Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Even tellen: jawel, er staan niet minder dan elf instrumenten te wachten op het podium van Tivoli de Helling. Daaronder vallen niet alleen drie verschillende gitaren, een accordeon en contrabas. Er staat ook een gebutste sousafoon (soort tuba voor marsmuziek) te wachten die op zijn minst één Balkanoorlog heeft overleefd. Voor op het podium staat een theremin; een kastje met antenne en ijzeren looping aan de zijkant. DeVotchKa bestaat uit meer instrumenten dan bandleden, maar handelt vooral in verrassingen. Het voorprogramma: een kale man met een gitaar gemaakt uit een sigarendoos.
De kale man blijkt Alain Johannes te zijn, een van de mannen achter de Desert Sessions waar Queens of the Stone Age en Chris Cornell in 1997 hun inspiratie hernieuwden. Gepassioneerd en vakkundig combineert hij zijn gitaarspel met pakkende teksten. Wanneer hij klaar is met zijn sigarenkistjegitaar nodigt hij gelijk maar even leden uit van DeVotchKa en (verrassing) Gogol Bordello. Die toeren namelijk ook mee met de band uit Denver, Colorado. Dan moet het hoofdprogramma nog beginnen.
Het is wel even overschakelen. De kracht van DeVotchKa (foto's) ligt in aanstekelijke liedjes met veel bombast en sentiment, in plaats van de concentratie van een magister als Johannes. De kwaliteiten van het individu worden daardoor overstemd door het geoliede samenspel en de emotie die de leidraad van de show vormen. De muziek mag dan lichtelijk anarchistisch en chaotisch klinken, in werkelijkheid is het een strak geregisseerd geheel. De uithalen van frontman Nick Urata worden feilloos ondersteund door het arsenaal aan instrumenten.
Bij het intens gevoelige 'How It Ends' is er ruimte voor het opbouwen van een spanningsboog die niet altijd gespannen hoeft te staan. Wat begint met het archetype van de man met de gitaar zwelt aan tot een brok strijkinstrumenten, achter in je keel. De show komt echter weer snel op vaart door de leden van Gogol Bordello, die de band wederom een tweetal nummers komen versterken. Niet dat DeVotchKa dat echt nodig heeft, maar hoe meer zielen, des te meer vreugd, zal de gedachte zijn.
Overigens is die samenwerking tussen de twee bands helemaal zo gek nog niet. DeVotchKa klonk altijd al een beetje als het kleine zusje van grote gypsypunkbroeders Gogol Bordello. Misschien dat deze vondst een soort volwassenheid inluidt voor de band. De bandnaam mag dan Russisch voor 'meisje' zijn, inmiddels is ze een zeer respectabele dame aan het worden.
http://www.kindamuzik.net/live/devotchka/devotchka-alain-johannes-gogol-bordello/21032/
Meer DeVotchKa op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/devotchka
Deel dit artikel: