Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Roots Manuva a.k.a. Rodney Smith bracht zijn eerste soloplaat uit in 1999. Brand New Second Hand was direct een schot in de roos. Van het album werden 50.000 exemplaren verkocht. Datzelfde jaar kreeg Roots Manuva de Mobo Award voor beste hiphopact. De opvolger Run Come Save Me deed het nog beter; het album bezorgde Smith een nominatie voor de Mercury-prijs en er werden 100.000 stuks van verkocht. Op Run Come Save me staat ook het ondertussen klassiek geworden 'Witness'. Het werd door de lezers van het blad Hip-Hop Connection uitgeroepen tot beste UK-hiphoplied aller tijden. Toen was het tijd voor een vervolg.
Makkelijk
"Eigenlijk was het veel makkelijker om een plaat te maken na al het succes van de vorige. Je weet dat er mensen rondlopen die je muziek goed vinden en die ernaar gaan luisteren. Maar tegelijk is het ook veel moeilijker. De mensen hebben een heel verwachtingspatroon van je. Je moet de hele tijd opletten dat je daar niet bewust of onbewust aan wil voldoen. Zeker omdat ik vanuit de Britse pers ook vaak te horen krijg hoe het beter kan, hoe ik mijn muziek meer kan aanpassen aan de Britse radio. En die Britse radio is een enorm archaïsche instelling. Ze jagen zo hard twee jaar oude trends uit de VS na, dat ze niet opmerken wat er voor hun eigen deur gebeurt."
Drinken, roken en uitrusten
Toch duurde het drie jaar voor er een opvolger kwam op Run Come Save Me. "Het opnemen van een cd duurt eigenlijk nooit zo lang, maar ik heb eventjes tijd nodig gehad voor ik aan Awfully Deep kon beginnen. Na Run Come Save Me ben ik weggegaan bij mijn oude managementbureau. Ik was aan het einde van mijn deal met Big Dada en ik had problemen met de belastingen. Daarom heb ik een tijdje rondgehangen en vooral geprobeerd om weg te raken van Roots Manuva, om eventjes gewoon Rodney Smith te zijn. Ik probeerde simpelweg gelukkig te zijn: drinken, roken, uitrusten en een nieuw plan bedenken, waren mijn hoofdbezigheden. Want eigenlijk heb ik nooit grootse verwachtingen van het project Roots Manuva gehad. Maar de uitkomst ervan heeft mijn oorspronkelijke droom ver overtroffen. Dus moest ik opnieuw mijn focus vinden, mijn dromen bepalen en mijn plaats en doel in de muziekindustrie ontdekken."
Sound system
Als je Smith vraagt hoe hij zijn stijl zou noemen, zegt hij resoluut 'dub warrior hiphop'. "Het is het geluid van mensen uit Engeland, die zijn opgegroeid met sound systems, met alle soorten muziek die rond de bas draaien." En het zijn juist die sound systems die een zeer belangrijke rol hebben gespeeld in het muzikale opgroeien van Smith. "Sound systems zijn een echte fascinatie van mij, de hele zoektocht naar de ultieme geluidskwaliteit en naar de zwaarste bas. En daarbij het aspect van mensen die samenkomen en hun geld samen leggen om een geluidsinstallatie te kopen. Met die geluidsinstallatie strijden ze dan onder elkaar. Een strijd die erom draait om de beste muziek te spelen en om het publiek te onderhouden, te amuseren. Natuurlijk is dat sociale aspect de laatste jaren helemaal veranderd door de technologische vooruitgang."
Afrikaanse slaven
Een van de opvallendste liedjes op het album is zonder twijfel 'A Haunting'. Smith maakte het lied samen met het Easy Access Orchestra, dat meeschreef aan de muziek en de instrumenten inspeelde. Zonder echte bassen slaagt het nummer er toch in je helemaal mee te slepen in een fascinerende mengeling van Caribische, Afrikaanse en Europese muziek. "'A Haunting' is begonnen als een jamsessie, als een studio-experiment. Het was niet iets wat ik zeker op het album wilde. Maar nadat ik het had laten horen aan mensen, zei iedereen dat het er zeker op moest. Het is een zoektocht naar de oorsprong van mijn muziek. Het is eigenlijk het werkwoord 'Roots Manuvering' in uitvoering. Ik heb me laten inspireren door West-Indische muziek, de muziek van de Afrikaanse slaven die naar Amerika werden gebracht. De slaven brachten een deel van hun muziek mee, maar ze verloren er ook een deel van. En de West-Indische muziek was een soort viering van dat Afrikaanse geluid dat nog in hun genen resoneerde. 'A Haunting' gaat terug naar deze oorsprong, voorbij reggae of ragga."
Hollywood
Als je naar sommige teksten op het album luistert, zou je kunnen denken dat Smith soms wel erg kritisch is voor zichzelf. Maar zo letterlijk moeten we die teksten niet opvatten, zegt hij zelf. "Als ik kritische teksten over mezelf schrijf, dan doe ik dat meer op de manier van de blueszanger die over zichzelf zingt. Het hilarische van de blues: je vriendin is ervandoor, je kat is gestorven en je bent helemaal blut. Ik probeer dat op een modernere en eclectische manier te doen. Het is niet zo letterlijk, het is niet zo serieus. Ik wil ook vertellen over emoties die niet zo typisch zijn in moderne hiphop. Hiphop is op dit moment in een soort Hollywood-achtige gemoedstoestand, waarin alles draait om de stoere man die altijd alles bereikt. Alles is glorieus en eindigt met een happy end. Ik probeer daar niet aan mee te doen met mijn muziek en mijn teksten."
Op woensdag 23 maart zal Roots Manuva samen met een liveband in de AB Box te Brussel spelen. De dag erna, op 24 maart, doen ze dit nog eens over in Paradiso te Amsterdam.
Awfully Deep is uitgebracht op Big Dada/Ninja Tune en wordt gedistribueerd door PIAS.
http://www.kindamuzik.net/interview/roots-manuva/de-dub-warrior-hiphop-van-roots-manuva/8443/
Meer Roots Manuva op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/roots-manuva
Deel dit artikel: