Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Het tijdsverschil lijkt niet één uur, maar een minstens een halve dag. Chronisch slaaptekort of gewoon stoned? Het blijft een raadsel, maar het staat vast dat Rodney Smith over de telefoon vanuit thuisstad Londen vermoeid en verveeld klinkt. Op de vraag wat hem bijna tien jaar na debuutalbum Brand New Second Hand nog steeds relevant maakt, is "geen idee" het antwoord. En waar zijn nieuwe album Slime and Reason eigenlijk over gaat? "Moeilijk te zeggen. Van alles en nog wat."
Al jaren is Roots Manuva een van de sleutelfiguren in de Britse hiphopwereld, een reputatie die hij met een constante toevoer van albums zorgvuldig in tact houdt. "Ik denk niet over dat soort dingen na en vind het ook een beetje jammer hoe het allemaal gaat. Britse hiphop is creatief en groot, er gebeurt meer dan ooit, maar de Engelse media en platenmaatschappijen blijven zich maar richten op een paar bekende namen. Dat is jammer."
Soms even een weekje
Dan naar het nieuwe album: Slime and Reason. Er moet toch meer over te vertellen zijn dan 'van alles wat'? "Het album gaat niet over één ding. Het is willekeurig gefilosofeer, gecombineerd met losse gedachtes en vertellingen over alledaagse dingen die ik meemaak. Tussendoor komen nog een paar abstracte uitstapjes met gedachtes van mezelf die ik niet zo hier onder woorden kan brengen."
Inhoudelijk onuitlegbaar dus. "Mijn leven ziet er net zo uit als dat van elk ander. Het enige verschil is dat ik soms muziek maak als ik daar zin in heb. Dat gebeurt niet vaak, soms even een weekje, en dan weer een paar maanden niet. En een verschil is dat ik nu mijn product moet verkopen met promotieactiviteiten. Ik vind interviews nooit zo leuk, vooral niet over de telefoon."
Open voor anderen
Maar hoe zit het met het muzikale gedeelte op Slime and Reason? "Ik ben weer verder ontwikkeld. Mijn muziek volgt de reis die ik afleg, en dit album geeft aan waar ik nu ben aangekomen." En waar dat dan precies is, blijft onduidelijk. Na een korte onderbreking, gevolgd door een luidruchtige gaap, antwoordt hij: "De show gaat op Slime and Reason weer verder waar-ie gebleven is, schrijf dat maar op. Ik hou van hiphop, ik ben gepassioneerd, altijd geweest. Dat verandert niet. De uitdaging is jezelf niet te herhalen. Je moet mensen blijven verrassen."
En hoe verrast Manuva de luisteraar op Slime and Reason? "Ik sta erg open voor iedereen om me heen", zegt hij. "De mensen van wie ik de studio huur adviseren me vaak, en die adviezen pas ik toe. Mijn vader kan langs mijn kamer lopen en over een nummer zeggen: 'dat klinkt goed, maar moet er geen mandoline bij?' Dan luister ik daarnaar, en neem ik het mee bij mijn beats."
Profetie
Dieper op Slime and Reason en zijn betekenis ingaan lijkt onmogelijk, wat er ook gevraagd wordt. Het blijft bij beknopte en onduidelijke zinnen, uitgesproken alsof ze profetieën zijn. Gelukkig heeft Roots Manuva zijn strepen muzikaal gezien al ruimschoots verdiend, want de kwaliteit van zijn eigen product overtuigend overbrengen blijkt na tien jaar in de scene nog wat veel gevraagd.
Er volgt weer een luide geeuw. "Als je het niet kunt helpen wat je doet, dan ben je op het goede spoor. Als het je pijn doet niet te doen wat je normaal doet, dan ben je goed bezig. Dat heb ik zelf ook. Ik kan niet zonder wat ik nu doe. Als ik meer toegankelijke of meer ruige muziek ga maken, voelt het niet goed. Dit is wat ik doe, dit is wat ik ben."
http://www.kindamuzik.net/interview/roots-manuva/roots-manuva-doet-wat-ie-doet
Meer Roots Manuva op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/roots-manuva
Deel dit artikel: