Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Dit weekend vindt voor de vierentwintigste keer het hardcorefestival plaats dat jaarlijks zo'n tienduizend bezoekers van over de hele wereld naar het West-Vlaamse Ieper trekt. In tegenstelling tot veel eerdere edities werkt het weer eens mee en straalt de zon volop over het veld.
De eerste band die vandaag het hoofdpodium betreedt, is het Kortrijkse Stab. De H8000-band speelt dus praktisch een thuiswedstrijd en brengt agressieve mosh middels een actieve performance. Vervolgens mag Desolated hetzelfde podium beklimmen. De Britten doen hun best maar komen maar moeilijk weg bij de eerste drie fretten van hun gitaar, waardoor hun mosh vrij saai overkomt.
De Trench is een kleine tent - met dito podium - maar dat maakt het natuurlijk een stuk interessanter om bands aan het werk te zien. Ghostlimb zet hier een intense set neer. Het klinkt niet overal even strak maar emotie is aanwezig en dat is te merken. Er komt steeds meer publiek in de tent en er loopt niemand weg.
H2O [bovenste foto] weet elke keer te overtuigen met zijn melodieuze feelgoodhardcore. In verband met nóg een show die de band 's avonds in Duitsland moet spelen, staat het vijftal in Ieper al halverwege de middag op de planken. De New Yorkers hebben inmiddels tal van klassiekers op hun naam staan, die stuk voor stuk meegezongen worden. 'Family Tree', '5 Yr. Plan' (dat wordt geopend met het intro van Black Sabbaths 'War Pigs'), Guilty by Association'; ze gaan er allemaal in als koek. Met als gebruikelijke afsluitende klapper natuurlijk 'What Happened', waarbij het podium haast te klein is. Fans bestormen massaal de bühne, van de band is niets meer te zien. Er wordt zelfs gecrowdsurft op het podium; het eerste feestje van vandaag is compleet.
Vervolgens laat Der Weg Einer Freiheit [foto hierboven] in de Marquee zien wat black metal tegenwoordig voortbrengt. Nette tokkels worden afgewisseld met messcherpe riffs en rauwe grunts. De set duurt lang, maar de band weet het publiek te boeien tot de laatste noot. Dan is het tijd voor Cold Hard Truth. Zo vriendelijk en vrolijk als H2O vanaf de Main Stage het veld bespeelde, zo gewelddadig en rauw bespuugt dit vijftal zijn fans. Er wordt evengoed gedanst, dit is een band waar veel mensen op wachtten. Muzikaal gezien hebben deze Britten meer melodie en afwisseling dan veel gelijksoortige bands en dat voelt prettig. De frontman blijft kwaad tot het einde van de set.
Gruesome [foto hieronder] brengt een enorm goede set gevuld met death metal in de lijn van bands als Death. Strak, vol melodie, en met de nodige agressie brengen zij een half uur vol kwaliteit. Wat ook wel enigszins te verwachten valt met muzikanten uit onder meer Exhumed, Possessed en Malevolent Creation in de gelederen. Dit is het soort ontdekkingen waarvoor je naar Ieperfest komt.
Wie tussendoor trek heeft, komt op dit festival niets tekort. De keuze in eten is wederom reuze. Alles is zoals vanouds volledig veganistisch en zo veel mogelijk lokaal en biologisch verbouwd. Ook dit jaar is het assortiment weer uitgebreid. Van pizza en wraps tot dame blanche en versgeperste sapjes, van biologisch speciaalbier tot frietje samoerai, van seitanstoofpotje met gebakken aardappeltjes tot een verantwoord stuk chocoladetaart; Ieperfest heeft het.
Graf Orlock staat in de Trench, een tent die voornamelijk bedoeld lijkt voor bands die nog wat te bewijzen hebben. Toch is Graf Orlock gewoon veruit een van de hardste en energiekste acts van de dag. Tegelijkertijd spelen de veteranen van UK Subs in de Marquee. De band bestaat al veertig jaar en frontman Charlie Harper is inmiddels 72, maar de mannen leggen hier nog een geweldig stukje punkrock neer, barstend van de energie. Het publiek - een stel uitgelaten kleuters inclusief - heeft de grootste lol.
Cro-Mags hebben ook allang een legendarische status verworven. De New Yorkse band is niet meer wat die ooit geweest is - het riekt toch een beetje naar vergane glorie. Wat verder niet wil zeggen dat er geen enorm feestje gaande is tijdens de drie kwartier durende set. Klassiekers als 'World Peace' en 'Malfunction' komen allemaal voorbij, dus niemand komt iets tekort.
In verband met toch wel vermoeide kinderen (gratis entree tot twaalf jaar) van schrijvers dezes, is het na Cro-Mags toch echt tijd om de auto op te zoeken. Achtergebleven feestbeesten hebben ongetwijfeld nog een goede avond met de digitale hardcore van Atari Teenage Riot en de politiek geladen punk van Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine.
Dat Ieperfest elk jaar weer zo'n goede, afwisselende line-up weet neer te zetten, is te danken aan de goede organisatie, die een groot team van vrijwillige enthousiastelingen achter zich heeft staan. Jonge en oudere mensen slepen met zakken, bakken en emmers, houden het terrein schoon, wassen de statiegeldbakjes en -bekers af, gooien nog wat houtsnippers in de biotoiletten, springen het publiek in en zingen met de bands mee. Elk jaar probeert men een stapje verder te gaan in het organiseren van een zo ecologisch verantwoord mogelijk festival. Niet voor niets dat het festival vorig jaar de Groenevent Award in de wacht sleepte, de prijs voor het groenste evenement in Vlaanderen.
Voortkomend uit datzelfde idealisme, is er ook weer de More Than Music Tent. Hier hebben diverse actiegroepen en ngo's een stand en kun je onder meer debatteren, documentaires bekijken en interviews bijwonen. Kortom, hou je van harde muziek én een positieve, maatschappelijk geëngageerde vibe, dan is Ieperfest jouw festival.
Foto's uit het KindaMuzik archief door Ilvy Maijen (H2O) en Niels Vinck (Der Weg Einer Freiheit en Gruesome).
http://www.kindamuzik.net/live/ieperfest/ieperfest-2016-de-zaterdag/26822/
Meer Ieperfest op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/ieperfest
Deel dit artikel: