Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Op tournee vanuit Nashville, Tennessee neemt Jeff Prystowsky de tijd om uit te leggen hoe de nieuwe plaat van The Low Anthem tot stand is gekomen. De groep uit Rhode Island is niet over één nacht ijs gegaan, want de standaard die zij zelf zette met Oh My God, Charlie Darwin, een plaat die zich na veel luisterbeurten openbaart, is hoog. Toch is er alle reden om aan te nemen dat de nieuwe plaat nog beter kan worden.
Het geluid
"Om te beginnen hebben we na Charlie Darwin meer dan honderd shows gespeeld", vertelt Prystowsky. "In concertzalen, bars, theaters en bij tentoonstellingen. Dat heeft ons betere muzikanten gemaakt." En het leerde de band om te zoeken naar een nieuw specifiek geluid. The Low Anthem hecht namelijk aan niets zo zwaar als aan het geluid van de plaat en de groep. "Onderweg leerden we dat voor ons niets zo voortreffelijk werkt als het geluid van een kerk. Daarin gaven we steeds onze beste optredens. Die natuurlijke ruimte en reverb hebben we opgezocht."
Acapulco
The Low Anthem belandde in een leegstand fabriekspand. Prystowsky: "Op de tweede verdieping met enorm hoge ramen waar prachtig licht naar binnen viel en een houten vloer die het geluid warm maakte." Twee problemen deden zich voor: hoe hier op te nemen en wat te doen aan de erger wordende kou? "Drie weken hebben we nodig gehad om daar onze studio op te bouwen en nog eens drie om het goede geluid te krijgen. In de kou hebben we ons vergist. Er zijn wel van die heaters naar binnen gesleept, maar ik heb nog nooit in zulke koude omstandigheden moeten werken", beweert Prystowsky. "De volgende plaat nemen we in Acapulco op, haha!"
Uiteindelijk zijn de opnamen nog eens afgespeeld in de studioruimte en ter plekke opnieuw opgenomen. Geluidsfreak Prystowsky verklaart: "Toen we het resultaat voor het eerst terughoorden, klonk het niet zoals we het hadden ervaren toen we live speelden. Te dun vooral. Daarom is alles opnieuw afgespeeld in de volle ruimte en is dat geluid meteen vastgelegd."
Stadsfolk
Dertig tracks heeft de groep opgenomen waarvan er elf op de plaat zijn beland. Songs met de hartslag van het heden en de intensiteit van het verleden van het grote, duistere Amerika van The Carter Family en de klassieke murder ballads. Prystowsky: "We zijn weg van The Carter Family, maar begrijp ons goed: we zijn geen traditionalisten. Er zijn veel goede acts die de traditie meer eer aandoen en beter naspelen dan wij. Zo is onze keuze voor oude instrumenten puur een sonic decision en niets anders. Sowieso hebben we meer met de stadsfolk van Bob Dylan en Leonard Cohen, denk ik, dan met die oudere traditie."
Genoeg nieuwerwetse zaken doen zich voor in de songs van The Low Anthem. Ronald Reagan bijvoorbeeld, 9-11 en het verschijnsel hippies. De akelig verkouden Prystowsky proest: "Dat nummer 'Hey, All You Hippies!' is een komische noot op de plaat. Neem het niet te serieus. Bovendien is de filosofie van The Low Anthem om nooit een expliciete boodschap via de songs te verkondingen. Er bestaat dus geen code of antwoord. Al onze songs staan open voor interpretatie. Ben [Knox Miller - RB], die de teksten schrijft, weet zelf niet eens wat hij bedoelt. Schrijven is een onbewust proces. We hebben niks tegen hippies. Bovendien zijn er lui die ons voor hippies aanzien! Het verschijnsel is alleen wel een beetje uit de tijd geraakt en irrelevant geworden."
De slimme mens en de dood
Open voor interpretaties of niet, de titel van de nieuwe plaat Smart Flesh verwijst natuurlijk naar ons, mensen. "Correct", geeft Prystowsky toe. "De mens in tegenstelling tot andere vormen van minder smart flesh. Dat heeft vele betekenissen: andere dieren bijvoorbeeld, maar misschien ook minder slimme of eigenaardige mensen. Bovendien dachten we bij dit thema aan de verbanden met andere songs op de plaat die iets met de dood hebben." Bewust is het titelnummer aan het einde geplaatst. Om de betekenis ervan zolang mogelijk uit te stellen voor de luisteraar. "Die snapt dan inmiddels wel dat er veel vreemd volk voorkomt in onze songs. Obsessieve figuren. Smart Flesh."
http://www.kindamuzik.net/interview/the-low-anthem/nieuwe-plaat-van-the-low-anthem-staat-open-voor-interpretatie/21201/
Meer The Low Anthem op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-low-anthem
Deel dit artikel: