Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
George Lewis Jr. (27), het brein achter Twin Shadow, zit in een kebabtent te eten met de rest van zijn band. "Zoals gewoonlijk", zegt hij lachend door de telefoon, met zijn mond vol. Op dit moment bevindt hij zich in Hamburg, later deze week treedt hij op in Berlijn. Dat is geen onbekend terrein voor de in de Dominicaanse Republiek geboren artiest. Niet alleen werkte hij in het verleden drie maanden voor een theatergezelschap in Kopenhagen, ook woonde hij een tijdje bij zijn zus in Berlijn. "Het is altijd leuk om terug te komen", zegt Lewis. "Toch ben ik inmiddels zo gehecht aan de Verenigde Staten, dat ik daar niet meer weg wil." Inmiddels is hij gevestigd in New York, uiteraard in het hippe Brooklyn.
De ontdekking van de computer
Toch is de invloed van zijn reis door Europa terug te horen in de muziek op Forget, het prachtige debuutalbum van zijn project Twin Shadow. Lewis: "Ik heb er nieuwe muziek gehoord en ontdekt, en ben er met verschillende andere culturen in aanraking gekomen. Hier ben ik bijvoorbeeld geïnteresseerd geraakt in elektronische muziek, dat is van grote invloed geweest op mijn werk." Zonder slag of stoot ging dat trouwens niet, geeft Lewis toe. "Ik raakte bezorgd toen ik de ene avond naar een danceconcert ging en de andere avond naar een rockoptreden. Het dancepubliek was veel enthousiaster, daar schrok ik van. Ik zag die twee avonden letterlijk hoe de voorkeuren van muziekliefhebbers waren verschoven. Het gaf me het gevoel dat ik alleen werd achtergelaten."
Door de ervaring weet Lewis dat hij zich moet gaan verdiepen in de computer, in programmeren en in de muzikale mogelijkheden die elektronica bieden. "Zeker binnen de elektronische muziek is nog voldoende nieuwe grond te ontdekken. Ik denk dat alles al wel is gedaan binnen de muziek, alleen: alles is nog niet op de best mogelijke manier gedaan." Terug in Amerika begint Lewis met het componeren van liedjes, want de computer mag inmiddels in bezit zijn, het draait nog altijd om liedjes - al komen de drums dan uit een doosje. Het grootste deel van zijn debuutalbum schrijft hij terwijl hij onderdeel is van een rondreizend dansgezelschap uit New York, waar hij bij betrokken is als componist. Tussendoor en achteraf, weer terug op zijn kamer in Brooklyn, begint hij met de opnames van Forget. Daarbij krijgt hij hulp van Grizzly Bears Chris Taylor, waarna Lewis een band om zich heen verzamelt voor de liveshows.
Herinneren versus vergeten
Het resultaat is een album dat subtiel raakt aan uiteenlopende artiesten als Morrissey, David Bowie, The Cure, Queen en Tears for Fears. Sommigen zouden het ongrijpbaar noemen, Lewis geeft de voorkeur aan een andere omschrijving: sexy. Om dat kracht bij te zetten, maakte hij voor het nummer 'Slow' een videoclip die hij de omschrijving 'Not safe for work' meegaf. Met andere woorden: laat het je baas niet zien. Niet dat er iets schokkends gebeurt in de clip, desondanks lijkt de video een licht homo-erotische lading te bevatten. Lewis: "Het was ook helemaal niet schokkend bedoeld. Ik wil vooral de seksualiteit terugbrengen in de muziek, mensen zijn de afgelopen jaren vergeten hoe belangrijk dat is."
Het is niet de enige herinnering die hij wil ophalen met de luisteraar, het thema 'herinneren' speelt hoe dan ook een belangrijke rol op zijn debuutalbum, zegt Lewis. Waarom het album dan toch Forget heet? "Vergeten kan niet zonder herinneren", antwoordt hij droogjes. Bij dat herinneren gaat het niet over hoe hij later zelf herinnerd wil worden ("Daar hou ik me niet mee bezig, op dit moment wil ik vooral rijk worden. Er zit romantiek in veel geld verdienen, echt waar"), maar over de herinneringen die in zijn liedjes zijn verpakt. Lewis legt uit: "Het mooie van herinneringen is dat ze soms een hele nieuwe betekenis krijgen. Als mens verander je voortdurend en de wereld verandert ook continu, waardoor je je herinneringen steeds in een ander perspectief kan gaan zien. Elke keer als ik een van mijn liedjes zing, probeer ik opnieuw te begrijpen wat ik bedoelde toen ik ze schreef. Zo blijf ik steeds op zoek naar de betekenis die een bepaalde herinnering voor me heeft."
http://www.kindamuzik.net/interview/twin-shadow/twin-shadow-niet-te-vergeten-zo-mooi/21223/
Meer Twin Shadow op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/twin-shadow
Deel dit artikel: