Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Michael Mayer is één van bekendste uithangborden van minimal. Hij is een wereldvermaard dj/producer, maar zijn bekendheid dankt hij vooral aan zijn bedrijfje Kompakt. In 1998 werd het uit de grond gestampt door de drie vrienden Jürgen Paape, Wolfgang Voigt en Michael Mayer. Anno 2005 stelt Kompakt 24 mensen te werk, bracht het bijna honderdvijftig releases uit, distribueert het tientallen gelijkgezinde labels en is de gelijknamige platenzaak in de hippe buitenbuurt van Keulen het walhalla voor elke minimal-liefhebber.
Geen hype
"Ik schrik er soms zelf van dat we zoveel mensen tewerkstellen. We zijn langzaam gegroeid. Nooit snel, maar we zijn wel altijd blijven groeien", vertelt Mayer aan de telefoon. "We zijn gestart met het eigen label, maar we hebben snel de distributie van andere labels ook op ons genomen. We wilden ervoor zorgen dat goede, experimentele muziek ook gedistribueerd raakt. Mensen moeten een alternatief hebben voor mainstream techno. Vanuit die gedachte is het beginnen groeien.
Hoe komt het nu dat minimal na al die jaren nog altijd zo populair is? "Het heeft nooit iets gehad van een hype. Dat is ons geluk geweest: dat we nooit the next big thing waren, zoals bijvoorbeeld electroclash dat wel was. Het zal volgens mij ook nooit gebeuren. Het valt gewoon heel moeilijk uit te leggen wat minimal nu juist is. Bij electroclash kan je in twee zinnen uitleggen waar het om draait. Dat gaat niet bij minimal. Een tweede punt is de manier waarop de muziek beleefd wordt. De minimal-scene bestaat uit hondstrouwe volgers. Bovendien zijn het doorgaans geen piepjonge mensen: ze zijn achteraan in de twintig, vooraan in de dertig. Ze zijn veel nuchterder dan jongeren en niet zo gevoelig aan hypes", aldus Mayer.
Pop-ambient
Kompakt is altijd in de onderstroom gebleven, terwijl het op een hele hoop releases wel flirt met pop. Zo stond er op de pop-ambientreeks op sublabel Kompakt Pop elektronische pop, met onder andere een gesmaakt gastoptreden van de Duitse poplegende Andreas Dorau (van 80ies-hit 'Fred Vom Jupiter'). Het is een tegenstelling die doet vermoeden dat ze bij Kompakt ooit wel eens stiekem droomden van de grote doorbraak. "We hebben in het verleden wel eens samengewerkt met majors als EMI en Universal. Dat was echt geen goed idee. Majors werken niet samen met independents, ze geven je instructies over wat je moet doen en wat je niet moet doen. We hebben ook nooit de drang gehad om keihard te gaan roepen hoe goed een plaat wel is en er tonnen marketinggeld tegenaan te gooien. Wij hebben meer zoiets van: als iets goed is brengen we het uit en dan is het aan de muziekliefhebber om die plaat te ontdekken", vertelt Mayer.
Het geflirt met popmelodieën bepaalt mee de eigenheid van de Kompakt-sound. "Ik hou ervan om melodische elementen te gebruiken in muziek. Dat is voor mij de definitie van pop-ambient: je neemt een sample van een bekend poplied, liefst een stukje van een heel herkenbaar geluid. Je knipt dat stukje uit het geheel en gebruikt het voor iets anders. De luisteraar zal niet kunnen achterhalen waar de sample vandaan komt, maar toch zal er een gevoel van herkenning klinken. Het moet klinken als een oude vriend. Ik hou wel van melancholie. Het is een sterke en mooie emotie. In het begin van de jaren negentig, ten tijde van de happy house met het Fruity label en zo, dat vond ik echt niks. Ik werd daar depressief van", lacht Michael Mayer.
Van de discotheek naar het kantoor
Intussen zit het Kompakt label aan 121 releases, sublabels niet meegerekend. Een indrukwekkende prestatie. "Ik ben daar heel trots op, zeker omdat heel wat labels het op een of andere manier moeilijk krijgen na de honderste release. Het Nu Groove-label uit New York, een van mijn favoriete labels, is gestopt na 112 releases. Wij doen nog altijd verder en daar ben ik heel blij om."
Naast labelbaas en producer, met vorig jaar nog het album Touch, is Michael Mayer ook een uitstekende dj. Getuige zijn excellente mix op Fabric, om maar een voorbeeld te noemen In de weekends schuimt hij de bekendste discotheken over heel de wereld af, op weekdagen zit hij gewoon op kantoor. Dat doet niet iedereen hem na. "Ik hield er altijd al van om met een been in het normale leven te staan en met m'n andere been in een wild leven. Zo vind ik mijn balans. Ik gebruik de ervaring die ik in de weekends opdoe voor mijn job in de week. Ik weet wat werkt op de dansvloer en wat niet. Andersom neem ik in de weekends de platen mee die ik in de week heb uitgebracht of distribueer. Het vult elkaar perfect aan."
Het is de grootste cliché-vraag die er is, maar je hangt niet elke dag met Michael Mayer aan de telefoon dus ik stel ze toch: wat zijn nu voor hem de meest essentiële minimal-platen? "Er moet zeker iets van DBX bij, ook iets van Maurizio en zeker iets van de Concept-serie van Richie Hawtin. Ik probeer nu doelbewust geen enkele Keulse artiest te vernoemen, want anders krijg ik ruzie met de anderen", lacht Mayer.
http://www.kindamuzik.net/interview/michael-mayer/michael-mayer-minimal-zal-nooit-een-hype-worden/9949/
Meer Michael Mayer op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/michael-mayer
Deel dit artikel: