Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Na de release van Every Day trok Cinematic Orchestra al eens door Europa op tournee. Sinds deze maand doet het collectief rond J. Swinscoe de trip nog eens over, met de pelliculebanden van Man With a Movie Camera in de koffer. Motion, het debuutalbum van Cinematic Orchestra, was dixit J. Swinscoe een soundtrack voor een imaginaire film. Opvolger Every Day werd geschreven voor een bestaande film: Man With a Movie Camera, de baanbrekende experimentele film van de Rus Dziga Vertov uit 1929.
De AB in Brussel zat voor het concert tot de nok vol met fans. Toen de film na even wachten en een beleefde voorstelling van de bandleden eindelijk van start ging, hoorden diezelfde fans aanvankelijk niets. Op het grote scherm werden shots getoond van een lege cinemazaal, die langzaam volliep met mensen. Terwijl de leden van Cinematic Orchestra bewegingloos de zaal inkeken, verschenen bewegingloze orkestleden op het witte doek. Op het moment dat de film in de film van start ging, klonken de eerste noten van 'All That You Give' door de AB.
Met dit soort synchroniteiten zouden Swinscoe en zijn band het komende uur meer spelen. De nagenoeg perfecte synchroniteit met de filmbeelden is op zich niet eens de grootste verdienste van Cinematic Orchestra, maar het feit dat ze zowel naadloos het ritme van de film volgden én zich uitgebreide solo's en mini-jamsessies permitteerden. Na een lang uitgesponnen 'Burn-out' stond saxofoonspeler Tom Chant net op tijd klaar om beelden van een stoomschip te begeleiden met hoorngeblaas. Swinscoe en co lieten noch de film noch de muziek primeren, maar zorgden voor een mooi evenwicht tussen beiden.
Net zoals de Russische filmmaker zijn film opbouwde in meerdere lagen - door bijvoorbeeld een Russische cameraman beelden te laten maken van een Russische cameraman en het filmpubliek beelden te laten zien van een filmpubliek - kreeg het werk van Cinematic Orchestra ook meerdere betekenissen. Zo verwijst Every Day naar het alledaagse leven dat je in de film te zien krijgt en werden tijdens 'Burn-out' versnelde beelden getoond van Russische arbeidster die industrieel bandwerk verrichten.
Zelfs 'Evolution' en 'All Things To All Men', die werden gebracht zonder gastvocalisten Fontella Bass en Roots Manuva, groeiden dankzij prachtige solo's van onder meer de gereputeerde drummer Luke Flowers en keyboardspeler John Ellis uit tot hoogtepunten van de show. Flowers kreeg nog voor het optreden het meeste applaus. Tijdens zijn genadeloze maar toch zo funky solo in 'Burn-out' bleek waarom.
En J. Swinscoe? Die zag dat het goed was. Als een regisseur stond hij naast "elektronica", af en toe aan een knopje draaiend, maar vooral gewoon genietend van het spektakel, zijn hoofd knikkend op het ritme en voor de zoveelste keer kijkend naar die prachtfilm, Man With The Movie Camera.
http://www.kindamuzik.net/live/the-cinematic-orchestra/cinematic-orchestra-man-with-a-movie-camera/2771/
Meer The Cinematic Orchestra op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-cinematic-orchestra
Deel dit artikel: