op het onderdeel 'hype creëren' scoort Daft Punk voor Random Access Memories alvast een dikke tien. Nu de plaat nog. Is die goed? Dat ligt eraan wat je smaak is. Je oordeel over de vorige Daft Punkplaten zegt daarbij weinig. Random Access Memories is zelf bijna een negatief van voorganger Human After All. Op die plaat zette Daft Punk een soort garageversie van zichzelf neer, met een lompe sound, waarin zelfs plaats was voor een onvervalst eerbetoon aan Black Sabbath. Op de nieuwe plaat ligt alleen afsluiter 'Contact' nog in die lijn, de rest van Random Access Memories staat in een wit pak te schuifelen in een Parijse disco in 1978, terwijl een glitterbol langzaam zijn rondjes draait.
Random Access Memories is Daft Punks ode aan disco, softpop en -rock en fusion. De 'punk' in de bandnaam waaronder Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo werken was daarmee nog nooit minder op zijn plaats.
Er is al veel aandacht geschonken aan het feit dat Chics Nile Rodgers en Giorgio Moroder meewerkten aan deze plaat. Een andere naam blijkt echter nog veel belangrijker: Paul Williams. De man die het thema van Love Boat en het geweldige 'We've Only Just Begun' van The Carpenters schreef, duikt op in sleuteltrack 'Touch'. Daft Punk laat hem zijn eigen lastige melodie met een beetje onvaste stem zingen, wat een mooie balans is voor de honderd sporen ultragelikte muziek, inclusief kinderkoor en orkest. Het grote geheim zit echter in de eigenzinnige manier waarop Daft Punk het nummer gearrangeerd heeft. Het wordt zo het muzikale equivalent van Jeff Koons: het heeft alle elementen van kitsch, maar met een vervreemdende draai, zonder dat het ooit echter ook maar in de buurt komt van de ironische knipoog; Bangalter en De Homem-Christo zijn duidelijk echt fans van Williams.
Ook 'The Game of Love', 'Within' en 'Beyond' zijn schaamteloos tranentrekkende ballads in laag tempo en weelderige easylisteningarrangementen. 'Fragments of Time' is een yacht rock-track die door 10cc gemaakt had kunnen zijn. In 'Giorgio by Moroder' vertelt de legendarische Italiaans-Duitse producer zijn levensverhaal, uiteraard begeleid door electro in zijn kenmerkende stijl, maar dan aangevuld met freakerige fusion keyboard- en bassolo's. Ook nu weer in een volstrekt onvoorspelbaar arrangement. Het is allemaal mijlenver verwijderd van wat cool is en het wordt zonder enige ironie gebracht. Toch is het ook zeker geen pastiche of retro, want keer op keer geeft Daft Punk een originele of vaak zelfs vervreemdende draai aan bekende elementen.
Intrigerend is het op het eerst gehoor dus zeker, maar of het ook beklijft of dat het toch allemaal wat te gekunsteld is, zal pas over heel wat draaibeurten blijken. Gelukkig staan er ook wat overduidelijke singles op het meer dan zeventig minuten lange album. Het inmiddels wel bekende 'Get Lucky' is daar de eerste en beste van, maar Pharrell zal ook 'Lose Yourself to Dance' (handclaps!) naar de bovenste regionen van de hitlijsten zingen en een gevocoderde Julian Casablancas revancheert zich voor jaren bagger van The Strokes met 'Instant Crush'. Hoewel deze nummers catchy genoeg zijn, zijn ze minder origineel dan de rest van de plaat; ze hadden ook allemaal op een Chromeoplaat kunnen staan als die 200 uur studiotijd voor elke single zouden hebben.
Daft Punk doet daarmee dus weer totaal niet wat er van ze verwacht werd, een kunstje dat ze ook met Discovery en Human After All al flikten. Ook daar waren in het begin de nodige twijfels over de nieuwe koers, die in de loop van de tijd echter allemaal verdwenen. Dikke kans dat dat ook zal opgaan voor Random Access Memories. Daft Punk loopt voorop en dan is er vaak wat weerstand die gebroken moet worden. Helemaal nu het duo buiten de muzikale comfort zone van velen treedt, niet door hard en agressief te zijn, maar juist smooth en langzaam.
http://www.kindamuzik.net/recensie/daft-punk/random-access-memories/23996/
Meer Daft Punk op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/daft-punk
Deel dit artikel: