Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De vergelijkingen vliegen je om de oren als je er de recensies op naslaat: Devendra Banhart, Bonnie 'Prince' Billy, Daniel Lanois, Leonard Cohen... "Dat vind ik niet erg", zegt Vanparys. "Ik zie vergelijkingen als een hulpmiddel voor mensen die mijn muziek niet kennen. Ik maak zelf ook vergelijkingen als ik mijn muziek moet uitleggen. Ik noem dan vaak oudere muzikanten, zoals Neil Young, Bob Dylan of Tim Buckley." Ook de naam The Bony King of Nowhere is an sich al een verwijzing naar andere muzikanten – het is de ondertitel van een nummer van Radiohead ('There There'). "Vroeger luisterde ik heel veel naar Radiohead. Ik zal niet ontkennen dat ik beïnvloed ben door de manier waarop Thom Yorke zingt. Maar hij heeft op zijn beurt veel geluisterd naar Neil Young."
Koen Gisen
Bram Vanparys heeft een vaste groep muzikanten met wie hij op het podium staat, onder wie zijn vriendin Cleo Janse. Toch is hij de enige die aan de nummers werkt. "De anderen werken nooit mee. Dat is een bewuste keuze. Ik kan geen nummers schrijven als er anderen bij zijn. Ik schrijf een nummer akoestisch, dat gebeurt als vanzelf. Vervolgens arrangeer ik ook het volledige nummer."
Met zijn nummers kwam de Gentenaar bij producer Koen Gisen terecht. De twee leerden elkaar enkele jaren geleden kennen, toen The Bony King of Nowhere nog in de kinderschoenen stond. Vanparys deed het voorprogramma van An Pierlé, Gisens vrouw en muzikale partner. "Vanaf het eerste ogenblik dat we met elkaar praatten, klikte het. Maar meer dan twee, drie keer hebben we elkaar niet gezien. Achteraf stuurde hij wel een mailtje dat ik bij hem terecht kon als ik ooit een plaat wilde opnemen." En die plaat werd Alas My Love.
"Koen heeft een grote invloed gehad op het album. Ik heb zelden iemand ontmoet die me zo goed begrijpt. Koen en ik hebben voor de opnames vijf dagen met elkaar gepraat, niet alleen over muziek, maar ook over filosofie en mijn levensvisie. Hij wilde voelen wie ik was, omdat muziek toch iets gevoelsmatigs is. Alle nummers waren af toen ik ermee naar hem stapte, maar uiteindelijk hebben we er samen nog heel wat aan gesleuteld. 'The Sunset' bijvoorbeeld, vond ik eigenlijk geen goed nummer. Zonder Koen was ik er niet aan begonnen. 'Adrift', wat meer een schets is, is heel spontaan in de studio ontstaan. Koen heeft verder alle percussie ingespeeld, en af en toe zingt hij ook."
New York
Alas My Love wordt in Vlaanderen met lof overladen, en single 'Taxi Dream' is om de haverklap te horen op de radio. "Ik heb nooit echt beslist om muzikant te worden", zegt Vanparys. "Dat gebeurde gewoon vanzelf. Soms lig ik wakker van arrangementen."
The Bony King of Nowhere heeft overigens niet alleen plannen in België en Nederland, maar ook in Amerika. Titelnummer 'Alas My Love' is terechtgekomen in de film Boy Meets Girl, die volgend jaar in de VS uitkomt. "Het zou geweldig zijn als we tegelijk in Amerika kunnen optreden", zegt Vanparys. Mede daarom speelde hij begin deze maand al een paar weken in New York. "Ik wilde het klimaat een beetje aftasten, en tegelijk ook weg zijn om nieuwe nummers te schrijven. Daar optreden was ontnuchterend, interessant en heel leerrijk. Elke Vlaamse poprockartiest zou dat af en toe eens moeten doen. Muzikanten worden verwend in België. Op Dranouter speelden wij voor vijfduizend man; als we dat wilden, konden we champagne krijgen. En nu stonden we in een kleine club in New York voor twintig man. Twintig man die ons niet kenden, die we moesten overtuigen. We kregen één gratis drankje, en de opbrengst uit de hoed die die avond rondging bij het publiek. Als we pech hadden, zat daar dertig dollar in. Die we moesten delen met de vier andere bands van de avond. Het was back to the basics."
Beeld: Dries Segers
http://www.kindamuzik.net/interview/the-bony-king-of-nowhere/the-bony-king-of-nowhere-muzikanten-worden-verwend-in-belgi/19511/
Meer The Bony King Of Nowhere op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/the-bony-king-of-nowhere
Deel dit artikel: