Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Dat moet James Vincent McMorrow ook toegeven, dat het verhaal achter de totstandkoming van zijn album Early In The Morning veel overeenkomsten heeft met dat van Bon Iver's For Emma, Forever Ago. Heel veel zelfs. "Het is compleet toevallig, maar het zegt wel iets over de huidige staat van de muziekindustrie. En het is onvermijdelijk dat de albums met elkaar vergeleken worden, ook al worden veel albums thuis opgenomen. Het is ook niet zo bijzonder: Bruce Springsteen heeft Nebraska ook in zijn eentje opgenomen," vertelt hij. Over die andere overeenkomst – ook McMorrow's album is opgedragen aan een Emma – moet hij hard lachen. "Dat was me nog niet eens opgevallen! Maar de context van deze Emma is wel een heel andere."
Huisje
Het is januari 2009 als McMorrow zich in een huisje aan de kust bij Drogheda, een stadje halverwege Dublin en de Noord-Ierse grens, terugtrekt. Zonder een duidelijk opgezet plan, zo zegt hij. "Het was nooit een bewuste keuze om in een huisje aan de kust muziek te maken, maar het werd uit noodzaak geboren. Ik wilde muziek opnemen, had geen geld voor een studio en het huis werd me via via aangeboden. Ik ben op het aanbod ingegaan en het bleek perfect te werken." Veel ideeën voor liedjes had hij op dat moment nog niet. "Hooguit een refrein en een paar coupletten, dat was alles."
De vrijblijvendheid bleek inspirerend te werken. McMorrow: "In een dure studio zou ik in enkele weken tijd iets opgenomen moeten hebben. Dat is niets voor mij, ik wil geen muziek maken for music's sake. Nu kon ik dag in dag uit muziek opnemen, experimenteren, terugluisteren en als ik iets niet goed vond, gooide ik het weg. Er was geen plan en dus ook geen druk. Als ik eens een week niets bruikbaars had opgenomen, was dat niet erg."
McMorrow ging al snel in een dagelijkse routine aan de slag. "Dat heb je nodig als je op jezelf bent aangewezen. 's Morgens ging ik eerst hardlopen over het strand. Terug in het huisje begon ik daarna te lezen en 's middags ging ik muziek maken en opnemen waarmee ik doorging tot drie of vier uur 's nachts. Tegen het einde van mijn tijd in het huisje werd het vaak zes of zeven uur 's morgens voordat ik klaar was met de opnames." Het zijn deze nachtelijke uren die de inspiratie hebben gevormd voor de albumtitel.
Schilder
In het cd-boekje van Early In The Morning staat een foto van de kamer waar het album is opgenomen. Een kleine ruimte die voor het grootste deel in beslag wordt genomen door een drumstel en een piano, maar wat ook opvalt: een met stapels cd's volgestouwde schoorsteenmantel. "Het lukt me nooit om cd's lang te houden en ik raak veel kwijt, dus wat daar ligt omvat het hele muzikale spectrum waar ik naar luister en heb geluisterd: Nirvana, At The Drive-In, Neptunes, The National, Andrew Bird, Sufjan Stevens. Vooral naar Stevens heb ik tijdens het opnemen veel geluisterd." McMorrow waakt ervoor om het een duidelijke inspiratiebron te noemen. "Maar als je even vast zit, helpt het om naar die muziek te luisteren. Ik vergelijk het met een schilder: zet die voor een heel mooi schilderij en dan krijgt hij ook weer zin om te schilderen."
Als McMorrow na vijf maanden klaar is met de opnames van het album, weet hij eerst niet wat hij ermee moet. "Ik was niet in de mogelijkheid om het album goed te mixen en had ook geen grote publiciteitsmachine achter me. Ik begon met de promotie van het album via Facebook en Twitter en geleidelijk begon mijn publiek te groeien. Alles ging geleidelijk: de podia werden steeds groter en ik kreeg de mogelijkheid om een band samen te stellen. Het heeft me niets gekost om het album op te nemen, dus elk succes kwam als een verrassing en nog steeds worden mijn verwachtingen overtroffen."
De singer-songwriter vindt dat hij veel geluk heeft gehad, door op de juiste momenten de juiste personen tegen te komen. Zo komt hij in contact met Mike Cave die in een professionele studio in Liverpool het album opnieuw mixt. "Mixen is een kunstvorm. Ik weet wel hoe ik wil dat het klinkt, maar toen Mike een nieuwe mix had gemaakt van 'If I Had a Boat' wist ik dat hij het zo kon laten klinken zoals ik het bedoeld had."
Blasé
Inmiddels treedt McMorrow al tweeëneenhalf jaar op met de muziek van Early In The Morning. Hij wordt het nog steeds niet zat om dezelfde liedjes te blijven spelen, integendeel. "Ik denk dat het komt doordat elk optreden een nieuwe ervaring is. Elke keer speel ik op een nieuwe plek, of voor een groter publiek. Ik zou mezelf er nooit toe dwingen om live te spelen." Het laatste wat hij worden wil is blasé. "Ik speelde een tijdje terug als voorprogramma voor Tracy Chapman en zag haar 'Fast Car' zingen. Ze speelde het alsof ze het de week ervoor had geschreven. Als zij één van de beste songs ooit geschreven zo kan brengen, dan zou het wel een beetje belachelijk zijn als ik mijn liedjes nu al zat zou zijn, denk je niet?"
http://www.kindamuzik.net/interview/james-vincent-mcmorrow/james-vincent-mcmorrow-ochtendmuzikant/22224/
Meer James Vincent McMorrow op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/james-vincent-mcmorrow
Deel dit artikel: