Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Begin jaren negentig vormen muzikanten Geoff Barrow, Adrian Utley en zangeres Beth Gibbons in Bristol de groep Portishead. Het debuut Dummy verschijnt in 1994 en wordt onmiddellijk bedolven onder positieve reacties. Drie jaar later consolideert de band dit succes met opvolger Portishead.
De groep toert net als bij haar eerste album de gehele wereld rond, en eenmaal terug in Engeland zijn de leden emotioneel en fysiek compleet uitgeput. De groep gaat niet uit elkaar, maar een ieder besluit tijdelijk zijn eigen weg te gaan en het rustiger aan te doen.
Derde album
Wanneer Adrian en Geoff, die zich enkele jaren had teruggetrokken uit de muziekwereld om rust aan het thuisfront te vinden, in 2001 samen muziek gaan maken, denken ze voor het eerst weer aan nieuw Portisheadmateriaal. "Maar het klonk niet goed genoeg," zegt Utley. "Het was weliswaar in orde, maar het miste iets. Er was niet genoeg inspiratie voor een nieuwe plaat."
Tot 2004, als zangeres Beth zich bij de heren aansluit. De opnames voor een nieuw album gaan definitief van start. "Het ging eigenlijk meteen allemaal heel natuurlijk. Weliswaar op een laag tempo, maar het bleef positief en fijn om te doen. We werken alle drie een beetje op onszelf. Beth doet de teksten en vocalen allemaal in haar eentje. Geoff en ik doen ook veel los van elkaar en komen op een gegeven moment samen om onze ideeën aan elkaar te laten horen. Het werk dat Geoff en ik eerder maakten, zorgde niet voor een krachtig statement. Dat doet Third wel."
Geen verzameling nummers
Wat je je daar precies bij voor moet stellen, houdt Utley bewust onduidelijk. "Hoe Third precies klinkt, is niet aan ons om te zeggen. Wij zitten er daarvoor te dicht op. De luisteraar moet zelf beslissen."
Wel is er een dringend advies met betrekking tot het beluisteren van de nieuwe plaat. Third is namelijk veel meer dan een verzameling nummers. "Het album is een geheel. Het komt verreweg het best tot zijn recht als je het ook op die manier, en niet als losse nummers, beluistert. Ik wil niet vertellen hoe het moet, men moet het zelf weten, maar dit is hoe wij het bedoeld hebben. We maken nummers die onderling van elkaar verschillen en passen in ons totaalplaatje."
Nieuwe wereld
De klank van dit totaalplaatje omschrijven, daar wil Utley niet aan beginnen. Wel laat hij weten wat hem, als een van de twee breinen van de producties, inspireert bij het maken van muziek. "We zijn als groep erg bezig met verschillende stijlen. Rare, psychedelische funkplaten uit de jaren zestig of een vaag fragment uit een oude en onbekende film. Alle genres verwerken we er op een bepaalde manier wel in."
Creativiteit ten top dus, die absoluut niet onder de noemer triphop geschaard mag worden. "Triphop is een verschrikkelijke term. Dat is voor de mensen die muziek kopiëren. In elk land betekent het weer wat anders. Maar gelukkig ligt dat hele triphopgebeuren achter ons, we zijn nu weer in een nieuwe muzikale wereld beland. Welke dat is, is moeilijk te zeggen. Experimentele en moderne muziek, laat ik het zo noemen."
Vermoeiend
Is Portishead niet bang een van de vele groepen te zijn die met een tegenvallende comeback teren op vergane glorie en daarmee nog wat geld bijeen proberen te sprokkelen? "Nee," zegt Utley. "De meeste muziek die we maken, vernietigen we of brengen we in ieder geval niet uit. We gaan dit keer ook maar weinig toeren, dat is anders te vermoeiend. En zo leuk en ontspannen is het allemaal niet, een nieuw album tot stand brengen. Het proces van het maken van Third duurde verschrikkelijk lang en vergde ontzettend veel inspanning en concentratie. Ik ben nu eigenlijk wel blij dat het voorlopig achter de rug is."
http://www.kindamuzik.net/interview/portishead/portishead-is-terug-in-een-nieuwe-muzikale-wereld/16761/
Meer Portishead op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/portishead
Deel dit artikel: