Onze laatste liverecensie.
Onze laatste albumrecensie.
Ons laatste interview.
Onze laatste video.
Robert Meijerink staat net op het punt om op fietsvakantie in de Alpen te gaan. Nog even tijd om het hoofd rust te gunnen alvorens de jaarlijkse Nijmeegse feestweek rond de Vierdaagse weer in alle hevigheid losbarst. Meijerink vertelt met trots over het jubilerende jaarlijkse festival de-Affaire, dat dit jaar voor de 25e keer wordt georganiseerd. Voor dit evenement programmeert hij sinds 2001 de line-up. Twee jaar later begon hij zijn succesvolle loopbaan bij het Nijmeegse poppodium Doornroosje. Meijerink: "We bestaan 25 jaar, maar we hebben geen budget om dat van de daken te schreeuwen. We blijven dus het festival dat we waren. Wij pronken niet met grote namen. Dat kunnen we niet en willen we eigenlijk ook niet."
Romeinse helm
Wie het festival bezoekt, kan niet heen om het prachtige decor van één van Nijmegens historische plekjes, het Valkhof. Meijerink: "We zijn erg blij dat we het op die plek mogen organiseren, want dat is niet vanzelfsprekend. De gemeente is er erg zuinig op. Enkele keren per jaar, dus ook tijdens de Vierdaagse, wordt het vrijgegeven, om er, zoals de gemeente het noemt, vermaakscentra te creëren. Wij zitten er nu al 25 jaar. Je mag er bijvoorbeeld niet de grond in graven, want de kans bestaat dat er dan een Romeinse helm opduikt."
"In de stad Nijmegen hoor je tijdens die week op elke straathoek van alles, van Frans Bauer tot en met keiharde house, het schalt uit de boxen. Maar als je bij het Valkhofpark komt, dan straalt dat iets sereens uit. Die sfeer werkt door op artiesten en publiek. Het is een festival dat vanaf het begin tot doel had een alternatief te bieden voor de stad. Voor muziekliefhebbers, studenten, jongeren, oudere jongeren en de cultureel geïnteresseerden, om vermaak en vertier te bieden. En dat hartje klopt nog steeds. Nijmegen is sowieso best een eigenwijze stad; er is veel meer te doen dan je van een middelgrote stad verwacht."
Identiteit
Prikkelend en progressief programmeren, dat is zo'n beetje de missie die het festival zich tot doel heeft gesteld. Meijerink staat daarvoor nog altijd garant. "Het profiel van de-Affaire is eigenlijk al jarenlang uitdagend en vooruitstrevend, met heel veel nieuwe artiesten. Wij staan honderd procent achter dat profiel, maar we kunnen eigenlijk ook simpelweg niet anders. Financieel gezien kunnen we niet meer risico nemen. Dat is het hart van de-Affaire. Wij bieden gratis vertier voor muziekliefhebbers."
"De-Affaire maakt een programma dat hopelijk tot de verbeelding spreekt van de muziekliefhebber. Of het nou klassiek, folk, rock, snoeiharde metal, hiphop, soul of funk is, dat maakt eigenlijk niet uit. We zijn niet getrouwd met één stijl. Het festival is opgericht om een unieke plek te bieden voor jonge mensen die iets geven om muziek. Dat levert mooie shows op. In mijn tweede jaar op de-Affaire, in 1998, zag ik hier bijvoorbeeld Godspeed You, Black Emperor. Geweldige band, ik had nog nooit zoiets gezien. Een muur van geluid. Niet echt de meest vrolijke, zomerse muziek, maar het paste wel heel erg goed."
Het optreden van Jamie Lidell was voor Meijerink een van de andere hoogtepunten op de-Affaire. "Die hele avond in 2003 was bijzonder. Niet eens alleen vanwege Lidell, maar vooral vanwege die hele line-up van de avond. Prefuse 73 was er ook, net als Matthew Dear en Dabrye. Jonge gasten die voor het eerst in Europa waren. Op papier best een riskante en experimentele operatie, die in het echt heel goed uitpakte. Ik heb heel veel herinneringen aan mooie optredens op de-Affaire. Owen Pallet oftewel Final Fantasy in de Ruïne, een uitzinnig publiek bij bijvoorbeeld C-Mon & Kypski en Triggerfinger. Maar ook Animal Collective, Battles. Black Joe Lewis, John Grant, Mayer Hawthorne en Two Gallants zijn enkele namen die prachtige optreden weggaven hier. Het is mooi dat relatief onbekende bands de kans krijgen om zich in de kijker te spelen voor een aanzienlijk publiek."
"In de functie van programmeur ben je een soort architect die bandjes op de goede plek probeert neer te zetten. De meeste festivals werken naar een hoogtepunt toe. Alles wat keihard is en feestelijk moet op het einde. Dat hoeft op de-Affaire niet. Daarom hadden we Animal Collective in 2006 ook als afsluiter. Als je er niet van houdt, dan pak je een drankje en loop je naar een ander podium. Dat past ook heel erg bij de-Affaire. Het mag allemaal net iets anders zijn. Soms mag het best wel lief zijn, dan mag het weer prikkelen. Of een beetje pijn doen."
Popinfrastructuur
De voorbije jaren spreekt Nijmegen op muziekgebied in Nederland een aardig woordje mee, met bands als Krach, De Staat, Go Back to the Zoo, Lea en Shaking Godspeed. Meijerink blijft bescheiden over de rol die de-Affaire in die ontwikkeling speelt. "In Nijmegen zijn heel veel muzikanten. Ik zou niet durven stellen dat de-Affaire daarin een niet weg te denken rol vervult. Maar het is wel belangrijk dat bandjes speelmogelijkheden krijgen. En het maakt verschil of een band hier dan staat of in een jongerencentrum voor een paar man, waar niemand echt naar je luistert."
"Een aantal jongens van De Staat is vrijwilliger geweest op de-Affaire. Zij hebben hier geleerd hoe ze een PA moeten opbouwen of een backline moeten opzetten. Tim van Delft, de drummer van De Staat, heeft vorig jaar zelfs nog geholpen omdat hij het zo tof vindt. Het kan dus inspirerend werken voor de lokale scene. Er komen steeds weer jonge mensen aan boord. Ik probeer ze bij veel dingen te betrekken, zodat het een soort opleidingsinstituut wordt."
Voor het slagen van de jubileumeditie heeft Meijerink goede hoop. Het programma staat, het is enkel nog wachten op het voor een gratis festival zo belangrijke weerbericht. "Als ik de namen op papier zie, dan denk ik dat heel veel mensen hier aan hun trekken kunnen komen. Washed Out, Bibio, C.W. Stoneking, James Vincent McMorrow, Cloud Control, John Holt, Graveyard, Aucan, dat zijn allemaal echte Affaire-namen. Kwalitatieve acts die zowel thuis in je woonkamer als op het podium goed zijn. Het belangrijkste voor ons is dat we een supergoede week hebben, want we zijn zo weersafhankelijk. Het is elk jaar een Mont Ventoux waar je tegenop moet fietsen. We stellen ons telkens weer de vraag: is het nog wel van deze tijd om een zevendaags gratis festival te organiseren? Het feit dat we de afgelopen jaren een goede lijn hebben komt ook doordat de weergoden ons goed gezind waren en er dus telkens net voldoende omzet gehaald is. Daardoor komen we altijd net uit de kosten. Ik ben blij dat het op papier weer gedaan is en zit heel erg te duimen dat we het weer gaan flikken dit jaar."
http://www.kindamuzik.net/interview/de-affaire/op-de-affaire-mag-het-net-iets-anders-zijn/21785/
Meer De Affaire op KindaMuzik: http://www.kindamuzik.net/artiest/de-affaire
Deel dit artikel: