Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
An evening with Low and special guests is de muzikale apotheose van het Heartland Festival. Die samenwerking tussen twee vooraanstaande kunstinstellingen in Eindhoven, het Van Abbemuseum en het Muziekcentrum Frits Philips, heeft vanaf oktober 2008 de schijnwerper gericht op kunst en muziek uit het hart van Amerika, grofweg het gebied dat de rivier de Mississippi omzoomt.
Een rijke voedingsbodem voor belangwekkende kunst- en cultuuruitingen: steden als Chicago, Detroit, Memphis en New Orleans spelen een prominente rol in de muziekgeschiedenis van de Verenigde Staten. Toch moet het gebied het qua belangstelling dikwijls afleggen tegen de culturele centra van de Amerikaanse oost- en westkust.
Heartland is een mogelijkheid om de blik te verruimen. Vanavond kan dat ook nog op een bijzondere locatie: de monumentale Catharinakerk in hartje Eindhoven waarop voor de gelegenheid met lichteffecten de Stars and Stripes van de Amerikaanse vlag zijn geprojecteerd.
In een hoekje van het rooms-katholieke godshuis branden wat kaarsjes, maar het is vooral de muziek die zorgt voor een sacrale sfeer. De traag voortslepende melancholische en donkere rock, ook wel slowcore geheten, van het trio Low uit Minnesota lijkt in deze omgeving perfect op zijn plaats.
Onder artistieke leiding van de in Nederland woonachtige Amerikaanse componist/musicus David Dramm doen gitarist Alan Sparhawk, zijn drummende vrouw Mimi Parker en bassist Steve Garrington een bijna dertig nummers omvattende greep uit het oeuvre dat Low sinds halverwege de jaren negentig heeft opgebouwd.
Ondersteuning krijgen de Amerikanen van organist Dominik Blum, een vijfkoppig vocaal ensemble en twee percussionisten die gebruik maken van een uitgebreid instrumentarium met onder meer buisklokken, vibrafoons en steeldrums. Die gastmuzikanten hebben vooral tot taak accenten te plaatsen bij de minimalistische klanken van Low, die gedragen worden door de perfect bij elkaar passende stemmen van Sparhawk en Parker.
De volgepakte kerk ondergaat de hemelse combinatie als ware het een eredienst en komt pas na ruim twee uur bij het slotnummer 'Murderer' tot ontlading. Daarna volgt nog een drietal toegiften waarbij het in gitaarerupties uitmondende 'When I Go Deaf' ditmaal voor de muzikanten als catharsis fungeert.
Ondanks de akoestische hindernissen en het feit dat er (om praktische redenen?) slechts spaarzaam gebruik is gemaakt van de mogelijkheid het kerkorgel in te zetten, is de muzikale afsluiting van Heartland een gebeurtenis waarvoor een woord als 'memorabel' is bedacht.
http://www.kindamuzik.net/live/low/low-special-guests/18020/
Meer Low op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/low
Deel dit artikel: