Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
"Een eerste plaat maken is niet zo moeilijk. Elke groep kan wel twaalf nummers bij elkaar schrijven, maar het is moeilijk om te blijven boeien", geeft Johannes Verschaeve - zanger en frontman van The Van Jets – toe, backstage in concertzaal Trix in Antwerpen. De band met Oostendse roots presenteert er zijn tweede album, dat sinds 1 maart in Vlaanderen in de rekken ligt, en vanaf 1 april ook de Nederlandse markt hoopt te veroveren. "Dat een tweede plaat moeilijk is, is een cliché, maar het is wel waar. Toen we in het buitenland speelden, werd ik geconfronteerd met wie we zijn als groep. Er zijn nog wel tien Van Jets daar - dan begon ik na te denken waar wij voor staan, welke relevantie we hebben. Ik heb toen nummers geschreven die opzettelijk de andere richting op gingen: donker en moeilijk. Uit een soort van geldingsdrang, een antireactie om dat plotse succes dat we kenden, te verwerken."
Adrenaline
Die nummers hebben The Van Jets uiteindelijk niet gebruikt voor hun nieuwe album, Cat Fit Fury. De plaat is er opnieuw één geworden met vrij toegankelijke rocknummers, die refereren aan Franz Ferdinand of het vroege werk van U2. Daar heeft de plek van de opnames misschien wel mee te maken, want Verschaeve en de zijnen trokken het Kanaal over en doken een Londense studio in met Jon Gray (The Kooks, Editors). "We wilden graag samenwerken met een buitenlandse producer omdat die onbevooroordeeld is en ons niet kent", zegt Verschaeve. "We wilden onszelf nog eens bewijzen, nog eens in ons blootje staan. We hadden twee producers op ons verlanglijstje: Jon Gray en Nick Zinner, de gitarist van de Yeah Yeah Yeahs. Zinner had te veel te doen. Maar Jon Gray reageerde enthousiast op onze demo. Hij is toen voor twee uur naar Gent gekomen om iets met ons te eten en het klikte."
Vervolgens trokken The Van Jets naar Grays thuisbasis Londen. "Dat had het voordeel dat we ons konden afzonderen", zegt Verschaeve. "Een album opnemen moet een avontuur zijn waar je dag en nacht in zit. We hebben een maand in die cocon gezeten en dat was super. We absorbeerden onbewust ook de sfeer van de stad. We zaten van 11 tot 11 in de studio, en daarna gingen we nog een pintje drinken. Veel optredens hebben we niet gezien, want de pubs sluiten al om één uur. Maar het exotische aan de stad werkte sowieso inspirerend - al die nieuwe indrukken, de billboards, de passanten die je bekijkt in de metro. Dat pepte ons op en gaf ons veel adrenaline."
Daar zal de tijdsdruk ook wel voor iets tussen gezeten hebben. "Toen we de studio en producer boekten hadden we nog zes maanden om nieuwe nummers te maken", zegt Verschaeve. "Dat was spannend, maar ook goed, want we hadden nu ons doel voor ogen." En zo'n deadline is iets wat Verschaeve naar eigen zeggen nodig heeft om muziek te maken. "Het moet dringend zijn. De laatste van die zes maanden is er nog een versnelling geweest: zodra ik met mijn neus bij de finish kom, krijg ik soms plots een inzicht. Net als wanneer je bijvoorbeeld met een paper bezig bent."
Trukendoos
Hoe komen de vier muzikanten bij een titel als Cat Fit Fury? "Cat fit betekent ook furie, dus wat er staat, is 'furie, furie'. Er zit wel wat woede in de plaat, maar we hebben die titel vooral gekozen voor de klank. Ik wilde geen titel die inhoudelijk iets wilde zeggen, zoals Let's Do It, of The Place Where We Belong. We wilden geen statement, maar meer een soort onzinnige slogan. We hebben ons een beetje laten inspireren door Swordfish Trombone van Tom Waits of Trout Mask Replica van Beefheart: die titels stellen niks voor, maar ze klinken wel goed. Cat Fit Fury klopte voor ons ritmisch gezien met de plaat."
The Van Jets trekken met hun nieuwe album in de eerste plaats de Belgische concertzalen in en ze hopen op een mooie Belgische festivalzomer. Maar ook het buitenland is deze keer hun missie. "We hebben al twee shows gedaan in Nederland en die waren super. Het blijft wel een uitdaging om voor een publiek te spelen dat jou niet kent. We moeten een extra trukendoos bovenhalen, we moeten ons meer bewijzen. Maar we merken dat we een lat hebben gelegd voor onze set waar we niet meer onder gaan. We hebben veel zelfvertrouwen en dat merken de mensen ook wel."
Na een Nederlandse tournee hoopt de Oostends-Gentse band ook Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland in te pakken. In Frankrijk strijken wel meer Vlaamse bands neer - denk maar aan Zita Swoon, dEUS of Absynthe Minded. Duitsland en Oostenrijk lijken een minder vanzelfsprekende habitat. "Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn veel muziekliefhebbers in Duitsland en Oostenrijk", zegt Verschaeve. "Duitsland - en dan vooral de grote steden zoals Hamburg of Berlijn - heeft echt een goeie rockmarkt. De optredens die we daar al deden, waren heel cool."
Elvis
De release van Cat Fit Fury is er een in een lang rijtje van nieuwe Vlaamse cd's: Admiral Freebee, Arid, Mintzkov, Balthazar en bijvoorbeeld Arno. Tegelijk is er nog steeds een crisis in de muziekindustrie en geven veel Vlaamse artiesten grif toe dat ze aan cd's eigenlijk hun broek scheuren en het van optredens en auteursrechtenvereniging SABAM moeten hebben. Waarom dan nog tijd en geld stoppen in een klassieke albumrelease bij een klassieke platenmaatschappij? "Wij zitten in een tussenfase", zegt Verschaeve. "Onze muziek staat nog steeds op een fysiek album - al kun je alle nummers ook wel downloaden natuurlijk. Maar we hebben intussen wel een eigen camera waarmee we filmpjes maken en op YouTube of Facebook plaatsen om ons te promoten."
Steeds meer bands nemen het heft opnieuw in eigen handen - ze nemen zelf op, posten hun muziek op internet of maken filmpjes. "Ik vind dat goed. Er heerst een creatieve anarchie. Onze mixer speelt bij Thou. Zij hebben hun vorige cd twee jaar geleden in fases gereleased via internet - per maand kon je drie nummers downloaden. Ze redeneerden dat het platenformat in deze downloadtijden voorbijgestreefd is. Mensen luisteren met de shuffle-functie naar nummers: we gaan opnieuw naar de tijd van Elvis, toen nummers het format waren en een plaat een verzameling van nummers om singles te promoten. Ik vond het project van Thou heel tof, jammer genoeg is het niet zo bekend geworden. Misschien was het publiek er nog niet klaar voor?"
Bovenste foto door Tom Verbruggen
http://www.kindamuzik.net/interview/the-van-jets/the-van-jets-willen-blijven-boeien/20041/
Meer The Van Jets op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-van-jets
Deel dit artikel: