Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Snarky Puppy heeft iets met Nederland. Ze namen hun laatste reguliere album op in Utrecht, en kort daarna kwamen ze terug om een bijzondere samenwerking op te nemen met ons eigen Metropole Orkest in Dordrecht, resulterend in het album Sylva.
In de Rotterdamse Schouwburg brengen ze de muziek van dat album live ten gehore. Om negen uur precies verschijnt het Amerikaanse jazzfunkcollectief samen met de muzikanten van het Metropole Orkest op het podium, geheel in het wit gekleed.
Terwijl een cello een stemmig intro speelt, valt meteen het energieke geluid op. Klonk het album soms nog wat gestileerd, live ontstaat er een synergie tussen de twee collectieven die gedurende het hele concert blijft imponeren. Het is warm, levendig en organisch.
Na het intro start drummer Robert 'Sput' Searight een aanstekelijk funkritme en wordt de voor Snarky Puppy kenmerkende funkgroove toegevoegd aan de mix. Er is live meer ruimte voor solo's: niet alleen Snarky's eigen saxofonist en toetsenisten krijgen volop hun podium, ook twee saxofonisten van het orkest mogen losgaan op de muziek, die geïnspireerd is door donkere bossen.
Verstilde, dreigende, vredige, filmische en ronduit groovende stukken wisselen elkaar af op soepele wijze. Er wordt misschien minder hard gefunkt dan fans van Snarky Puppy doorgaans gewend zijn, maar met de ondersteuning van het orkest klinkt het gezelschap dieper en voller. Het is mooi om te zien hoe de band en het orkest elkaars territorium opzoeken: Snarky Puppy besteedt aandacht aan textuur, terwijl het orkest door middel van solo's het improvisatie-element van de band overneemt. Vooral een solo van de tenorsaxhoornist imponeert.
Na een uur zijn alle zes bewegingen van Sylva gespeeld. Maar Snarky Puppy wil het daar niet bij laten. Dus worden er enkele oudere nummers van de band gespeeld. De hit 'Thing of Gold' krijgt een extra laag door een spannend orkestintro, en 'Ready Wednesday' wordt opgestuwd door een sterke rol voor de strijkers.
In het laatste nummer laten het orkest en de band nog eens zien wat er kan gebeuren wanneer er krachten gebundeld worden. Energie en gelaagdheid maken van het nummer 'Lingus' een ware luisterbeleving. In het sologedeelte aan het einde zorgt toetsenist Cory Henry voor een ongekende spanning door zeer dynamisch zijn Hammond B3 te beroeren. De zaal raakt in extase. Het enthousiasme vanuit het publiek krijgt letterlijk stem door toegift 'Shofukan', waarin de aanstekelijke hoofdmelodie uit alle kelen klinkt. Enkele bezoekers blijven de melodie doorzingen nadat de band al klaar is, wat hen noodzaakt het nummer nog eens in te zetten.
Bandleider Michael League benadrukt dat het de bedoeling was om van de twee collectieven een geheel te maken, en zijn missie is ruimschoots gelukt. Snarky Puppy zorgt met het Metropole Orkest voor een onvergetelijke live-ervaring.
Foto's door Joke Schot
http://www.kindamuzik.net/live/snarky-puppy/snarky-puppy-het-metropole-orkest/25934/
Meer Snarky Puppy op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/snarky-puppy
Deel dit artikel: