Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
De jeugd van Suffocation speelt zich af in het begin van de jaren negentig. Al vrij snel wordt duidelijk dat hun laaggestemde en technisch vooruitstrevende stijl een belangrijk stempel op de death metal van de jaren negentig gaat drukken. In het afgelopen decennium mag Suffocation zelfs het ontstaan van het deathcore op zijn naam schrijven. De breakdowns die Suffocations stijl kenmerken zijn door een jonge generatie bands gebruikt om een nieuw subgenre te stichten. Boyer is er zich van bewust. "Je kunt rustig stellen dat veel van die deathcorebands gepakt hebben wat ze leuk vonden van onze slamstyle. Het is ook zo dat veel van de nieuwere deathcorebands hun stijl ontlenen aan hun favoriete deathcorebands, zonder te realiseren waar het vandaan komt."
Materialiseren
Ooit zette Suffocation nieuwe parameters voor brute death metal. De competitie in de overvolle vijver is inmiddels moordend. Met snellere muzikanten, complexere nummers en meer geavanceerde apparatuur blijft het genre nieuwe extremen opzoeken. Voor het in de zomer te verschijnen en nog titelloze album vertrouwt Suffocation vooral op zichzelf. "Schrijven is een evolutieproces. Zoals altijd nemen wij de belangrijkste elementen die Suffocation vormen, voegen daar onze huidige gevoelens en invloeden van buitenaf aan toe en beginnen van daar uit de samenwerking. We zijn erg blij met de kant die het album nu opgaat. Momenteel zitten we in de finale pre-productiefase. Het is nu nog een kwestie van schaven aan de arrangementen en het plaatsen van en inhoud geven aan de teksten. Zoals altijd hebben we dit keer weer net een andere productie dan het vorige album, omdat het opnameproces telkens anders benaderd wordt en omdat elk bandlid bepaalde voorkeuren heeft. We gaan de studio in met het idee dat de muziek voor zich spreekt. Met dat in het achterhoofd zeulen we zwaar klinkende apparatuur met ons mee om de muziek te materialiseren."
Rondkomen
Suffocation is opgericht toen de cd aan het doorbreken was. Hoe veel er in de tussentijd ook veranderd is, Suffocation houdt er nog steeds dezelfde opvattingen en werkwijze op na.
"Bij het uitbrengen van een nieuw album kunnen wij met elk format uit de voeten. Vinyl is te gek, beschouw het als een noviteit voor de oldschoolverzamelaar. Ook het huidige downloadtijdperk is okay, maar wij vinden dat je muziek die je aanstaat zou moeten steunen. Als je je simpelweg geen Suffocation-album kunt veroorloven, heb ik liever dat je op wat voor manier dan ook naar ons luistert en ons steunt door naar een show te komen. Net als elke industrie kent de muziekindustrie zijn ups en downs. Rondkomen van wat wij doen betekent dat je constant op tour moet zijn. Dan krijg je per optreden betaald, verdien je wat geld met merchandise én je verzamelt meer fans, wat zich weer vertaald in betere albumverkopen en meer royalties. Het komt er op neer dat het geld te gek is als je tof vindt wat je doet. Als je muziek maakt voor het geld, zit je in de verkeerde business. Zeker als je death metal speelt." De vraag naar extreme live shows blijft over de wereld ontstaan. Onlangs kondigt Suffocation een bezoek aan Indonesië aan. "We staan daar niet meer van te kijken. Elke keer als we een nieuw gebied verkennen, zie je hetzelfde gebeuren: mensen flippen compleet!"
De nieuwe lichting
Hoewel Boyer aan de oppervlakte blijft over een verschijnsel als deathcore, weet de nieuwe generatie bands hem wel degelijk te raken. "Ik moet eerlijk bekennen dat sommige van het nieuwe spul echt te gek is. De tempo's en de technische partijen zijn erg gegroeid. Maar natuurlijk blijven de deathmetalbands uit de jaren negentig me altijd nauw aan het hart. Bands zoals Death, Gorguts, Morbid Angel, Napalm Death, Deicide, Cannibal Corpse, Malevolent Creation en Vader zijn slechts een paar van mijn invloeden uit die tijd. Als je het mij vraagt is de structuur van de nummers het belangrijkste facet. Dat staat voorop. Daarnaast spelen het thema van een band en de sound die wordt nagejaagd ook een grote rol."
Boyer vindt het natuurlijk 'awesome' om weer op Neurotic Deathfest te kunnen spelen. Hij bekent met een jaloers oog naar de festivalcultuur in Europa te kijken, want in Amerika gebeurt op dat front veel te weinig. Misschien is dat maar goed ook, anders zou Suffocation waarschijnlijk niet voor één show op en neer naar Europa vliegen.
http://www.kindamuzik.net/interview/suffocation/suffocation-overal-ter-wereld-mensen-laten-flippen/22564/
Meer Suffocation op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/suffocation
Deel dit artikel: