Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
In een synagoge in Oost-Londen schrijft leadzanger en producer Charlie Fink aan het album Last Night on Earth. Vervolgens coproduceert hij het met Jason Lader van The Mars Volta in Los Angeles. De zware strijkers worden ingewisseld voor een scala aan instrumenten zoals analoge synthesizers en drummachines. Er zijn gastbijdragen van Jen Turner van Here We Go Magic, gospelvocalen van de legendarische Waters Sisters, en Adam MacDougall van The Black Crowes doet mee op de Moog en Rhodes. Dit belooft heel wat voor dit nieuwe album van deze indie-, pop- en folkformatie uit Londen.
Kindamuzik spreekt met Fink over de band, zijn inspiratiebronnen en de toekomst. Opgeruimd, opgewekt en vol energie zit Fink erbij, de middag voor het optreden in de Desmet Studio. "Het is heerlijk om weer 'on tour' te zijn", aldus Fink, die de avond ervoor in Berlijn op de bus stapte om bij het ochtendgloren wakker te worden in Amsterdam. "Naast de optredens heb ik zelfs het doen van promotie tijdens de tour gemist." Volgens Fink is de vibe in de band erg goed. "Het lijkt of we een andere, wat positievere attitude hebben gekregen. De spirit zit erin en daardoor klinkt de set beter dan ooit. Het publiek voelt dat ook. Alles komt nú samen en dat voelt als een moment."
Duister, maar toch positief
Oorspronkelijk zou het album Night Windows heten, naar het schilderij van Edward Hopper. De sfeer van zijn schilderijen lijkt heel erg op die van de muziek van Noah and the Whale. "Ik wilde echter graag dat het thema van dit album de oneindige mogelijkheden van de nacht zou zijn, en de vrijheid daarin om te veranderen en een nieuw iemand te worden. Hier past de titel Last Night on Earth veel beter bij. Het klinkt duister maar eigenlijk is het idee erachter heel positief." De zanger probeert zich niet alleen door andere artiesten te laten inspireren maar ook door boeken, kunst en films. Zo heeft hij veel poëzie van Frank O'Hara gelezen tijdens het maken van dit album. Op Last Night on Earth zijn de liedjes anders geschreven dan voorheen. "Ik heb geprobeerd om vanuit een derde persoon te schrijven. Het door iemand anders zijn ogen kijken was niet altijd makkelijk." Fink vindt het lastig om een specifiek genre aan dit album toe te kennen. "Ik zou zeggen van alles wat: synth, rock-'n-roll en pop."
Momenteel is de enige ambitie van de band om iedere show zo goed mogelijk neer te zetten. Het doel is om de bezoekers plezier te bezorgen zodat ze zich blij en goed voelen na het optreden. Toch klinkt ook hier een mengeling van het duistere en het optimistische door. "We laten tijdens onze shows een spectrum aan emoties zien, omdat we een mix doen van de oudere, donkere nummers en die nieuwe, vrolijke, meer uptempo nummers."
Charlies toekomst
In de toekomst wil Fink weer meer met de combinatie film en muziek doen zoals hij dat eerder ook al deed met The First Days of Spring. "Voor Last Night on Earth hebben we die combinatie bewust niet gemaakt. We willen dat de mensen hun eigen beeld kunnen vormen bij de muziek en teksten zodat ze zichzelf op de nummers kunnen projecteren."
Op Last Night on Earth staat een lied over een jongen die op de bus stapt, de stad uit. "Het leuke is nu dat iedereen die dit lied hoort daar een ander personage, een andere bus en een andere omgeving bij fantaseert." Fink produceert geregeld voor en met andere artiesten. Het is echter moeilijk voor hem om daar tijd voor vrij te maken. "Ik heb net een track gemaakt in Parijs met Charlotte Gainsbourg. Dat was fantastisch en een grote eer. Ik zou dat eigenlijk wel meer willen doen."
Noah and the Whale lijkt op rozen te zitten momenteel en kan niet wachten om die rozen uit te delen aan zijn publiek. Het belooft een mooie tijd te worden voor de creatieve Londenaren.
http://www.kindamuzik.net/interview/noah-and-the-whale/de-spiegel-van-emoties-van-noah-and-the-whale/21579/
Meer Noah and the Whale op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/noah-and-the-whale
Deel dit artikel: