Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Tortoise uit Chicago zet zichzelf eind jaren negentig met TNT en Millions Now Living Will Never Die met een grote stip op de kaart van de innovatieve, experimentele pop. Sindsdien ontwikkelt de groep zich langs rock, postrock, jazz en dub tot een ingenieuze club meestermuzikanten die letterlijk alle stijlen de revue kan laten passeren. Zo ook anno 2010, wanneer de potpourri over het grotendeels voor Broken Social Scene opgekomen publiek wordt uitgerold.
Jazzy ritmes voeren de boventoon. Kalme, verschuivende patronen op drums en marimba's kabbelen voort en funky bassen laten de heupen wiegen. Daarmee ondervangt Tortoise, allengs wat ontzield geraakt, de grootste makken van de recentere platen. Soms breekt de hemel open in een nummer en flakkert de vlam in een zucht van verlichting, wanneer tempowisselingen en dynamische verrassingen in vooral het oudere werk de ware brille van Tortoise tonen. Rond It's All Around You was Tortoise wel erg bedeesd en braaf geworden, maar met Beacons of Ancestorship herbevestigt het vijftal ook live weer zijn voorvaderstatus als legende.
Lang geldt het Canadese Broken Social Scene, (bovenste foto) net als de vele zijprojecten die uit de grote band voortkomen, vooral als een recensentenlieverdje. Het wachten op de nieuwe plaat duurde lang, maar met Forgiveness Rock Record verschijnt een proeve van uiterste bekwaamheid in snuggere indierocknummers. Veel subtiliteit gaat live verloren in het weinig sprankelende zaalgeluid, maar goedgemutst slaan de negen zich door de lange set heen. Puntig is het werk allerminst, groots en monumentaal zeker wel. Wanneer dat richting het eind van de set leidt tot bijna U2-achtige breedsprakigheid, overspeelt Broken Social Scene zijn hand. De kleinere nummers, waarin vier gitaren om elkaar heen dartelen en vele (ritmische) patronen om aandacht vechten, beklijven veel meer.
De nevenschikking van experimentele rock, slimme pop, filigraanachtige singer-songwriterminiaturen en grootse epiek, maakt Broken Social Scene tot een band die zich niet gemakkelijk in één hokje laat plaatsen. Een trekje dat de band deelt met Tortoise. Een trekje ook dat ervoor zorgt dat er altijd wel iets naar ieders gading te vinden is. Waar de band in zes jaar tijd van EKKO naar Paradiso's grote zaal promoveert, blijken steeds meer mensen dat in de gaten te hebben. Is het oude Tortoise toonaangevend in zijn voorouderrol, dan mag Broken Social Scene binnen de intelligente indierock als jonge koersbepalende band gelden, juist in en door het eveneens met Tortoise gemeenschappelijke ontbreken van stijlvastheid.
Foto door Rick Chung genomen in Vancouver 2010 (cc)
http://www.kindamuzik.net/live/broken-social-scene/broken-social-scene-tortoise/20939/
Meer Broken Social Scene op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/broken-social-scene
Deel dit artikel: