Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Als vermaarde club voor de internationale popunderground staat Vera bekend om het programmeren van onbekende bands die later dikwijls een groter publiek bereiken. Dit geldt ook voor bands uit België. T.C. Matic en De Brassers eindigen in 1982 hoog in de jaarlijkse Verapoll. Arbeid Adelt! en 2 Belgen spelen er in 1983 en dEUS verkoopt de club in 1994 al uit.
Hoewel de rockgroep Gorki al bijna twintig jaar bestaat en in Luc De Vos een van de beste Nederlandstalige tekstschrijvers heeft, speelde de groep nog nooit in Vera. De groep is in Nederland sowieso nooit op waarde geschat. In België is de band een instituut, maar over de grens treedt Gorki weinig op. En al helemaal niet boven de grote rivieren. De Vos verklaarde ooit dat hij ook niet veel zin meer had om voor een glas melk en een broodje kaas in een tourbus te zitten.
Het is derhalve bijzonder te noemen dat De Vos en zijn vier bandleden in het kader van hun tiende plaat Research en Development in Groningen spelen. De zaal is redelijk gevuld, met hier en daar wat Belgen die de lange reis maakten. Ze zien hun favorieten zo ook eens in een kleine zaal en worden zeker niet teleurgesteld.
Gorki begint met een bloemlezing uit hun uitstekende tiende plaat, waarbij 'Ik Ben Erbij' en 'Iedereen Plukt de Dag' uitgroeien tot hecht gespeelde, vroege hoogtepunten. Daarna komt de meer elementaire rockkant voorbij met oude krakers 'Anja' en 'Lieve Kleine Piranha'. Het hoge geluidsvolume zorgt ervoor dat deze toch wat dunne nummers niet al te zeer vervliegen. Echt indrukwekkend is Gorki op zijn donkerst, wanneer De Vos stemmig praatzingt op de melodieuze lijnen van 'Wie Zal er voor de Kinderen Zorgen' en 'XTC'.
De band oogt ontspannen en heeft er zichtbaar plezier in, zelfs na bijna twee decennia 'Mia' live spelen. Gitarist Thomas Vanelslander, die als een sprinkhaan over het podium stuitert en op momenten fraaie wave- en postrockgeluiden produceert, trekt de meeste aandacht. Toetsenist Luc Heyvaerts valt in muzikaal opzicht het minst op. Dat is een pré, want hij smeert de nummers niet dicht, maar pakt op de juiste momenten zijn roem, zoals in het ritmisch sterke 'Eddy Gelukzak'.
Luc De Vos is niet vies van rock-'n-rollposes, maar hij stelt zich met zijn humoristische en absurde teksten eveneens kwetsbaar op. Zo vertelt hij dat er na afloop van het concert naast lp's ook poffertjes verkocht worden. Je zou het nog bijna geloven ook. Het geeft de nog immer unieke positie van Gorki in de Nederlandstalige popmuziek aan.
Foto door Vera huisfotograaf Anna Hiep
http://www.kindamuzik.net/live/gorki/gorki-6413/22080/
Meer Gorki op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/gorki
Deel dit artikel: