Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Om een boodschap over te brengen, moet die luid en duidelijk verkondigd worden. Deze aanpak had behoorlijk effect op Nederlands Grootste Nachtmerrie. Gek genoeg werd de nasleep van dat debuut, toen Wilders in Fitna per ongeluk een foto van Edin gebruikte om Mohammed B. aan te duiden, het bekendste. Edin haalt er zijn schouders over op. "Het heeft alleen maar mijn ideeën bevestigd. De bedoeling van mijn album was om aan te geven dat niet elke kale moslim met een baard verdacht moet worden. En als je dan een fout maakt, zoals Wilders, dan pak ik je gewoon juridisch aan."
"Maar verandert het iets aan de maatschappij?" vraagt hij zich daarna hardop af. "Inmiddels maakt Wilders gewoon Fitna 2." Kunnen maatschappijkritische rappers daadwerkelijk iets veranderen? "Ik denk dat je zoiets niet van muziek kan verwachten. Je kan mensen wakker schudden en mensen stimuleren om zelf te gaan nadenken. Maar werkelijk mensen veranderen? Ik denk dat dat niet mogelijk is."
Soepeler in Arabisch
Verandering in de Nederlandse maatschappij vormt tegenwoordig sowieso geen prioriteit meer voor de in Nederland geboren en getogen Edin. Zijn nieuwe album Horr is volkomen Arabischtalig. "Ik uit me makkelijker in het Arabisch. De woorden gaan soepeler achter elkaar door dan in het Nederlands. In het Arabisch ben ik een betere MC."
"Horr staat voor puur. Ik wilde pure muziek maken, met pure invloeden van de Arabische wereld." Ook inhoudelijk heeft Edin zijn pijlen vooral gericht op de Arabische wereld. "Tegenwoordig is het vertrouwen onder de mensen weg. Er zijn geen leiders meer en nauwelijks nog mensen die opkomen voor het volk. Daar rap ik over, net zoals over dagelijks onrecht. Op Horr staan ook positieve onderwerpen", vult hij snel aan. "Ik vertel dat je vrouwen moet respecteren en er staat een ode aan mijn moeder op. Het album is persoonlijk, sociaal én maatschappijkritisch."
Voor Nederlanders blijft de taalbarrière natuurlijk bestaan en dat kan voor sommigen een reden zijn om Horr niet te beluisteren. Hiermee geconfronteerd, blijft Edin even stil. Dan zegt hij: "Het is wel belangrijk dat de mensen het kunnen verstaan, maar niet essentieel. Ik heb geprobeerd degenen die het niet kunnen verstaan te overtuigen, door het album als totaalplaatje. Er zit veel muziekgeschiedenis in verwerkt. De Arabische muziek heeft veel invloeden gehad over de hele wereld. Kijk bijvoorbeeld naar Timbalands 'Big Pimpin''. Ik vond het tijd om iets echt Arabisch neer te zetten. Het is een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van hiphop."
Met de deur in huis
Met Horr hoopt Edin meer mensen te bereiken dan met zijn debuut. "De Nederlandse scene is klein en beperkt, terwijl de Arabische scene een gigantisch bereik heeft. Er zijn Arabische mensen in Frankrijk, Italië, Spanje, Marokko, Algerije... Dat is een markt die nog niet verzadigd is. De scene in de Arabische wereld is in de loop der jaren gegroeid. Er zijn nu veel mensen die opkomen, dus het is een goed moment om met de deur in huis te komen vallen. Ik kom nu met een goed album en goede clips, dat is voor de mensen daar moeilijker dan hier. Ik laat zien dat het allemaal mogelijk is, dat je in de hele wereld iets kan neerzetten als Arabische artiest."
Toch is Edin niet gestopt met rappen in het Nederlands. "Mijn volgende project, WO2, wordt weer Nederlands. Het belangrijkste vind ik niet de taal, maar het maken van de muziek zelf. Ik werk graag met concepten in de muziek, maar neem ook rustig mijn tijd. Wat ik doe is controversieel; het is niet hitgevoelig. Ik maak muziek om de ziel te voeden. Mensen willen niet altijd daarnaar luisteren, soms willen ze ontspannen. Daarom moet je ze de tijd geven, het moet niet te veel worden."
"Mensen staan open voor nieuwe dingen", zegt een optimistische Salah Edin over zijn verwachtingen voor Horr. "Ze hoeven het niet allemaal te verstaan. Er zijn zat Franse rappers die ik niet kan volgen en wel heel tof vind om naar te luisteren. In Nederland zijn er veel die naar Amerikaanse muziek luisteren zonder de teksten te begrijpen. Moet je het altijd willen verstaan? Ik denk het niet, het gaat er vooral om dat je het voelt."
http://www.kindamuzik.net/interview/salah-edin/salah-edin-van-nachtmerrie-naar-droomplaat/18514/
Meer Salah Edin op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/salah-edin
Deel dit artikel: