Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Main Room
Hoe lager het aantal bpm in Vooruit, hoe minder volk er lijkt op te dagen. Donderdag was het in elk geval rustig in de Gentse feesttempel. Jammer voor de afwezigen, want er viel heel wat te beleven. Om 23u stond in de Main Room meteen een topact op het programma: Faze Action. Simon en Robin Lee brachten hun eerste release uit in 1995 en gaan dus al even lang mee als 10 Days Off zelf. Net als 10 Days Off is ook het duo met zijn tijd meegegaan. Stonden de sets van Faze Action in de jaren negentig garant voor pyschedelische discohouse, dan weerklonken er nu stevige breakbeats in de Main Room. Er was nog niet veel volk, maar zij die er wel waren, stonden bijna zonder uitzondering te dansen.
Daarna was het de beurt aan DJ Cosmo. Zij serveerde stevige house, met harde 4/4 beats en platen die verdronken in referenties naar eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Zo leek het typische Giorgio Moroder-geluid terug te komen in bijna alles wat ze draaide. Op dat moment van de avond waren er in de andere zalen boeiender dingen te horen.
Top of the bill in de Main Room was DJ Spinna. Die heeft zowel als producer als als DJ een enorme staat van dienst. Hij remixte het werk van zowat alle grote namen in de wereld van nu-jazz, hip hop, breakbeats en downtempo. Als DJ staat hij bekend om zijn warme, eclectische sets. In Vooruit ging hij resoluut voor stijlvolle house. "God made me funky", weerklonk het door de boxen en de temperatuur steeg meteen enkele graden. Daarna volgde de ene na de andere toptrack, van recente house tot de klassiekers. DJ Spinna toverde de Main Room om in een plek waar het heel leuk toeven was. Spinna bewees van bij de eerste plaat dat hij een absolute klassebak is.
Ball Room
De Ball Room was donderdag voorbehouden aan de breakbeatscene, met mooie namen als Vanno en Adam Freeland. Toch was het vooral uitkijken naar het live-optreden van The Freestylers. De band uit West-Londen gaat al acht jaar mee en kwam het nieuwe album 'Raw as Fuck' voorstellen. Dat die titel de lading uitstekend dekt, bewees het overdonderende optreden. Na een bombastische intro sprong MC Surreal op het podium, geruggesteund door een bassist, drummer en een man achter de knopjes. Samen bliezen ze de zaal van de eerste tot de laatste minuut weg. Buiten enkele hitjes werd vooral geput uit materiaal van het nieuwe album. Zoals de stomende titeltrack 'Raw as Fuck', voortgedreven door een te gekke rollende baslijn, of het ronduit gewelddadige 'Slammer', een van de meest intense momenten van deze 10 Days Off-editie. Freestylers lieten de hitgevoelige geluiden grotendeels thuis en speelden een set vol zware baslijnen, industriële geluiden en stampende beats. Alleen als de vrouwelijke mc op het podium stond, ging het er iets rustiger aan toe. Freestylers speelden de Ball Room volledig plat en zorgden voor een van de leukere momenten op deze editie. Raw as fuck!
White Room
De White Room was voorbehouden aan de beatskunstenaars van het Britse Ninja Tune, met als special guest het Nederlandse Rednose Distrikt. Na diens set mocht labelbaas Jonathan More ten dans spelen. More is de helft van Coldcut en dus een heel grote naam, maar veel volk kwam er niet kijken. Hij was bovendien niet gekomen om de dansvloer in vlam te zetten, maar draaide een heel rustige set, vol reggae riddims waar hij a cappela's van bekende nummers over speelde.
Vervolgens speelde het Poolse Skalpel. In plaats van de verwachte live set speelden de twee scratchende dj's en de man achter de laptop iets wat het midden houdt tussen een live set en een dj-set. Na wat triphop met lange ambientstukken ertussen, werd plots 'Witness the Fitness' van Roots Manuva opgelegd. Er zat met andere woorden helemaal geen lijn in de set, waardoor het allemaal wat moeilijk om volgen was. Het is doodjammer dat de Polen niet gewoon nummers van hun fantastische nieuwe album speelden.
(KM)
Hét feestje van de avond in de White Room kwam echter op naam van Hexstatic. Het Ninja Tune-duo brengt dj'en en vj'en op volstrekt eigenzinnige manier bij elkaar en beschouwt, quasi als enige act ter wereld, audio en video als evenwaardig mixmateriaal. Beeld is even belangrijk als geluid besef je als je staat te kijken naar een afschietend kanon, waarvan de knal perfect in het amen-drumpatroon van een oldskool drum&bassplaat past.
Grooverider en Roni Size zouden trouwens nog wat kunnen leren hebben van de set van Hexstatic. Integenstelling tot de twee drum&bassmeesters eergisteren in het ICC, wist Hexstatic te blijven boeien met hun drum&bass, die niet zelden opgesmukt was met a capella's van ondermeer 50 cent, All Saints, Destiny's Child en The Sound of Music. Hexstatic gaf ook geschiedenisles door te tonen dat een 'mash-up' eigenlijk niets anders is dan een modieus woord voor wat hiphoppers al sinds eind jaren tachtig doen (Grandmaster Flash!). Beelden uit de danscultuur van de laatste dertig jaar (Saturday Night Fever, het dansje van Uma Thurman en John Travolta in Pulp Fiction, Afrika Bambaata), cartoons, b-films en het geluid van ontploffende tv's werd over, op en in de drum&bass, 'mash-up's' en oldskool hiphop gemixt. Voeg daarbovenop nog een fikse scheut funk, breakbeats en naar het einde toe dub en triphop aan toe, en je krijgt een mooi overzicht van het ganse Ninja Tune universum. Innovatief, geschift en schitterend!
(MV)
» Lees het verslag van Dag 07 :: De Vooruit
» Lees het verslag van Dag 07 :: ICC
» Lees het verslag van Dag 06 :: ICC
» Lees het verslag van Dag 05
http://www.kindamuzik.net/live/709/10-days-off-2004-dag-06-de-vooruit/6764/
Meer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/709
Deel dit artikel: