Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Zanger en gitarist Keith Murray en bassist Chris Cain vormen al vanaf 2000 de harde kern van de Amerikaanse lollige indieband We Are Scientists. Het is de groep waarbij (inmiddels soloartiest) Andy Burrows zich na zijn drumwerk bij Razorlight in 2009 aansloot. Maar liefst vier albums zijn er al uitgebracht, alle gekenmerkt door melodieuze rockmelodieën, gevoelige teksten, hilarische video's en teasers, en natuurlijk spetterende optredens, zoals het laatste memorabele concert dat ze deden op London Calling in Paradiso. Een stage invasion, een crowdsurfende Keith Murry, een uitzinnig publiek, één groot feest. En toen werd het stil rond de band; behalve enkele humoristische Facebookposts en tweets, kwam er nauwelijks nieuw materiaal van We Are Scientists uit. Eind 2013 was daar dan eindelijk een ep met vijf nummers: Business Casual EP. Al direct werd aangekondigd dat het een opwarmertje zou zijn voor het nieuwe vijfde album, en de fans werden nieuwsgierig.
TV en Français is dat langverwachte album. Het bevat, opvallend genoeg, bijna de helft van de liedjes van de vorige ep, maar gelukkig ook genoeg nieuw werk. Hoe zit dat dan? Zanger Murray vertelt: "De nummers voor TV en Français hadden we in januari van 2013 al af, en toen gingen we op zoek naar een label om ze uit te brengen. Dat duurde veel langer dan we dachten. We hebben er nog even aan gedacht om ze zelf uit te brengen, maar ook dat was erg ingewikkeld. Toen we eindelijk een distributeur hadden gevonden, bleek dat ze in hun planning de maand maart wel een haalbare optie vonden. Daar schrokken we wel een beetje van; we wisten dat we de fans niet zo lang nog konden laten wachten en besloten nog in oktober een ep uit te brengen met al enkele liedjes van de plaat. Ook voor ons was dat belangrijk om zo gemotiveerd te blijven, en de liedjes eindelijk aan wat mensen te laten horen. We namen ze op in de Atomic Heart Studio's in New York, en lieten Ashfrontman Tim Wheeler de liedjes produceren. Het was een kort en snel project, maar het was echt een opluchting om de nummers al uit te brengen."
Schrijven
Na een flinke tour na het album Barbara in 2010 en 2011, begon de band met het schrijven van liedjes. Murray: "We wisten niet zo goed welke kant we op wilden, dus het duurde even om dat uit te zoeken. Eigenlijk zag ik een soort collegerockgeluid wel zitten, een beetje zoals Weezer en Pavement. We schreven een volledig album maar toch voelde het niet goed. Het klonk niet als We Are Scientists, het was niet zo geloofwaardig allemaal. Chris en ik besloten toen om alle liedjes weg te gooien en opnieuw te beginnen met niks. Vier maanden later waren er vijfentwintig demo's klaar voor TV en Français." De volgende stap: de studio in. Voor het eerst in zijn geschiedenis nam We Are Scientists op in New York. Murray zegt daarover: "Het is eigenlijk wel apart dat we een studioalbum voor het eerst in New York opnemen. We komen ervandaan en er zijn honderden studio's hier, maar toch kwam het er niet echt van. Het voelde wel goed om de plaat dicht bij huis op te nemen, ik voelde me er gemakkelijker bij."
Achter de knoppen zat Chris Coady, een oude vriend uit de New Yorkse muziekwereld, die al eens eerder wat B-kanten opnam voor debuutalbum Safety, Fun and Learning (In That Order). Zijn bekendste werk is voor Yeah Yeah Yeahs, TV on the Radio, Beach House en Smith Westerns. Rauwe klanken, soms mierzoet en dan weer ruig en galmend, en in de ogen van Murray een perfecte match voor We Are Scientists. "Het is vooral de sfeer die hij een plaat laat uitademen die mij greep. Het maakt niet uit wat voor genre of wat voor muziek, hij laat de instrumenten echt adembenemend klinken. Hij maakt de volle liedjes nog rijker en de trage nummers nog intenser." Coady was degene die de selectie maakte voor het album. "Hij belde me op een dag en zei: ik heb van alle liedjes de tien beste gekozen, en ik heb ze ook in de juiste volgorde gezet. Zonder overleg had hij eigenlijk al de nummers van het album gekozen, en daar waren we erg blij mee. Wij kwamen er zelf namelijk niet uit. Aan de volgorde hebben we toen samen nog even gezeten, maar in principe was het skelet van het album toen wel af."
Relatie
Op de Facebookpagina van We Are Scientists verklapt Murray dat het album gaat over de "faltering final phase of a relationship". Bij de vraag of dat echt zo is lacht hij: "Het is inderdaad soms moeilijk te raden wat we wel en niet serieus bedoelen. Maar dit is toevallig wel echt waar. Maar het gekke is dat ik het toentertijd niet wist. Ik was zo druk bezig met van alles dat ik niet wist dat mijn langdurige relatie langzaam ten einde liep. Net nadat het album klaar was, ging het uit met mijn vriendin. Het was een flinke klap, omdat ik het dus niet zag aankomen, maar ik had er onbewust al wel een heel album over geschreven. Het is dus eigenlijk een pre-break-upalbum geworden. En daar ben ik aan de ene kant ook wel blij om: break-upalbums vragen om medelijden, zijn een beetje zielig en worden geschreven door mensen die graag aandacht willen. Dat heb ik dus mooi even weten te omzeilen." Op het podium verwacht hij geen emotionele uitbarstingen. "Ik heb te veel plezier", zegt hij. "De shows in Europa worden te gek, ik vind het heel jammer dat Andy niet mee kan, maar hij is gewoon te druk met zijn solowerk." Dus het was een tijdelijke samenwerking? "Nee, nee. Andy hoort bij de groep. Maar het is moeilijk om met hem af te spreken. Toen hij in de studio kwam wilde ik gewoon met hem chillen, kletsen en lachen. Maar we moesten aan de slag. Ik hoop dat we binnenkort weer wat meer tijd met z'n drieën hebben. Dan is de band compleet."
http://www.kindamuzik.net/interview/we-are-scientists/we-are-scientists-bezingt-het-einde-der-relaties/24784/
Meer We Are Scientists op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/we-are-scientists
Deel dit artikel: