Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Sly & The Family Drone [foto] heeft plaatsgenomen in het midden van de dansvloer van Little Devil. De vier heren staan in een cirkel die voor de ene helft wordt ingenomen door percussie en voor de andere door elektronische apparatuur. De drummer jaagt een woeste ritmiek aan terwijl de anderen daar noise aan toevoegen op basis van tapemanipulaties en geschreeuw. De intensiteit van deze momenten doet denken aan Lightning Bolt maar bij Sly & The Family Drone staat het ritme centraal en niet de melodie. Terwijl het volume afneemt, zoekt de band naar manieren om de drone te laten uitdijen. Een tweede nummer vermengt drone en ritme zo mogelijk nog meer en de band verspreidt al jammend stukken drumstel en drumstokken in het publiek zodat op het einde de halve zaal mee aan het trommelen is. Tot slot kruipt een groepslid nog op een wankele versterker om de intensiteit visueel nog wat meer kracht bij te zetten.
Fennesz en Arve Henriksen zijn recent de muzikale dialoog aangegaan en de set die ze in de Concertzaal van de Theaters Tilburg neerzetten is daar getuige van. Tijdens een eerste, over meer dan veertig minuten uitgesponnen compositie, tast het tweetal mogelijke aanknopingspunten af. Henriksens trompet beschrijft solo ingetogen miniaturen, wordt herleid tot ambientachtige structuren en zorgt voor geluidslagen ter ondersteuning van Fennesz' gemanipuleerde gitaarklanken. We horen Henriksen ook zingen. Fennesz combineert van zijn kant hard en zacht en gaat aan de slag met verschillende gelaagdheden van vervorming. Als hoofdstukken in een boek, lijken gitaaraanslagen op gepaste tijdstippen een soort van cesuur in de compositie aan te brengen. Deze zoektocht is verdienstelijk maar het tweede, kortere nummer is subliem. Beide heren kiezen voor een consistente opbouw en zoeken een verwantschap in de schoonheid van minimale en ijle klanken. De kracht van deze samenwerking ligt blijkbaar in subtiliteit en minimalisme.
Roedelius en Schneider brengen tot slot een luisterspel dat Kosmische Musik opnieuw definieert. Beide heren verdienden hun sporen op verschillende momenten van de hedendaagse Duitse muzikale traditie en hun set geldt als een synthese. Hans-Joachim Roedelius schippert tussen piano, laptop en andere elektronica terwijl Schneider zich van een synthesizer en elektronica bedient. Roedelius produceert pianoriedels die op gepaste momenten als een mantra door de compositie lopen terwijl extra geluidslagen, ritmes en subtiele manipulaties voor de omkadering zorgen. De muzikale constructie kabbelt rustig voort terwijl het duo bepaalde richtingen exploreert om vervolgens weer tot de essentie terug te keren. Meesterlijk.
http://www.kindamuzik.net/live/incubate/incubate-de-donderdag-2085/26213/
Meer Incubate op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/incubate
Deel dit artikel: