Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Zaterdag
De voorspellingen duidden al langer op een koude en natte Paaspop. De festivalorganisatie zou er dan ook op toezien dat iedereen ín zijn tent zou slapen. Met extra warme kleren in de koffer staat iedereen zaterdagmiddag in de file. Want doordat alle campers en caravans vast komen te zitten, lopen de wachttijden op tot vier uren. Paaskoude versus Paaspop: 1-0.
De officiële festivalaftrap is voor All Missing Pieces. Het jonge trio bewijst dat de jeugd de toekomst heeft en speelt een voortvarende en volwassen set. Niet elk nummer heeft eenzelfde edge, maar er borrelt genoeg aan het oppervlak, zoveel is duidelijk. Hierna is het aan Voicst om te laten zien dat ze én klaar zijn voor het festivalseizoen, én dat hun muziek en presentatie groots genoeg is voor een megatent als de Mainstage.
Fiction Plane is de grote verrassing in de Mainstage. Frontman Joe Sumner beschikt over veel charisma en ook de muziek klinkt een stuk heftiger dan je op basis van de cd zou verwachten. Het zijn vooral de gierende gitaarpartijen van Seton Daunt die in vervorming gedrenkt zijn en het geheel een bescheiden psychedelisch karakter geven. Alvast een belofte voor Pinkpop waar Sumner van het scherm zal spatten.
Bij Aux Raus [links] in de Extrematent staat het volume schandalig zacht afgesteld. Het ruïneert de impact van hun smerige gabberpunk aanvankelijk, maar na een paar nummers is het euvel verholpen en het hek van de dam. Niet zo legendarisch als op Lowlands, derhalve. Aux Raus in een kleine zaal live aan het werk zien blijft de beste optie.
Een festival is niet compleet zonder de aanwezigheid van een folkpunkband. Op zaterdag neemt het Engelse Pronghorn de honneurs waar. Het is gezellig druk op het podium, net als in de Masters of Rocktent. De aanstekelijke mix van punk en traditionele folkmuziek zorgt voor het eerste feestje op Paaspop.
Jaren geleden, toen Paaspop zich nog voltrok in een manege, stond 's Neerlands psychobillytrots Batmobile [foto rechts] ook al eens op dit festival. De kenmerkende zebrabas met doodskop is nog steeds van de partij. Net als de met vetkuiven getooide psychobilly's in het publiek. Batmobile geeft een ijzersterk optreden weg, en speelt met 25 jaar ervaring op zak nog steeds alsof zijn leven ervan afhangt.
De Restolounge is traditioneel een van de betere tenten van Paaspop. Wie zich tegoed doet aan een vette bek, pannenkoek of Aziatische kost, kan tegelijkertijd genieten van uiteenlopende artiesten. Vandaag zijn de indrukwekkend goede zanger van Johnny Cash-imitators Def Americans en de authentieke surfklanken van Phantom Four de gangmakers. Een uitstekende vluchtplek voor de koude. Paaskoude versus Paaspop: 1-1
Dj Busy P is de ex-manager van Daft Punk en de ontdekker van Justice. Zijn billensamenknijpende beats knallen vanavond nimmer zonder distortion uit de PA, waarbij hij van elke tweede en vierde tel gebruikmaakt om wat van zijn effectknoppen ver in het rood te draaien. Het publiek vreet het. Busy P heeft een eigen geluid en stijl en die funky shit is smeriger dan de make-up van menig vrouwelijk bezoeker aan de Extrematent.
Een herboren Claw Boys Claw [foto onder] toont zich een waardige afsluiter van de zaterdag in de Masters of Rocktent. Het warme geluid maakt moeiteloos de vertaalslag naar het podium. Ook aan de soepele groove en het net niet zuivere stemgeluid van Peter Te Bos is gelukkig weinig veranderd. In een tent omgeven door een kletsnatte festivalweide, veroorzaakt de moerasrock van Claw Boys Claw het eerste hoogtepunt van Paaspop 2008. Paaskoude versus Paaspop: 1-2.
Zondag
Om de een of ander reden is de openingsband vroeg in de zondagmiddag geen fatsoenlijk volume gegund. Tel daar een naar de achtergrond gemixt gitaargeluid bij op en kom tot de conclusie dat The Bloody Honkies niet helemaal lekker uit de verf komen op Paaspop. Voor een metalband is een beperkt volume al helemaal uit den boze. Hoewel de muzikanten van Textures zoals gewoonlijk op strakke wijze hun halsbrekende toeren vertonen, ontbreekt elk greintje agressie door toedoen van het veel te beschaafde volume. Een optreden als dit hoort op zijn minst oorverdovend te zijn.
Het dagjespubliek heeft de weg naar de Mainstage weten te vinden voor VanVelzen die het zich er ondanks zijn gedreven pianospel en zang wat makkelijk vanaf maakt door een wel erg doordachte set te spelen. Muzikaal is de kleine grote man vele malen spannender dan de vederlichte knuffelpop van Racoon die ook onverhinderd omarmd wordt door dagjesmensen die zoveel zuipen dat ze ruzie met elkaar maken bij de bar. Het voorval is zomaar een indicatie dat een brede programmering niet altijd iedereen plezier doet.
Naast de Restolounge is ook de Jack Daniels Backstagetent een waar paradijs. In intieme setting kan het publiek kijken naar veelal akoestische optredens van onder andere Claw Boys Claw. Behalve natuurlijk bij huisband Peter Pan Speedrock, waarbij de tent verandert in een kolkende massa: Paaskoude versus Paaspop: 1-3.
Aan Mad Sin de moeilijke taak om het wegvallen van Turbonegro te compenseren. De band lijkt zich zijn moeilijke positie terdege te beseffen, en trekt dus alles uit de kast om indruk te maken. Punk, rockabilly en psychobilly worden op een hoop gedonderd door een contrabas met feestverlichting en een topzware zanger die over het podium stuitert als een jong hert. Mad Sin kan het verlies van Turbonegro niet helemaal goedmaken, maar komt akelig dicht in de buurt.
De folkband van zondag heet The Levellers. Een band waarvan het licht al geruime tijd gedoofd is, maar die zijn hippiegedachte nog als een lauwwarme Big Mac wil verkopen. De dreads zijn nog steeds aanwezig, de bezieling is ver te zoeken.
Peter Pan Speedrockfans blijken voorspelbare types. Als speciale actie konden zij dit jaar de setlist van hun favoriete band bepalen, door het insturen van een top tien. Honderden reacties waren het gevolg, maar de selist wijkt nauwelijks af van een normale Peter Pan Speedrockshow. Het resultaat is niets minder dan een herhaling van zetten. Een keiharde show voor een tent vol dronken mensen, die dit jaar ondanks het hondenweer weer hebben kunnen genieten van een zeer gezellig Paaspop. Paaskoude versus Paaspop: 1-4. Toch nog een ruime overwinning.
http://www.kindamuzik.net/live/paaspop/paaspop-2008/16759/
Meer Paaspop op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/paaspop
Deel dit artikel: