Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Urban Explorers is het eerste meerdaagse en multidisciplinaire festival dat Dordrecht heeft aangedaan. Terwijl in termen van kwantiteit en populariteit het zwaartepunt op de vrijdag en zaterdag ligt, biedt de opening op donderdagavond de meest besproken act. Cyclo is het samenwerkingsverband tussen de geluidstovenaars Ryoji Ikeda en Carsten Nicolai, die beiden bij een specifiek soort elektronicaliefhebbers een imposante status en dito aanzien hebben. Welgeteld één uur duurde hun show, waarbij vier bij vier meter projectiescherm, menig oscillator en twee Apples samenkwamen.
Bij binnenkomst in Dordrechts eigen poptempel Bibelot werd het meteen duidelijk dat Cyclo een bepaalde cultstatus wil bewaren. Het maken van beeldopnames was namelijk expliciet verboden. Navraag leerde dat deze eis bij de Japanse Ryoji Ikeda vandaan kwam Het moge duidelijk zijn: verboden vruchten smaken het best, en dus werden er massaal camera’s en telefoons getrokken tijdens de show.
Het optreden zelf voerden Ikeda & Nicolai in zakelijke eenvoud uit: opkomen, geen contact zoeken met het publiek, op gelijke hoogte met de bezoekers staan, set uitvoeren, en zonder enige vorm van reactie op het applaus weer vertrekken. Muzikaal was het vooral Carsten Nicolai die zijn stempel op het geluid drukte. Harde bassdrums, subsonisch lage sinustonen, trommelvliestergende ruisfrequenties, veel geklik, constante vierkwartsmaten, en een constant dansbare puls.
Door middel van het beeldscherm werd elk geluid, elke frequentie en elke ruimtelijke positionering uitgebeeld. Op papier klinkt dat als de geluidsvisualisatie van een willekeurige mediaspeler op de computer, maar in het echt vertelden de beelden van Cyclo echt hoe het geluid voelde en insloeg. De doorgewinterde Cyclo-fans waren daarbij doodstil, maar de toevallige passanten aan de bar praatten het hele optreden door alsof er niets gebeurde.
Wat na een goed half uur wel een gemis werd, was melodie. De impact, het zaalgeluid en de visuals waren subliem, maar na enig tijd stak het verlangen naar een diepe strijkerspartij of warme synthesizers de kop op. Niettemin is dat een kanttekening in de marge, aangezien Cyclo een uniek concept en een geweldige beleving bood die zowel het zicht als het gehoor goed kon plezieren.
Naast Cyclo was ook het Belgische collectief Midijayski actief in de binnenstad van Dordrecht. Het drietal speelde op het Scheffersplein midi-versies van bekende tv- en popdeunen, die vervolgens in de hoofdstraat en het op het plein hoorbaar waren. Ze deden daarbij hun uiterste best om zo blikkerig mogelijk te klinken, alleen dachten de geluidstechnici dat Midijayski gebaat zou zijn bij kwaliteitsspeakers in de winkelstraten en op het plein. Het beoogde AM-geluid bleef daarom achterwege, en daarnaast bleek een groot aantal terrasbezoekers niet bepaald gecharmeerd van het onverwachte polyfone ringtone-concert.
http://www.kindamuzik.net/live/urban-explorers/cyclo-midijayski/12895/
Meer Urban Explorers op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/urban-explorers
Deel dit artikel: