Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Het Dominofestival in de Brusselse AB bood naar goede gewoonte ook dit jaar weer aan platenlabels de mogelijkheid om zich te komen voorstellen. Op het einde van een zonovergoten dag was het de beurt aan het Noorse Smalltown Supersound, een label dat artiesten een onderdak biedt die op een intrigerende manier met oa. jazz en elektronica bezig zijn. Kim Hiorthøy, Jaga Jazzist en Martin Horntveth traden als vertegenwoordigers aan.
Tijdens het tiendaagse festival liep er een tentoonstelling met werk van Kim Hiorthøy waar men platenhoezen kon bewonderen die de man ontwierp voor ondermeer Smalltown Supersound, Supersilent en Motorpsycho. De avond zelf speelde er in een klein zaaltje kortfilms van deze artiest. Aangename collages van portretten en landschappen vergezeld van repetitieve melodieën en een vertellende stem die nogal surrealistisch overkwam maar dat kan aan de Noorse taal te wijten zijn.
Kim Hiorthøy beklimt als eerste het podium van de AB-box en bestookt het publiek met een zee van klanken. Springend en helemaal in zijn muziek opgaand staat hij aan zijn machine en kleurt hij het klankenpallet in door naar zijn goeddunken lagen geluid toe te voegen en te verwijderen. Soms houdt hij enkel frivole melodieën over die dan weer aan de oorsprong van andere constellaties liggen.
Een tijdje later komt het tienkoppige Jaga Jazzist op. Terwijl op de achtergrond beelden van de Brusselse binnenstad geprojecteerd worden, vormen ze een halve cirkel. Gehuld in een rode schijn komt het collectief rustig op gang met ‘Animal Chin’. Nadien wordt de intensiteit opgedreven met een aantal nummers van hun binnenkort te verschijnen plaat The Stix. Deze nummers klinken nog voller dan die op A Livingroom Hush en het gaat er technisch nog complexer aan toe. Afwisselend worden er close-ups van oude mensen, abstracte structuren en beelden van het optreden op de muur gevisualiseerd.
Opperhoofd Martin Horntveth overziet de band van achter zijn drumstel. Zoals steeds zit hij uiterst links en blijkbaar niet erg ver verwijderd van de camera. Zijn hectische drumstijl annex vreemde bewegingen worden levensgroot geprojecteerd. De show glijdt in alle pracht voort. Soms is dit ingetogen, de donkere basisklanken worden voorzien van het doordringend geluid van basklarinet of tenorsax, maar meestal ben je getuige van een georchestreerde geluidszee waarbinnen de instrumenten op minutieuze wijze op elkaar afgestemd zijn. Precisie, kracht, intensiteit en vooral veel jazzgekte, Jaga Jazzist spuwt knappe muzikale constructies uit en de zaal reageert gepast: enthousiast en dansend. De reguliere set wordt beëindigd met ‘I Could Have Killed Him In The Sauna’. Een overweldigend applaus krijgt hen terug op het podium en in een fractie van een seconde zit de hele band opnieuw in het nummer om het na een halve minuut opnieuw af te sluiten. Wat een techniek. En toen volgde er nog een bisronde.
Jaga Jazzist gaf een geweldig concert waar werkelijk met de beste wil niets op aan te merken viel en dat is voor een groot deel aan het enthousiasme en de energie van de bandleden te wijten. De daden van de hyperactieve Martin Horntveth zijn natuurlijk ook een lust voor het oog. Zo liet hij tijdens ‘Low Battery’ zijn drumstel in de steek om zich op de rand van het podium door het publiek te laten toejuichen. En dat hij van zijn publiek houdt bleek al eerder toen hij ‘Made For Radio’ aankondigde als “it’s called Made For Radio but this time it is made for you”.
En hij is onvermoeibaar. Na het energieke concert dat ongeveer een uur en drie kwartier duurde moest de beste man nog een soloconcert in de AB-club verzorgen. Onmiddellijk nadien verscheen hij boven in de club waar zijn installatie reeds klaar stond. Het leek een beetje op een altaar, een massieve blok die op het podium was geplaatst en die enkel door glazen kaarsjes en andere prularia verlicht werd. Ditmaal betrof het elektronica, zijn tweede EP Skull is net uit. Het begon met hilarische Duitse stemmen maar al snel mondde dit uit in een waanzinnige mix van beats, techno, en andere supersonische geluiden. Soms headbangend, dan weer geconcentreerd de melodieën volgend, steeds was hij alomtegenwoordig. Een aantal keren werd een nummer radicaal beëindigd door de snelheidsknop dicht te draaien. Kortom, nog meer aan het sublieme grenzende gekte.
Op de site van Smalltown Supersound vind je overigens een op tetris gebaseerd spelletje waarbij de blokjes door Martins hoofden vervangen zijn. Je draait er best zijn muziek bij om het festijn compleet te maken.
http://www.kindamuzik.net/live/jaga-jazzist/kim-hiorth-y-jaga-jazzist-martin-horntveth/2885/
Meer Jaga Jazzist op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/jaga-jazzist
Deel dit artikel: