Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
‘Holland sucks!’, is de naam van de minitour die Solex, The Sheer en Voicst eind februari door Hasselt, Brussel, Gent, Kortrijk en Mechelen maakten, een initiatief van Clearchannel België in samenwerking met het Nederlands Popinstituut. Natuurlijk is die tournaam door een Belg verzonnen. Op de nostalgische blauw-witte poster prijkt een Zeeuws meisje dat brutaal haar tong uitsteekt. Hoe zit dat nu eigenlijk met de rivaliteit tussen deze twee prachtige Nederlandstalige gebieden? Liesbeth Esselink (alias Solex): “Je merkt dat sommige Belgen een beetje anti-Nederlands zijn en andersom. Ik snap eigenlijk niet dat het een issue is. Het is niet meer van deze tijd.” ‘Ik denk dat er verschil is tussen de verscheidene generaties qua houding tegenover Nederlanders. Bij oudere generaties heb ik eerder het gevoel dat ze wat ‘vijandiger’ zijn. Maar misschien heeft dat meer met de generatiekloof te maken, met een soort bitterheid.”
Samenspannen
“Vlamingen zijn heel leuk eigenlijk. Ik vind België een prettig, relaxed land. Soms is het jammer van die anti-Hollandse houding. Ik denk dat het ook heel veel met de taal te maken heeft. Vlaams klinkt veel vriendelijker en beleefder. Je bent meteen vertederd als je het hoort. Nederlanders klinken wat agressiever. Soms schaam ik me dood voor landgenoten, dan denk ik: ‘praat niet zo hard’. Nederlanders zijn meer aanwezig en botter.”
Esselink bespeurt enige concurrentie tussen de bands uit beider landen. Het ene moment gaat het goed met Nederlandse muziek en vervolgens overstemmen de Vlaamse gaaien weer. “Het lijkt wel alsof het een soort van wedstrijd is. Waarom spannen we niet samen en is het de Benelux tegen Europa of tegen Azië of Amerika? Ik vind het echt heel raar.”
Openbaring
Eerder dit jaar bracht Solex met het Maarten Altena Ensemble het dertiende deel van In the Fishtank uit, het experimentele sublabel van Konkurrent. Een aanstekelijke verbroedering tussen modern klassiek en nieuwerwetse popmuziek, schreef KindaMuzik’s Maurice Dielemans in februari.
In the Fishtank 13 is in twee dagen opgenomen in een studio die normaal gebruikt wordt voor popmuziek. Het mixen heeft veel dus tijd gekost. Alledaags is een samenwerking tussen een sampler en een orkest dan ook niet. Beide partijen moesten even wennen. “Voor mij was het nieuw om te werken met geschoolde muzikanten. Ze hielden zich vast aan de afgesproken tijden! Het was een openbaring voor me. Zij kunnen ook alles voorbereiden. Toen we voor de eerste keer oefenden konden ze meteen het eerste stuk spelen. Ik was helemaal verbaasd. Voor mij was dat heel maf. Er moet dan natuurlijk nog wel meer leven in de uitvoering geblazen worden.”
“Aan de andere kant merk je dat ze geen kaas hebben gegeten van het versterken van instrumenten. Een klassiek geschoolde zangeres is niet gewend met een microfoon te werken en houdt steeds dezelfde afstand, terwijl je bij hardere klanken verder van de microfoon moet staan. Ik kan dan weer geen noten lezen, dus al met al was het behoorlijk tijdrovend.”
1+1=11
Esselink en Altena kennen elkaar via een gemeenschappelijke vriend, die boeker is. Ze interesseerden zich in elkanders muziek. Op het Cut-n-Paste festival in Utrecht in 2002 speelden het Maarten Altena Esemble en Solex voor het eerst samen. Altena ensembleerde wat Solex nummers. “Dat klonk erg leuk. Opeens kregen we een idee: ik zou een nieuw stuk maken door alle platenopnames die hij heeft gemaakt, te samplen. Ik ben daar een paar maanden mee aan de slag geweest. Ik ben niet thuis in klassieke muziek en samplen betekent selectief zoeken naar de bruikbaarheid van geluiden. Dat was dus nog best moeilijk.” Hieruit is het twintig minuten durende ‘1+1=11’ voortgekomen. Daarvan maakte Altena een nieuw arrangement dat gezamenlijk werd uitgevoerd en op Crossing Border 2003 in première ging. Inmiddels is het vastgelegd op In the Fishtank 13, met de andere composities ‘5 Superstar’, ‘Go Easy on the Fun Fund’ en ‘Birthday Superboy’.
Experiment
De release van In the Fishtank 13 is nog maar net achter de rug, of er staat alweer een bijzondere samenwerking op de agenda van Solex. Op 12 april is ze een van de vijf artiesten die deelnemen aan Playlab van Muzieklab Brabant. Vijf muzikanten, met verschillende achtergrond worden bij elkaar gezet en moeten in een paar uur tijd iets unieks componeren voor hun eenmalige (gratis) optreden diezelfde avond, in de Toonzaal in Den Bosch. Vanaf 20:30 zal ze in deze oude synagoge te horen zijn met Martien van Bergen (Blimey), Onno Kortland (Stuurbaard Bakkebaard), Susanne Linssen (Seedling) en Tom Pintens (Zita Swoon). Tom Pintens? Zita Swoon? Uit Vlaanderen, ja. En zo is de cirkel toch weer mooi rond.
http://www.kindamuzik.net/interview/solex/solex-de-openbaring-van-sampling-klassiek/9124/
Meer Solex op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/solex
Deel dit artikel: